Een depressie is meer dan somberheid

Een depressie behandeling vraagt om een juiste en vooral persoonlijke afstemming. Geen klacht of mens is immers gelijk. Wij bieden die afstemming.

Somberheid hoort bij het leven. Soms is er een verklaring voor te vinden. Doordat jij je zorgen maakt terwijl even later bleek dat dit niet nodig was geweest. Doch niet altijd is er een verklaring. Je staat op en ineens is dat gevoel er. Vaak gaan deze gevoelens na een aantal uren of enkele dagen wel weer weg.

Het is anders wanneer dat gevoel van somberheid weken of maanden aanhoudt. Dan is er vaak sprake van een depressie. Het gevoel verdwijnt niet meer en is behoorlijk van invloed op je dagelijks functioneren.

Wellicht dat jij je in het volgende wel herkent. Je leven is zwart/wit. De kleur is eruit. Lachen gaat je moeilijk af. Uit bed komen? Zin om iets te ondernemen? Je hebt er gewoon de energie niet meer voor. Het liefst blijf je gewoon op bed liggen of op de bank. Laat mij maar.

Gelukkig is een depressie goed te behandelen.

Zwart waren de dagen. Erg zwart.

depressie behandelingHoe een depressie kan ontstaan

Een depressie kan zomaar ineens ontstaan of geleidelijk door, bijvoorbeeld

 • een verlieservaring (partner, werk, familielid, vriend, ziekte)
 • door spanningen in je (werk) relatie
 • een nare gebeurtenis die je niet goed hebt verwerkt
 • disbalans in hormonen / chemische boodschappers
 • door chronische stress

Ina meldde zich een poos geleden aan met onderstaande klachten.

”Ina had moeite uit bed te komen.  Ze was moe en had weinig energie. Hoewel ze voor haar gevoel niets at kwam ze kilo’aan. Overdag kwam ze tot weinig. Het interesseerde me gewoon niets meer aldus Ina. Ik zat gewoonweg de hele dag op de bank en keek televisie. Genieten? Wat is dat?.

Een goede vriendin stelde voor hulp te gaan zoeken. Tijdens de behandeling werd duidelijk dat de klachten ontstonden door een interne blokkade. Door deze uit te werken namen de klachten af’.

Bij Ina was een interne psychische blokkade de oorzaak van haar klachten. Echter kan een depressie ook ontstaan door een biochemisch tekort of door ontwrichting van bepaalde hormonen. Met name de schildklier kan hierin een cruciale rol spelen.

Schildklier

Deze bevindt zich in je keel en zorgt voor een hoop functies in je lichaam. De schildklier is vooral belangrijk voor je stofwisseling. Wanneer deze niet goed functioneert. Te weinig of te veel schildklierhormoon aanmaakt kun je verschillende problemen krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld moeite hebben met afvallen. Je voelt je heel snel moe waardoor je een depressie kunt ontwikkelen. 

Hoe een depressie al in je darmen kan ontstaan

In je darmen leven ca,1,5 kg microben. Rare wezentjes die nooit het daglicht zien en die niet kunnen overleven in een omgeving met zuurstof. Er leven minstens duizend soorten bacteriën die voortdurend in gevecht zijn met elkaar. Behalve bacteriën vind je er ook virussen en schimmels. Het is een ecosysteem op zich. Sommige bacteriën zijn goed voor ons en sommige slecht.

Het brein in je hoofd is één homp hersencellen. Het brein in je darmen bevat ongeveer evenveel hersencellen als het brein van een kat. Het ligt  als een dun laagje over de hele lengte van het darmstelsel. Het bestaat uit precies dezelfde hersencellen als die van ons andere brein en produceert dezelfde neurotransmitters.

Het communiceert met onze hersenen via de nervus vagus, de zenuw die de hersenen met de darmen verbindt en één van de belangrijkste zenuwen die we hebben. Ze is ook supersnel, omdat onze darmen en hersenen zeer snel moeten kunnen communiceren met elkaar. De bacteriën in onze darmen kunnen dat systeem hacken en de signalen wijzigen. Zo kunnen ze ons hoofdbrein instructies geven.

Dat doen ze ook langs een andere en veel tragere weg, namelijk via het bloed. Darmbacteriën produceren chemicaliën die een invloed hebben op het humeur, zoals serotonine, of neurotransmitters met een kalmerende werking. Ze maken ook veel dopamine aan, ook bekend als het gelukshormoon.

Ze doen dat wellicht om ons te belonen wanneer we dingen eten die ze graag lusten. Ze hebben er ook alle belang bij om zoveel mogelijk nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen, want daar beneden is het voortdurend oorlog. Al die bacteriën doen er alles aan om te overleven en de sterkste te worden, onder andere door onze trek te manipuleren. Ze bepalen dus mee wat we eten.

darmenZo is dus de samenstelling van je darmflora is ontzettend belangrijk. Dit is mede afhankelijk in wat je eet.  De ‘grondstof’ voor serotonine is tryptofaan. Echter om dit aan te maken dien je wel bepaalde voedingsstoffen te eten waarin zich tryptofaan bevindt. Dus wanneer je darmflora is ontregeld is ook de kans aanwezig dat er dus minder tryptofaan en daardoor serotonine wordt aangemaakt. Daarnaast is ook vaak de kleur en vorm van je ontlasting al een graadmeter.

In onze begeleiding wordt erg zorgvuldig gekeken naar je darmflora! Echter niet alleen voor depressieve klachten ook voor bijvoorbeeld diabetes 2 en ontstekingen.

Vitaminen, vetzuren en mineralen

vitaminenNiet alleen kan een depressie worden verklaart vanuit bovenstaande. Er is ook een duidelijke relatie in tekorten in verschillende vitaminen, essentiële vetzuren en mineralen.

Foliumzuur bijvoorbeeld ( vitamine B 11) en de vitaminen B 6 en B 12. Door suppletie van deze vitaminen wordt de kans op een recidive al met 50% verlaagd (gemeten over een periode van 7 jaar).

Daarnaast is er Omega 3, een meervoudig onverzadigd vetzuur, waarin het effect van EPA (eicosapentazuur) groot. Tot slot is een zorgvuldige screening in je voedingspatroon belangrijk in het voorkomen van een depressie.

voeding, darmen en een depressie?

nu begrijp ik als geen ander de relatie ertussen

Behandeling depressie

intake

In de allereerste plaats is het belangrijk om je klacht te begrijpen. Wanneer is deze ontstaan. Hoe lang is de klacht al aanwezig. Je levensgeschiedenis en hoe je thans leeft zijn daarin belangrijk.

We voeren een analyse uit of bepaalde hormonen en chemische boodschappers in je lichaam aandacht behoeven. We nemen je voedingspatroon door en besteden aandacht aan je leefstijl. Daarna schrijven we je behandelplan.

behandelplan

Geen mens en klacht is gelijk. Zo is het ook wanneer jij je depressief voelt. Daarom is ons behandelplan maatwerk.  De depressie behandeling richt zich zowel op je psyche, lichaam, voeding en leefstijl.

 

Wat kun jezelf doen?

Helen is delen. Praat met iemand die je vertrouwt. Blijf vooral bewegen hoe lastig dit ook is. Zelf, Meindert, heb ik ervaren hoe joggen me bijvoorbeeld enorm heeft geholpen.

Eet en drink gezond. Bijvoorbeeld is het mediterrane dieet heel goed voor de darmen: olierijke noten, vette vis, olijfolie, peulvruchten, eieren, pure chocolade en rode wijn. Dat dieet voedt niet alleen de goede bacteriën, het is ook zeer lekker.

Pas op met alcohol! Daarnaast is een gezond dag- en nachtritme is belangrijk. Pas op met medicatie. Niet alle anti-depressiva is bewezen effectief. Voorts zorgt het vaak voor bijwerkingen en voor afvalstromen in je lichaam. Jouw lever dient, wanneer de darmen het niet kunnen, dit te verwijderen.

 

Afspraak of eerst meer informatie?

Je kunt ons op werkdagen bereiken via 1 van onderstaande telefoonnummers. Voor ons contactformulier klik je op onderstaande button.

 

Ja, ik wil een afspraak

 

Onze visie

Wij gaan uit van de samenhang tussen geest en lichaam. Daarnaast is je leefstijl erg belangrijk en van invloed op je welzijn. Wij zijn van mening dat je lichaam zich zelf kan herstellen mits het op een goede en gezonde wijze wordt benadert en verzorgt.

Wil je direct contact met ons?

Vul dan hieronder je telefoonnummer in en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld

Of neem contact met ons op

locatie Appingedam: 0596 – 68 10 52
locatie Winschoten: 0597 – 72 68 06

Hoe je een depressie herkent

psychisch

 • slecht concentreren
 • moeilijk beslissingen kunnen nemen( zelfs over kleine zaken)
 • onthouden is lastig
 • alleen nog maar de negatieve kanten zien
 • je bijna elke dag waardeloos of schuldig voelen
 • U denkt vaak aan de dood of aan zelfmoord.

Lichamelijk

 • Minder eetlust en gewichtsverlies of meer eetlust en gewichtstoename
 • Slaapproblemen
 • Je rusteloos  voelen
 • Vermoeidheid of gebrek aan energie.

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op. We staan je graag te woord.