Hyperventilatie ontneemt je de adem

Hyperventilatie zorgt meestal voor een naar gevoel.  Je kunt zelfs het gevoel hebben dat het einde nabij is. Echter is hyperventilatie meestal een gevolg van spanning, een angstaanval en daardoor onschuldig. De spanning in je lichaam loopt zo hoog op dat er dan maar 1 manier is om de druk te laten afnemen en dat is hyperventilatie.

‘Hij werd midden in de nacht met een schreeuw wakker. Zijn hart ging als een razende te keer en voelde druk op de borst. Het zweet brak hem van alle kanten uit. Hij had het gevoel dat de adem het werd ontnomen.  De inmiddels opgeroepen huisarts stelde hem gerust. Het is geen infarct doch hyperventilatie’

Die druk en het zweten. Ik dacht dit is mijn laatste uur.

Hyperventilatie uit zich vaak in 1 of meerdere van onderstaande symptomen. Ook ik, Meindert, heb in mijn leven vele aanvallen van hyperventilatie gehad. Eens was dat gevoel, het was midden in de nacht,  zo sterk dat ik dacht dood te gaan. Wanneer je kampt met hyperventilatie dan herken jij je vast wel in 1 of meerdere van onderstaande klachten:

  • duizeligheid
  • tintelingen rondom del lippen
  • misselijkheid
  • razendsnelle hartslag
  • gezond hartovermatig transpireren
  • denken dat er iets mis is met je hart
  • druk op de borst
  • verkramping van spieren

Hyperventilatie is goed te behandelen. Vaak zijn daarvoor weinig sessies nodig.

Ik heb weer lucht en adem stukken gezonder

Hoe ontstaat nu hyperventilatie

De bron ervan is vaak je leefstijl. De balans tussen spanning en ontspanning is scheef gegroeid waardoor stress ontstaat. Doch ook bepaalde levensomstandigheden, spanningen in je relatie, of op je werk kortom, zorgen,  kunnen de bron zijn voor hyperventilatie.  Dan heb je meer en meer energie krijg je door o.a. door oppervlakkiger en sneller te gaan ademen en door de aanmaak van stress hormonen.

De behandeling van hyperventilatie

De behandeling van hyperventilatie richt zich op de oorzaak en weer gezond ademen. Wanneer zijn de klachten ontstaan?  Was er een aanleiding?  Hoe was je leven voordat de klachten begonnen? Daarnaast zijn we benieuwd naar je leefstijl. Vaak zien we dat door een ongezonde leefstijl klachten ontstaan.

Om weer gezond te ademen gaan we allereerst een aantal metingen uitvoeren. Het resultaat kun je visueel waarnemen op een scherm.  Vervolgens leren wij je hoe je op een relatief eenvoudige wijze weer gezond kunt ademen.

Wil je direct contact met ons?

Vul dan hieronder je telefoonnummer in en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld

Of neem contact met ons op

locatie Appingedam: 0596 – 68 10 52
locatie Winschoten: 0597 – 72 68 06

Ben je benieuwd wat wij voor jou gezondheid kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op. We staan je graag te woord.