Een depressie is meer dan somberheid

Een depressie behandeling vraagt om een juiste en vooral persoonlijke afstemming. Geen klacht of mens is immers gelijk. Wij bieden die afstemming.

Somberheid hoort bij het leven. Soms is er een verklaring voor te vinden. Doordat jij je zorgen maakt terwijl even later bleek dat dit niet nodig was geweest. Doch niet altijd is er een verklaring. Je staat op en ineens is dat gevoel er. Vaak gaan deze gevoelens na een aantal uren of enkele dagen wel weer weg.

Het is anders wanneer dat gevoel van somberheid weken of maanden aanhoudt. Dan is er vaak sprake van een depressie. Het gevoel verdwijnt niet meer en is behoorlijk van invloed op je dagelijks functioneren.

Wellicht dat jij je in het volgende wel herkent. Je leven is zwart/wit. De kleur is eruit. Lachen gaat je moeilijk af. Uit bed komen? Zin om iets te ondernemen? Je hebt er gewoon de energie niet meer voor. Het liefst blijf je gewoon op bed liggen of op de bank. Laat mij maar.

Dat overkwam mij, Meindert, nu ook toen ik net 40 was geworden. Ineens diende een lange periode van somberheid zich aan. De fut was eruit. Het kleurrijke licht doofde. Ik kwam tot niets meer en moest mij richten tot externe hulp.

Gelukkig is een depressie goed te behandelen.

Zwart waren de dagen. Erg zwart.

depressieHoe een depressie kan ontstaan

Een depressie kan zomaar ineens ontstaan of geleidelijk door, bijvoorbeeld

 • een verlieservaring (partner, werk, familielid, vriend, ziekte)
 • door spanningen in je (werk) relatie
 • een nare gebeurtenis die je niet goed hebt verwerkt
 • disbalans in hormonen / chemische boodschappers
 • door chronische stress

Ina meldde zich een poos geleden aan met onderstaande klachten.

”Ina had moeite uit bed te komen.  Ze was moe en had weinig energie. Hoewel ze voor haar gevoel niets at kwam ze kilo’aan. Overdag kwam ze tot weinig. Het interesseerde me gewoon niets meer aldus Ina. Ik zat gewoonweg de hele dag op de bank en keek televisie. Genieten? Wat is dat?.

Een goede vriendin stelde voor hulp te gaan zoeken. Tijdens de behandeling werd duidelijk dat de klachten ontstonden door een interne blokkade. Door deze uit te werken namen de klachten af’.

Bij Ina was een interne psychische blokkade de oorzaak van haar klachten. Echter kan een depressie ook ontstaan door een biochemisch tekort of door ontwrichting van bepaalde hormonen. Met name de schildklier kan hierin een cruciale rol spelen.

Deze bevindt zich in je keel en zorgt voor een hoop functies in je lichaam. De schildklier is vooral belangrijk voor je stofwisseling. Wanneer deze niet goed functioneert. Te weinig of te veel schildklierhormoon aanmaakt kun je verschillende problemen krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld moeite hebben met afvallen. Je voelt je heel snel moe waardoor je een depressie kunt ontwikkelen. 

Maar ook kan voeding een cruciale rol spelen in het ontwikkelen van een depressie. Tekorten of juist teveel van bepaalde voedingsstoffen kunnen een depressie doen ontwikkelen. 

Daarom is het ook zo belangrijk om zowel je psyche, lichaam en voeding te betrekken in het duiden en behandelen van je klachten.

Ik voelde me zo begrepen bij Gerda en Meindert

De kleur in mijn leven is daardoor mede weer helemaal terug

Behandeling depressie

intake

In de allereerste plaats is het belangrijk om je klacht te begrijpen. Wanneer is deze ontstaan. Hoe lang is de klacht al aanwezig. Je levensgeschiedenis en hoe je thans leeft zijn daarin belangrijk.

Daarnaast maken we een analyse of bepaalde hormonen en chemische boodschappers in je lichaam aandacht behoeven. Wanneer we dit helder hebben dan stellen we een gericht behandelplan op.

behandelplan

Geen mens en klacht is gelijk. Zo is het ook wanneer jij je depressief voelt. Daarom is ons behandelplan maatwerk.  De depressie behandeling richt zich zowel op je psyche, lichaam en leefstijl.

 

Wat kun jezelf doen?

Helen is delen. Praat met iemand die je vertrouwt. Blijf vooral bewegen hoe lastig dit ook is. Zelf, Meindert, heb ik ervaren hoe joggen me bijvoorbeeld enorm heeft geholpen.

Eet en drink gezond. Pas op met alcohol! Een gezond dag- en nachtritme is belangrijk. Pas op met medicatie. Niet alle anti-depressiva is bewezen effectief. Voorts zorgt het vaak voor bijwerkingen.

 

Afspraak of eerst meer informatie?

Meindert is binnen onze praktijk werkzaam als psychosociaal therapeut. Hij heeft zelf ervaren wat een depressie is. Daarnaast heeft hij een brede en ruime expertise (15 jaar) in de behandeling ervan.

 

Ja, ik wil een afspraak

 

Onze visie

Wij gaan uit van de samenhang tussen geest en lichaam. Daarnaast is je leefstijl erg belangrijk en van invloed op je welzijn. Wij zijn van mening dat je lichaam zich zelf kan herstellen mits het op een goede en gezonde wijze wordt benadert en verzorgt.

Wil je direct contact met ons?

Vul dan hieronder je telefoonnummer in en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld

Of neem contact met ons op

locatie Appingedam: 0596 – 68 10 52
locatie Winschoten: 0597 – 72 68 06

Hoe je een depressie herkent

psychisch

 • slecht concentreren
 • moeilijk beslissingen kunnen nemen( zelfs over kleine zaken)
 • onthouden is lastig
 • alleen nog maar de negatieve kanten zien
 • je bijna elke dag waardeloos of schuldig voelen
 • U denkt vaak aan de dood of aan zelfmoord.

Lichamelijk

 • Minder eetlust en gewichtsverlies of meer eetlust en gewichtstoename
 • Slaapproblemen
 • Je rusteloos  voelen
 • Vermoeidheid of gebrek aan energie.

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op. We staan je graag te woord.