Prestatiedruk ontstaat door stress. In de wereld waarin wij leven lijken de mogelijkheden onbegrensd. De televisie, bladen, internet. Zij allen toveren je een wereld voor waarin je moet presteren om gelukkig te kunnen zijn. Echter hoe echt en stabiel is die wereld?

Echter kent deze voortdurende druk een keerzijde. Er ontstaat disbalans. Je raakt uitgeput. Het levensvuur in je dooft letterlijk uit. In onze maatschappij worden vele mensen getroffen door een Burn-Out. Er is letterlijk gezien geen brandstof (energie) meer om te branden. Het vuur is gedoofd.

Het gevolg is dat je om valt. Het niet meer kunnen voldoen aan die druk.  Maar wie maakt die druk? Wie is dat in je die continue ervoor zorgt dat die lat alsmaar hoger moet komen te liggen? Kun je simpel zeggen doordat het de omgeving is?  Of is er iets in jouw wat ervoor zorgt dat die drukt stijgt?

Wij bieden een mooi en inspirerend traject om vooral te ervaren hoe je op een gezonde wijze om kunt gaan met prestatiedruk, stress en je zelfbeeld.

Het voortdurend oppoetsen van je Zelfbeeld

Een gezond zelfbesef is ontzettend belangrijk. Dit voorkomt dat je op een ongezonde wijze met jezelf omgaat. Indien er sprake is van prestatiedruk dan is er vaak een ongezond zelfbesef.

Als ik nu maar beter presteer, harder werk en erkenning en waardering krijg. Dan doe ik er toe en voel ik me gelukkig. Kortom je gelukkig voelen hangt dan af van je prestaties en niet in wie je bent. Veelal liggen daar hardnekkige overtuigingen onder. Echter heb jij je weleens gerealiseerd dat dit gevoel slechts tijdelijk is. Dat het maar een kort moment van geluk is. Immers de druk ligt alsmaar op de loer om het beter te doen. Het is als een illusie.

Wat is geluk?

In evenwicht zijn betekent dat je op een gezonde wijze omgaat met je zelf. Dat je een goed besef hebt in wat gezond en ongezond voor je is. Dat je daarin helder kunt mentaliseren. Maar ook dat je beseft dat eigenlijk alles een tijdelijke ervaring is. Dat gedachten, gevoelens en emoties die ontstaan er eventjes zijn om al snel weer plaats te maken voor andere.

Je studeert en het gaat je niet altijd makkelijk af. Bij studiegenoten zie je dat ze het door de vingers glijdt. Hun behoeven er lang niet zoveel voor te doen als jij. Kortom je loopt op je tenen. Wanneer dan ook nog de docent vraagt of je mee aan een bepaald project wilt doen voel jij je vereerd. Je bent blij. Echter trek je dit wel?

Je rond een project op je werk met succes af. Dikke complimenten, een mooie bonus en volop applaus. Een fijne waardering voor de vele uren die je doorbrengt op je werkplek en in de avonduren voor je computer. Echter thuis begint je partner te mopperen. Je bent zo vaak aan het werk. Zij of hij mist je en de kinderen ook. Dus wat is geluk?

Het oppoetsen van jouw zelfbeeld is een ongelofelijk drukke bezigheid. Het kost ontzettend veel tijd en zorgt voortdurend voor onrust. En dan ineens op een dag, voordat je er erg in hebt begin je zomaar ineens te huilen en kunt niet meer stoppen.  Je slaapt al een poosje niet meer goed en kunt je minder goed concentreren. Voortdurend ben je overmatig waakzaam. Daardoor zou zomaar algehele uitputting op de loer kunnen liggen.

chronische stressBurn- Out

Bij een burn-out worden drie reacties onderscheiden. Emotionele uitputting, depersonalisatie (het gevoel buiten je eigen lichaam of geest te staan) en verminderde persoonlijke bekwaamheid. Deze reacties hoeven niet gelijktijdig voor te komen. Specifieke Burn – Out symptomen zijn:

 • Niet meer met plezier naar je werk gaan (als gevolg van vermoeidheid).
 • Slaapstoornissen.
 • Somberheid
 • Te lang en te veel over het werk piekeren.
 • Niet meer kunnen genieten van dingen.
 • Geen zin meer in seks.
 • Chaotisch denken en handelen (niet meer kunnen organiseren)
 • Hoofd- en nekpijn.
 • Verlies van eetlust.

Psychische klachten zoals schuldgevoelens, angsten of een depressie ontwikkelen zich meestal in een latere fase.

Prestatiedruk en de maakbare wereld

Een Burn-Out of overspannen raken zijn onder andere vaak  gevolgen van prestatiedruk. Je wilt succesvol zijn en daardoor span jij je erg in. Immers een goede baan, voldoende geld, goederen, erkenning, status en gemak. Dat is waarnaar jij streeft. Enerzijds kan dit te maken hebben met een deel in je zelf. Anderzijds kan het ook de omgeving zijn die iets van jou verwacht, waardoor je voortdurend op je tenen loopt.

Wil je opvallen dan dient er gepresteerd te worden nietwaar. Zo wordt je geconditioneerd. Dat is wat er van je wordt verwacht. Een voortdurende druk om te presteren. Om dat vol te houden ga je over je eigen grenzen. Dwangmatig sporten bijvoorbeeld of ongezond eten. Te veel koffie of alcohol drinken. Te lang opblijven om de deadlines te halen en altijd maar bereikbaar te kunnen zijn. Want het beloningssysteem in je hersenen vraagt voortdurend om aandacht.

Stress

Echter je lichaam confronteert je vroeg of laat met de rekening. Er ontstaat stress. Die stress wordt wanneer je niet oppast chronisch. En chronische stress zorgt voor een verminderde werking van je immuunsysteem. Je wordt ziek en ontwikkelt daardoor klachten. Uit onderzoek blijkt dat chronische stress zorgt voor minder bescherming van je lymfocyten. Waardoor auto-immuunziekten en allergieën zich ontwikkelen. Dus is er alle reden om dit een halt toe te roepen en te kiezen voor ‘leven’.

Uit een onderzoek van palliatief verpleegkundige Bronnie Ware, die talloze zieke mensen in hun laatste dagen heeft bijgestaan, blijkt dat de belangrijkste spijt onderwerpen waren:

 • niet de moed te hebben trouw te zijn aan jezelf, maar doen zoals van je verwacht werd
 • te hard werken waardoor de jeugd van je kinderen en het gezelschap van je partner gemist zijn
 • de moed niet hebben om je gevoelens te uiten
 • niet in contact te blijven met vrienden
 • je zorgen maken over van alles waardoor je minder gelukkig bent

Gezonde keuzes

Dus is het, althans in onze ogen, ontzettend belangrijk dat je gezonde keuzes maakt. Waardoor een gezond innerlijk evenwicht ontstaat en je oxidatieve stress en daardoor gezondheidsklachten voorkomt. Dat er een gezonde balans in je leven aanwezig is tussen spanning en ontspanning. Dat je gezond eet en vooral dat doet wat je wilt doen.

Wil je graag dat wij je bellen?

Vul dan hieronder je telefoonnummer in en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld

Naar een andere kwaliteit van leven

Je hoeft niet naar Pluto om een ander leven te gaan leiden. Waar het om gaat is dat er een gezonder innerlijk evenwicht ontstaat. Waardoor je de ervaring krijgt dat je leeft vanuit liefde en compassie. Daarnaast je verbonden voelt met de dierbaren in je naaste omgeving en de natuur. Dat je dat doet waar je hart ligt. In jouw tempo en volgens jouw eigen wijze weg.

Dat je tevreden kunt zijn in wie je bent. Dat er een glimlach ontstaat bij het zien van een mooie bloem en kunt genieten van dat wat je hoort, ziet en ruikt. Dat je intens beseft dat die boog niet altijd gespannen kan zijn. Dat er meer in het leven is dan voortdurend je zelfbeeld op te moeten poetsen en te moeten presteren.

innerlijk in balansHoe kan ik die prestatiedruk veranderen

Om daarvoor zorg te dragen daarin bieden wij vanuit onze persoonlijke en werkervaring een mooi traject aan. We zien onze praktijk als een halte, een tijdelijke werkplaats, om te werken aan die verandering.

Samen gaan we doorwerken aan wat in jou om aandacht vraagt waardoor jij minder druk ervaart. Waardoor de prestatiedruk geleidelijk aan weg ebt. Jij keuzes gaat maken die er echt toe doen. Waardoor er andere inzichten ontstaan en een gezond evenwicht ontstaat. Je leeft in plaats van dat je overleeft.

Vergoeding zorgverzekeraar

Kom je voor vergoeding in aanmerking?  Klik hier voor het overzicht.