Heb ik een fobie?

Bang zijn voor een gebeurtenis dat kenmerkt een fobie. We noemen het ook wel een specifieke fobie. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • angst voor het spreken in het openbaar
  • angst om te gaan winkelen
  • vermijden van te drukke winkelstraten

Je voelt je duizelig, licht in het hoofd. Je zweet overmatig. Je voelt jouw hart nadrukkelijk aanwezig en vaak achtereen kloppen. Dit zijn enkele symptomen die passen bij een fobie. We noemen dit ook wel hyperventilatie. Echter zijn het ook symptomen die passen bij een paniekaanval of een angststoornis. Deze symptomen ontstaan vaak doordat je overmatig piekert. Wat er wel niet zou kunnen gebeuren. Daardoor ontstaat overmatige activiteit in je brein. Een bepaald hormoon wordt afgescheiden en je voelt wat hierboven is omschreven.

fobie - tandartsEchter een fobie kenmerkt zich ook in het volgende:

  • angst voor spinnen
  • angst voor de tandarts
  • angst om huisdieren aan te raken
  • om in het openbaar te spreken

ik was altijd op mijn hoede

Angst om afgewezen te worden

Als je angstig bent om negatief beoordeeld te worden, dan ben je voortdurend met die ander bezig.  Daardoor ben je niet meer op je gemak. Je vindt niet echt meer de rust. Waardoor vaak vermijding ontstaat waardoor je in een sociaal isolement terecht komt. Ook dit is eigenlijk een fobische reactie. Het wordt ook wel een sociale angststoornis genoemd.

Ik zag er tegen op maar wat sta ik nu anders in het leven

Behandeling

Een specifieke fobie of een sociale angststoornis zijn goed te behandelen. Cognitieve gedragstherapie, EMDR therapie en lichaamsgerichte therapie zijn daarvoor erg geschikt.

Een afspraak of meer informatie?

Bel ons daartoe gerust of klik op onderstaande button:

 

Ja, ik wil graag een afspraak

Onze visie

Wij gaan uit van de samenhang tussen geest en lichaam. Daarnaast is je leefstijl erg belangrijk en van invloed op je welzijn. Wij zijn van mening dat je lichaam zich zelf kan herstellen mits het op een goede en gezonde wijze wordt benadert en verzorgt.

Wil je direct contact met ons?

Vul dan hieronder je telefoonnummer in en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld

Of neem contact met ons op

locatie Appingedam: 0596 – 68 10 52
locatie Winschoten: 0597 – 72 68 06

Wij kunnen zeker iets voor jou betekenen.

Neem gerust contact met ons op. We staan je graag te woord.