De aanpak van traumatische ervaringen is in onze ogen maatwerk. Geen vastomlijnde protocollen. Immers jij bent als mens uniek. Daarom is onze aanpak gericht op wat bij jou past. En dat doen we samen.

Hierdoor krijg jij weer sneller grip op jouw leven.

We bieden graag een luisterend oor

Wanneer je het slachtoffer bent van traumatische ervaringen dan heeft dit een impact op je gezondheid. Niet alleen in je brein maar ook in je lichaam zijn de sporen van het trauma merkbaar. Dit uit zich meestal in uiteenlopende klachten.

De kern is dat je eigenlijk nooit meer jezelf bent. En dat kun je soms prima verhullen. Met mij is niets aan de hand hoor terwijl je van binnen huilt. Doch aan de buitenkant zie je niets. Immers je bent zo sterk.

Vroeg of laat lukt dat sterk zijn niet meer. Dan ontstaan er symptomen. Van niet meer jezelf zijn tot in het ernstigste geval verslavingen.

Wij bieden een veilige omgeving waarin jij je zelf kunt zijn. Dat kunt delen en uitwerken van datgene wat in jou om aandacht vraagt. Waardoor je na verloop van tijd weer de levensvreugde ervaart. Het gevoel dat je leeft maar niet overleeft. Want dat laatste kost ontzettend veel energie.

Wij hebben een zeer ruime expertise in de behandeling van traumagerelateerde klachten of ervaringen. Wij bieden daarvoor verschillende psychotherapeutische werkvormen. Immers geen klacht en mens is gelijk.

Maak gratis kennis met ons en ervaar wat wij voor jouw klacht(en) kunnen betekenen. We ontmoeten je graag.

Voor welke klachten

Voor onderstaande klachten bieden we behandeling met traumatherapie:

 • angst
 • depressie
 • eetbuien
 • fobie
 • negatief zelfbeeld
 • overspannenheid
 • pijnklachten
 • verslaving
 • somberheid
 • stress
 • traumatische ervaringen

Wil je direct contact met ons?

Vul dan hieronder je telefoonnummer in en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld

Of neem contact met ons op

locatie Appingedam: 0596 – 68 10 52
locatie Winschoten: 0597 – 72 68 06

Hulp bij traumatische ervaringen

Trauma

Wanneer we spreken over trauma dan dienen we daarin een belangrijk onderscheid te maken. Enkelvoudig trauma betreft een eenmalige gebeurtenis. Hierbij kun je denken aan een ongeval, een niet fijn verlopen behandeling bij een arts of een mishandeling.

De gevolgen daarvan zijn veelal vermijding door angst. Je durft dan bijvoorbeeld niet meer naar de (tand)arts. Of je gaat niet meer naar een bepaalde plek waar iets heeft plaatsgevonden. Veelal ontstaat daardoor een fobie.

Vroegkinderlijk trauma

Dit is de periode vanaf de conceptie t/m de eerste belangrijke levensfasen.  Prenataal trauma ontstaat al tijdens de zwangerschap. Was je gewenst of ongewenst? Werd je liefdevol verzorgd? Werd je voldoende beschermd? Daarnaast hoe ging je moeder met je om toen ze hoorde dat zij zwanger was. Doch er zijn ontzettend meer aspecten hierin.

Dan is er de geboorte. Hoe is deze voor je verlopen? Was er sprake van een natuurlijke bevalling, keizersnede? Of heb je voor een bepaalde periode in een couveuse gelegen?

Meer en meer wordt duidelijk hoe belangrijk deze perioden zijn voor je ontwikkeling. Met name in de ontwikkeling van het brein. Daarnaast het contact wat je moeder met je maakte toen ze zwanger was. Onderzoek laat zien dat vele stoornissen, zoals ADD, ADHD, PDDNOS, Hechting, al kunnen worden vertaald naar deze perioden.

Meervoudige traumatisering

Hierbij kun je denken aan langdurige ervaringen met geweld,  (emotioneel, fysiek, seksueel) misbruik, vernedering en verwaarlozing.

Vroegkinderlijk – en meervoudige traumatisering leidt tot onrust, wantrouwen, depressie, niet kunnen concentreren, niet kunnen hechten, slecht slapen, diep gewortelde innerlijke pijn, regelmatig dissociëren, angst- & paniekaanvallen, woede, jezelf kwijt zijn e.d.

Daarnaast ontstaan op latere leeftijd vaak klachten zoals eetstoornissen, problemen met de intimiteit en seksualiteit en de kans op de ontwikkeling van verslaving gerelateerde klachten.

Maar ook het lichaam uit zich. Vele lichamelijke symptomen kunnen het gevolg zijn van chronische traumatisering.  Hierbij kun je denken aan cardiovasculaire klachten, maag- en darmklachten, reumatische klachten, fibromyalgie, rugklachten en zelfs kanker.

Als jij jezelf wilt bevrijden van genoemde symptomen dan kun je hieraan werken met behulp van traumatherapie. In alle veiligheid en…….. stapje voor stapje. Daardoor vindt je weer de rust in jezelf. Weet je wie je bent en ontwikkel je een gezonde autonomie.

Aanpak

Onze aanpak richt zich niet op de behandeling van de symptomen. Maar om te komen tot een duiding van de onderliggende oorzaak en van daaruit te werken aan een juist en gezond herstel.

Systemisch verbonden

Op een onbewust, diep niveau ben je met andere mensen verbonden. De sterkste (ver)bindingen zijn tussen familieleden en met name tussen gezinsleden. Met name in het eerste jaar (vanaf de conceptie tot ca. 1 jaar) is je moeder de belangrijkste persoon in je leven.

Vanaf je geboorte wordt je lid van een familie en voel je de verbinding met het familiesysteem. Je ervaart dat er binnen dat systeem een eigen plek voor jou is. Je ouders geven je waar je behoefte aan hebt en jij mag dat als kind aannemen. En dat is dan de ideale situatie die we beschrijven. Vaak genoeg ervaren mensen dat het verhaal hierboven, niet waar is: soms is er geen plek en is er geen of onvoldoende aandacht voor je.

Als we onze plek kennen, contact kunnen maken met alle hulp- en krachtbronnen, dan groeien we naar een gezonde autonomie. Van daaruit kunnen we ons eigen leven vorm gaan geven.

Verstrikt

Je kunt in een verstrikking terecht komen waardoor jij je niet ontwikkelt zoals jij jezelf zou willen ontwikkelen.  Er ontstaat een verstrikking in het systeem waaruit je voort komt. Of een verstrikking met de ouder(s).  Emotioneel gezien kun je dan voor de ouder(s) of voor het systeem gaan zorgen.

Het gevolg daarvan is dat je als kind overbelast raakt.  Je draagt een te grote verantwoordelijkheid of gaat letterlijk de last van een ouder dragen. Dit kan een leven lang duren. Het kan zelfs zo zijn dat je een ouderlijk trauma overneemt.

Loyaliteit

Bovenal blijf je vaak loyaal aan het systeem. Aan dat waar je vandaan komt. Dat zorgt vaak voor een bekend maar onbevredigend gevoel. Het lijkt alsof je niet je eigen leven leeft. Echter dat van je vader, moeder of zelfs broer of zus.  Dat gevoel van onvrede komt ook doordat je niet je volledige potentieel kunt benutten.

Een verstrikking kan zich ook uiten in de vorm van een lichamelijke ziekte. Vaak zijn dit auto-immuun ziektes. Symptomen van zware systemische belastingen. Maar ook cardio vasculaire aandoeningen, darmklachten of kanker kunnen daarvan het gevolg zijn.

Inzicht en contact

Door inzicht te krijgen in jouw systeem en contact daarmee te maken wordt jij je weer bewust van je zelf. Je krijgt inzicht en gaat begrijpen waardoor je klachten ervaart zoals deze zich aandienen.

Het is een eerste, en o zo belangrijke stap, om een beslissing ten gunste van je zelf te nemen.

Aanpak en visie

Wil je meer weten over onze unieke en onderscheidende aanpak?

Social Media

Je vindt ons ook terug op Facebook en LinkedIn. Contact opnemen kan ook via onderstaand link.

Therapie vormen

In de behandeling van jouw klacht(en) maken we gebruik van 1 of meerdere van onderstaande werkvormen.

Heb je een vraag of wil je meer informatie over trauma therapie?

Klik dan hier