Angst

Bij angst denk je direct aan gevaar. Maar is er daadwerkelijke gevaar? Je brein doet er alles aan om jou te overtuigen dat dit wel zo is. Maar de vraag is of het klopt. Bij de meeste angstgevoelens is dit niet het geval. En toch, ik kan er over meepraten, voelt het overduidelijk alsof het wel zo is. En zo is een angststoornis geboren. Want angstgevoelens die kunnen je compleet gijzelen en daarmee overtuigen. Althans zo heb ik het als kind al ervaren.

Angst gevoelens kunnen je leven compleet ontwrichten. Waardoor jij niet meer jezelf bent. Zelfs afhankelijk kunt worden van een ander. Je wilt zo graag maar iets houdt je tegen. Vaak is dan ook je hele lichaam van slag nietwaar.

Ook ik, Meindert, heb al op zeer jonge leeftijd tot in mijn volwassenheid met angst geworsteld.  Een angststoornis put je geestelijk als lichamelijk helemaal uit. Tenminste dat heb ik zelf ervaren. Wellicht dat jij je wel in 1 of meerdere van onderstaande klachten herkent.

 • duizeligheid
 • zweten
 • ademhalingsproblemen
 • hartkloppingen
 • paniek
 • somberheid
 • concentratieproblemen
 • druk op de borst
 • pijn in de buik
 • darmklachten
 • blaasproblemen

Genoemde klachten ontstaan omdat een aantal gebieden in je brein overactief zijn. Doordat ze overactief zijn produceren ze een aantal hormonen. Deze hormonen worden veelal in de bijnieren afgescheiden. We noemen ze ook wel stresshormonen. Ontzettend handig wanneer er echt gevaar is waardoor je kunt overleven.

Ik heb me zo begrepen gevoeld en dat was fijn

Als kind al kampte Maria met vage buikklachten. Daarnaast was er altijd een gevoel van beklemming. Vele lichamelijke onderzoeken leverden niets op. Maria wendde zich uit onmacht tot ons. Al tijdens de eerste sessie werd duidelijk dat Maria kampte met een angst. Een diepliggende angst die al op zeer jonge leeftijd zich in haar had genesteld. Na de uitwerking ervan verdwenen ook haar buikklachten.

Angst klachten kosten veel energie. Je wordt er moe van. Vaak wordt ook je bewegingsvrijheid belemmert. Je durft bijvoorbeeld niet (ver) meer van huis, in een lift of te reizen. Of je denkt dat er van alles met je aan de hand is. Angststoornissen of een angstaanval komen veelvuldig.

‘Dorien had een nare en vervelende gebeurtenis meegemaakt op de autosnelweg tijdens het inhalen. Na die tijd durfde ze  zelf niet meer auto te rijden waardoor ze afhankelijk werd van een ander. Door behandeling met EMDR therapie rijdt Dorien thans weer ontspannen zelf in haar auto’. 

Zo kan een angststoornis zomaar ineens, zoals bij Dorien, door een gebeurtenis ontstaan. Maar ook langdurige stress , trauma of een verlieservaring (partner, baan, ziekte) kunnen leiden tot gevoelens van angst. Met name het piekeren is een bron van distress. En teveel distress zorgt vaak voor de ontwikkeling van angstklachten.

Maar de basis van angst op latere leeftijd kan al veel eerder zijn ontstaan. Ik maak tijdens behandeling vaak mee dat we uitkomen in de pre- en perinatale periode. Zo heb ook ik ervaren dat de basis voor mijn latere angsten al in de eerste vroegkinderlijke levensfasen waren gelegd.

Mocht je daarover meer willen lezen?  Ga dan naar deze pagina.

Angst en paniek

Herman vertrouwde zijn vrouw niet. Met regelmaat controleerde hij haar telefoon en app verkeer. Dit leidde tot problemen binnen zijn relatie. Tijdens de sessies werd duidelijk dat Herman kampte met verlatingsangst. De basis voor de verlatingsangst was al op zeer jonge leeftijd ontstaan‘.

Voeding en angstklachten

Wanneer jij je angstig voelt hoe is dan jouw stoelgang? Als kleine kinderen zich angstig voelen wijzen ze dan niet direct naar de buik? Meer en meer wordt duidelijk hoe een ongezonde darmflora zorgt voor de ontwikkeling van angstklachten. Niet verwonderlijk omdat in je darmen enkele belangrijke stoffen worden aangemaakt. Dopamine ook wel het plezierhormoon genoemd is zo’n stof. Wanneer er dus te weinig dopamine wordt aangemaakt vanuit je darmen dan kun jij je angstig gaan voelen.

gezonde voedingNaast dopamine is er ook het hormoon serotonine. Ook dat wordt veelvuldig in je darmflora aangemaakt. Ook serotonine is belangrijk in het reduceren van angsten. Met name huisartsen schrijven vaak medicijnen voor die iets doen met serotonine.  Vaak echter zijn er die bijwerkingen en bijkomende afvalstromen in je lichaam.

Echter kun je zelf daarin al veel ondernemen. Want aan de basis van de aanmaak van serotonine ligt tryptofaan. In veel voedingsproducten bevindt zich tryptofaan!

De behandeling van angstklachten vraagt dus om een holistische benadering. In onze benadering besteden we ook aan jouw voedingspatroon de nodige aandacht. De redenen daarvoor zullen je nu vast bekend zijn.

Dat beklemmende gevoel ben ik helemaal kwijt

De angstbehandeling

Afstemming en taxatie

Behandeling van angst vraagt om een zorgvuldige afstemming en intake. Door mijn gevoeligheid voel ik je vaak snel aan. Dit ondersteunt mij enorm in het duiden van je klacht(en). Naast deze afstemming vindt een intake plaats. Tijdens de intake wordt aan onderstaande aandacht besteedt:

 • wanneer je klacht(en) zijn begonnen
 • hoe je leven verliep voordat de angst ontstond
 • hoe lang de klachten er al zijn
 • of de angst klachten voorkomen in de familie lijn
 • het doorlopen van je levensgeschiedenis
 • uitgebreide voedingsanalyse

Na de intake volgt de eerste behandeling beter gezegd afstemming. De ervaring leert dat tijdens deze sessie de oorsprong van de angst vaak al helder wordt.  Langdurige trajecten komen dan ook meestal niet voor.

Wil je een afspraak of eerst wat meer informatie?

Je kunt ons daartoe op werkdagen bereiken via 1 van onderstaande telefoonnummers.  Stel je er prijs op dat wij je bellen? Vul dan het bel mij terug formulier in.  Stuur je liever een bericht klik dan onderstaande button aan.

 

Ja, ik wil een afspraak

Onze visie

Wij gaan uit van de samenhang tussen geest en lichaam. Daarnaast is je leefstijl erg belangrijk en van invloed op je welzijn. Wij zijn van mening dat je lichaam zich zelf kan herstellen mits het op een goede en gezonde wijze wordt benadert en verzorgt.

Wil jij ook snel van je angst af?

Vul dan hieronder je telefoonnummer in en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld

Of neem contact met ons op

locatie Appingedam: 0596 – 68 10 52
locatie Winschoten: 0597 – 72 68 06

Therapievormen

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op. We staan je graag te woord.