Bij een Burn Out ben je geestelijk en lichamelijk uitgeput. Echter zijn er vaak meer klachten. Een Burn-Out behandeling vraagt in de allereerste plaats om herstel. Je lichaam dient weer op adem te komen.  De tank is leeg. Dat is ook de reden waarom wij altijd eerst het lichaam behandelen.

Wilfred had steeds meer moeite om zijn bed uit te komen.  Zijn hoofd voelde verward. Zijn benen droegen hem letterlijk niet meer. Op zijn werk, als docent,  kon hij zich steeds minder goed concentreren. Daarnaast werd ook onthouden alsmaar lastiger. 

 Binnen zijn werk ervoer Wilfred de nodige stress. Daarnaast had hij het idee dat hij zomaar om het minste moest huilen. Toen hij het besluit nam om zich ziek te melden voelde hij pas echt hoe moe hij was’. 

Je geestelijk en lichamelijk moe voelen dat zijn o.a. symptomen die behoren bij een Burn-Out. Het is dan ook ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat die energie op korte termijn weer beschikbaar is.

Binnen onze praktijk richten we ons dan ook eerst op dat lichamelijk herstel. Een succesvolle aanpak waarin we je eigen lichaam aanzetten tot herstel. Op vrij korte termijn, binnen enkele weken, voel jij je alweer beduidend fitter.

Hoe je een Burn-Out herkent

Bij een burn-out worden drie reacties onderscheiden. Emotionele uitputting, depersonalisatie (het gevoel buiten je eigen lichaam of geest te staan) en verminderde persoonlijke bekwaamheid. Deze reacties hoeven niet gelijktijdig voor te komen. Specifieke Burn – Out symptomen zijn:

 • Niet meer met plezier naar je werk gaan (als gevolg van vermoeidheid).
 • Slaapstoornissen.
 • Somberheid
 • Te lang en te veel over het werk piekeren.
 • Niet meer kunnen genieten van dingen.
 • Geen zin meer in seks.
 • Chaotisch denken en handelen (niet meer kunnen organiseren)
 • Hoofd- en nekpijn.
 • Verlies van eetlust.

Psychische klachten zoals schuldgevoelens, angsten of een depressie ontwikkelen zich meestal in een latere fase.

alsof ik een aantal marathons had gelopen

Willem, ICT-er van beroep, herinnert zich 1 dag nog ontzettend goed. Ineens zag ik wazig. Daardoor kon ik me niet goed meer concentreren.  Wat eens logisch was ging niet meer op. Mijn hoofd gaf het op. Even later mijn lichaam. Alsof ik in een vrij korte tijd een aantal marathons had gelopen.

Willem was opgebrand. Door de voortdurende werkdruk, het moest op tijd af, en zijn eigen prestatiedruk raakte hij meer en meer uit balans. Achteraf gezien aldus Willem, had ik de signalen al kunnen herkennen. Maar ach, je zit dan in een flow. Je herkent het gewoonweg niet.

Oorzaak van een burn-out

burn outEen burn-out wordt vaak beschouwd als een werkgerelateerd probleem. Het ontstaat als gevolg van langdurige, emotionele overbelasting en stress. De risicofactoren voor een burn-out zijn meestal:

 • Hoge werkdruk.
 • Slechte werksfeer.
 • Beperkte controlemogelijkheden (zoals beslissen over vrije dagen en pauzes).
 • Moeite met het aangeven van eigen grenzen

‘Ineke had het al een poos niet meer naar haar zin binnen het werk. Binnen het team boterde het niet. Ineke gaf aan dat er een negatieve sfeer hing. Er iets van zeggen durfde ze niet echt en haar leidinggevende was er ook niet ontvankelijk voor. Het gevolg was dat ze meer en meer met tegenzin naar haar werk ging. Meer en meer ontstonden zowel geestelijke als lichamelijke klachten. Ineke meldde zich ziek. Al snel werd duidelijk dat ze ‘opgebrand’ was. 

Werknemers in het onderwijs en de gezondheidszorg zijn vaak een risicogroep. Ook wanneer je erg perfectionistisch of subassertief bent loop je extra risico. Daarnaast is er de werkstress.

 door de behandelingen voelde ik me al weer snel fitter

Cindy voelde zich na enkele behandelingen al weer snel fitter worden. Nog steeds aldus Cindy kan ik het niet goed omschrijven maar er begon iets te veranderen in mijn lichaam. Ik kon me weer langer concentreren en zo waar weer wat pagina’s lezen. Enkele weken erop had ik weer zin om te sporten. Bijzonder.

Burn out behandeling

Binnen onze praktijk werken we eerst aan herstel van jouw lichaam. Dat wil zeggen dat we je lichaam via behandelingen gaan aanzetten tot de aanmaak van meer energie. Die energie is niets anders dan wat je lichaam ook aan zou maken wanneer het voldoende in balans zou zijn. We werken daarin met APS therapie en enkele supplementen. Op korte termijn voel jij je al stukken energieker.

Als je lichaam voldoende is hersteld gaan we aan de slag met het uitwerken van de Burn-Out. Hoe het zover heeft kunnen komen. Maar vooral ook wat je kunt doen om e.e.a. structureel te veranderen. Uit onderzoek blijkt dat het ontwikkelen van een tweede Burn-Out gevoelig ligt. Je zult dus structureel iets moeten gaan veranderen om dat te voorkomen.

De Burn-Out behandeling die wij aanbieden omvat onderstaande:

 • herstel lichaamsfuncties m.b.t. energie, slaap, concentratie, stemming
 • screening voedingspatroon
 • afstemmen tot gezond voedingspatroon
 • gezonde invulling van de dagen
 • juiste en gezonde beweging
 • psychosociale ondersteuning – van klacht tot uitdaging
 • betrekken partner bij behandelplan
 • indien gewenst overleg met bedrijfsarts/werkgever

Afspraak of eerst meer informatie?

Je kunt ons op werkdagen bereiken via 1 van onderstaande telefoonnummers.  Wil je een afspraak? Klik dan op onderstaande button.

 

Ja, ik wil een afspraak

Onze visie

Wij gaan uit van de samenhang tussen geest en lichaam. Daarnaast is je leefstijl erg belangrijk en van invloed op je welzijn. Wij zijn van mening dat je lichaam zich zelf kan herstellen mits het op een goede en gezonde wijze wordt benadert en verzorgt.

Wil je direct contact met ons?

Vul dan hieronder je telefoonnummer in en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld

Of neem contact met ons op

locatie Appingedam: 0596 – 68 10 52
locatie Winschoten: 0597 – 72 68 06

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op. We staan je graag te woord.