Een depressie is meer dan somberheid

Een depressie behandeling dient zorgvuldig en vooral persoonlijk te worden afgestemd.  Wij bieden dit.

Kom langs in onze praktijk in Appingedam of Winschoten. Ervaar wat wij voor jou kunnen betekenen.

“Somberheid kleurde mijn leven. Bij Persona vond ik begrip en een juiste behandeling. Ik beveel hun van harte aan.”

Willeke K - Finsterwolde

Een depressie is meer dan somberheid

Een depressie behandeling vraagt om een juiste en vooral persoonlijke afstemming. Als ervaringsdeskundige durf ik dit rustig te stellen! Geen klacht of mens is immers gelijk. Wij bieden die afstemming.

Ineens had ik, Meindert, geen zin meer om te leven. Boink die komt binnen nietwaar. En dat van een hulpverlener. Ik was toen 40. Waar bij menigeen het leven dan pas begint diende bij mij zich een depressie aan.

En dan is er die somberheid

Somberheid hoort bij het leven. Soms is er een verklaring voor te vinden. Bijvoorbeeld doordat er iets met je hormonen aan de hand is. Of doordat jij je zorgen maakt. Doch niet altijd is er een verklaring. Je staat op en ineens is dat gevoel er. Vaak gaan deze gevoelens na een aantal uren of enkele dagen wel weer weg.

Het is anders wanneer dat gevoel van somberheid weken of maanden aanhoudt. Dan is er sprake van een depressie. Het gevoel verdwijnt niet meer en is behoorlijk van invloed op je dagelijks functioneren.

Wellicht dat jij je in het volgende wel herkent. Je leven is zwart/wit. De kleur is eruit. Lachen gaat je moeilijk af. Uit bed komen? Zin om iets te ondernemen? Je hebt er gewoon de energie niet meer voor. Het liefst blijf je gewoon op bed liggen of op de bank. Laat mij maar.

Een depressie is goed te behandelen

Gelukkig is een depressie goed te behandelen. Binnen Persona bieden wij daartoe een gerichte en vooral ook persoonlijke behandeling. Dit omdat wij uit eigen persoonlijke ervaring weten hoe belangrijk dit is. Niet alleen voor jou. Maar ook, mocht dit van toepassing zijn, op de mensen bij wie je woont.

Kom langs in onze praktijk in Appingedam of Winschoten. Wij kunnen zeker iets voor jou betekenen.

Hoe kom je uit een depressie

Een depressie behandeling vraagt allereerst om een grondige taxatie. Binnen Persona werken we daartoe met verschillende vragenlijsten + een uitgebreide intake. Na de intake kunnen we meer zeggen over de behandeling. Dient deze meer mentaal of juist lichamelijk gericht te zijn of is beiden nodig? Immers geen klacht of mens is gelijk.

Voor de behandeling van een depressie kunnen we 1 of meerdere van onderstaande werkvormen gaan inzetten:

  • cognitieve gedragstherapie
  • APS therapie
  • online therapie
  • EMDR therapie
  • voedingsanalyse + adviezen
  • orthomoleculaire therapie

Hoe een depressie ontstaat

Mogelijke psychische oorzaken

Een depressie kan zomaar ineens ontstaan of geleidelijk door, bijvoorbeeld

  • een verlieservaring (partner, werk, familielid, vriend, ziekte)
  • door spanningen in je (werk) relatie
  • een nare gebeurtenis die je niet goed hebt verwerkt
  • disbalans in hormonen / chemische boodschappers
  • door chronische stress

Spanningen in een (werk)relatie

Relationele spanningen kosten veel energie. Lukt het niet om daar een oplossing voor te vinden. Duurt deze periode te lang? Dan ontwikkelt zich eveneens chronische stress.  En van daaruit kan zich een depressie ontwikkelen.

Niet verwerkte gebeurtenissen

Ach het gaat wel weer over. Iedereen heeft wel eens wat, toch? En het leven gaat door niet dan?  We horen het zo vaak. Echter daaronder ligt vaak opgeslagen pijn. Onverwerkte pijn. Veelal zijn dit verlieservaringen.

Piekeren en stress

Je denkt wat af op een dag.  Niet iedereen kan daar even gezond mee omgaan. Dan ontstaat het bekende piekeren. Doemdenken. Wat er mogelijk had kunnen gebeuren of  kan gebeuren. Duurt deze periode te lang. Dan ontwikkel je chronische stress. Dit is de basis van een depressie.

Verlieservaringen

personapraktijk.nl/depressie behandeling/depressieve jonge vrouwHet overlijden van een dierbare zorgt voor veel verdriet. Rouw is daarin erg belangrijk. Soms dan lukt het je gewoonweg niet om te kunnen rouwen. Het kan ook zijn dat je langdurig in de rouw blijft. De heldere kleur van het leven ervaar je niet meer. Alles is voortdurend grijs of zwart.

Rouw dient zich niet alleen aan bij verlies van een dierbare. Ook een scheiding gaat gepaard met verlies gevoelens. Maar ook het verlies van een baan of ziekte kan een rouw doen veroorzaken.

gerda van bruggen en meindert telkamp

    Wil jij van je klacht af?

    Kies dan voor onze unieke aanpak.
    Vul je telefoonnummer en mailadres in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op!


    Of neem contact met ons op

    locatie Appingedam: 0596 – 68 10 52
    locatie Winschoten: 0597 – 72 68 06

    Een depressie kan ook ontstaan door een lichamelijke oorzaak

    Darmen

    In je darmen leven ca,1,5 kg microben. Rare wezentjes die nooit het daglicht zien. Die niet kunnen overleven in een omgeving met zuurstof. Er leven minstens duizend soorten bacteriën in jouw darmen. Deze zijn voortdurend in gevecht met elkaar. Behalve bacteriën vind je er ook virussen en schimmels. Het is een ecosysteem op zich. Sommige bacteriën zijn goed voor ons. Sommige slecht.

    De relatie tussen je darmen en brein

    Het brein in je hoofd is één homp hersencellen. Het brein in je darmen bevat ongeveer evenveel hersencellen als het brein van een kat. Het ligt als een dun laagje over de hele lengte van het darmstelsel. Het bestaat uit precies dezelfde hersencellen als jouw andere brein. En het produceert stofjes die verantwoordelijk zijn voor de regulatie van stemming.  Dus zijn er problemen in je darmen? Dan is de kans aanwezig dat je een depressie ontwikkelt.

    Schildklier

    Deze bevindt zich in je keel. Het zorgt voor een hoop functies in je lichaam. De schildklier is vooral belangrijk voor je stofwisseling. Wanneer deze niet goed functioneert. Te weinig of te veel schildklierhormoon aanmaakt. Dan kun je verschillende problemen krijgen.

    Zo kun je bijvoorbeeld moeite hebben met afvallen. Of je voelt je heel snel moe. Waardoor je een depressie kunt ontwikkelen.

    Overgang

    De overgang kan ook zorgen voor stemmingswisselingen. Daarnaast zijn er vaak klachten zoals moeheid en lusteloosheid.

    • opvliegers
    • hevig transpireren
    • moeheid

    Heb je een vraag of wil je graag wat meer informatie?  Bel ons gerust of stuur een bericht.