De stem in je die je voortdurend becommentarieerd. De angst dat jij niet goed genoeg bent en jezelf afwijst.
Wanneer je een negatief beeld over jezelf hebt dan wijs jij jezelf af.
“Ja, Meindert zag het direct goed dat ik leed onder mijn angst. Gelukkig is dit verandert en zie ik mezelf en de ander nu als gelijkwaardig.”
Yvonne v.d. B - Muntendam
Nicole haar leven verliep niet bepaald prettig. Ging ze naar school of werd ze ergens uitgenodigd dan voelde zij zich onzeker. Haar handen gingen klam aanvoelen. In haar hoofd werd ze onrustig en wanneer er meiden naar haar keken dan ging ze blozen. Daardoor ontwikkelde Nicole een negatief zelfbeeld.
Herman was in zijn leven erg gepest toen hij de basisschool bezocht. In zijn werk voelde hij zich immer onzeker en keek hij op naar zijn collega’s. Die hadden veel meer kennis en konden in de ogen van Herman alles veel beter. Ook Herman had een negatief zelfbeeld ontwikkelt.
Heb jij jezelf wel eens afgevraagd: waarom wijs ik mij voortdurend af? Want dat is een zinvolle vraag toch? En……. weet je. Alleen jij weet het antwoord. Niemand anders. En dat is tevens de weg om, van buiten naar binnen, het probleem met een negatief zelfbeeld op te lossen.
Want zelfafwijzing is niets anders dan angst. En waar bevindt zich die angst? Juist, binnen in je! Hoe die angst is ontstaan? Dat kunnen vroegkinderlijke ervaringen in de gezin en of familie cultuur zijn. Pestervaringen op jonge en (jong) volwassen leeftijd. Maar ook vernederingen in een relatie kunnen daar voor zorgen. Hoe dan ook. Het is ontzettend vervelend en het kost je veel energie.
Gelukkig is er iets aan te doen. Kamp je ermee? Ga ermee aan de slag. Je komt daardoor zo anders in het leven te staan.
Wanneer je kampt met een negatief zelfbeeld dan ben je vaak onzeker. Dan twijfel je aan jezelf nietwaar? Altijd is er wel die stem in je die ergens iets van vindt. Niet alleen doet dit iets met je eigenwaarde. Maar het kan ook zijn dat je voortdurend bevestiging nodig hebt. En dat zoek je dan bij de ander.
Wellicht dat jij je wel herkent in 1 van onderstaande regels:
- dat lukt mij vast niet
- och dat kan ik nooit
- ik weet niet of ik daarvoor wel geschikt ben
- de ander ziet er veel beter uit dan ik
- wat denk jij, zou dit mij wel staan?
- eigenlijk houd ik niet van mezelf!
Echter is er ook een andere kant. Waardoor jij jezelf moet bewijzen om van dat nare gevoel af te komen om op te vallen. Dan ontstaat er prestatiedwang wat wordt gevoed door:
- het is nooit goed genoeg
- het kan altijd beter
- jaloezie
Het fundament onder een negatief zelfbeeld is angst. Angst die je ooit hebt ontwikkelt in de interactie met de ander. Want je wordt niet geboren met een negatief zelfbeeld. In je ontwikkeling van baby naar jong volwassene is deze angst ontstaan. Een angst die verankert ligt in je brein en lichaam.
Behandeling Negatief Zelfbeeld
Gelukkig is zelfafwijzing uitstekend te behandelen. Binnen onze praktijk werken we met verschillende werkvormen waardoor je al weer snel anders in je leven komt te staan.
identiteitsgerichte psycho(trauma) therapie
Wil je meer weten over de behandelingen? Neem gerust contact met ons op hoor. We staan je graag te woord.
Een negatief zelfbeeld door een innerlijke criticus
Zo nam Ineke contact met ons op. Ineke was moe. Ontzettend moe. Direct al gaf ze aan dat ze wel eens een Burn-Out kon hebben. Nou inderdaad zat ze er dichtbij. Tijdens de intake werd al snel duidelijk dat ze een innerlijke criticus had.
Dat is zo’n stemmetje in je hoofd. Wat voortdurend tegen haar zei ‘Het moet altijd goed’. Nooit tevreden dus! Daardoor moest ze altijd zo goed mogelijk presteren. Waardoor ze zich zelf uitputte. Naast haar vermoeidheid had ze ook spierklachten ontwikkelt. Een reumatoloog zou waarschijnlijk de diagnose fibromyalgie hebben gesteld.
Ineke kampte met zelfafwijzing. Voortdurend moest het beter. Het was in de ogen van Ineke, althans volgens de stem in haar, nooit goed. Toen we aan de uitwerking ervan begonnen werd al snel duidelijk waar die stem een oorsprong kende.
Haar vader, die graag een andere richting had gekozen op jonge leeftijd, kreeg die kans niet van zijn ouders. Toen Ineke opgroeide legde, hij door zijn onbewust verdriet, een last op de schouders van haar. Ineke zou en moest presteren. Door haar vader werd altijd druk op haar gelegd. Heb jij je huiswerk af? Moet ik je overhoren? Je weet dat je binnenkort een toets hebt nietwaar? Veel ruimte om zichzelf positief te ontwikkelen was er niet. Haar vader ontnam haar die ruimte.
Zo had Jan altijd bevestiging nodig. Doe ik het wel goed? Wat denk jij ervan? Heb jij het idee dat ik zo op de goede weg ben? Ook Jan kampte met zelfafwijzing.
Wanneer je kampt met een laag zelfbeeld dan kost dit veel energie. Voortdurend ben je eigenlijk aan het overleven. Doordat onbewuste overtuigingen je voortdurend regisseren. “Hoe kom ik over. Doe ik het goed? Wat denkt een ander van mij’.
Het ontstaan van een negatief zelfbeeld
Iets in jou wijst je af. En dat gaat altijd gepaard met negatieve gedachten of overtuigingen. Daardoor ontstaan bepaalde gevoelens en gedrag. Waardoor jij je gespannen, angstig, somber of minderwaardig kunt voelen.
Je voortdurend vergelijken met een ander zorgt daar eveneens voor. Vergelijkingswaar genoeg. Er is tenslotte altijd wel iemand die er mooier uitziet. Die beter presteert. Meer verdient of een knappere partner heeft. En op Social Media meer vriendjes of likes heeft dan jij.
Negatieve overtuigingen ontstaan vaak al vroeg in je ontwikkeling. Immers dan ben je nog geheel kwetsbaar. Je bent nog volkomen afhankelijk in de afstemming van de ander. Vaak zijn dit je ouder(s), maar dat zijn ook andere mensen in je leefomgeving.
Wanneer daaraan niet gezond wordt voldaan dan ga jij je gedrag aanpassen. En door het aanpassen van je gedrag ontstaan onbewuste overtuigingen.
Je leefomgeving is het milieu waardoor ze ontstaan. En dat is thuis, de school, je familie en de woonomgeving. Waar je niet bent begrepen. Waardoor de afstemming er niet was of dat je langdurig bent gepest. Waardoor je zelfvertrouwen is beschadigd en zelfafwijzing is ontstaan.
Gevolgen van een negatief zelfbeeld
De gevolgen zijn vaak heel erg divers. In de eerste plaats kan er een drang zijn om jezelf te bewijzen. Prestatiedwang. Het is nooit goed en moet altijd beter. Want er is altijd wel die stem in je die commentaar heeft.
Vandaar dat je veelal vanuit je hoofd leeft. Waardoor de gedachtestroom niet stil staat en sterke emoties of gevoelens ontstaan. Je somber of zelfs angstig voelen. Verslavingen ontstaan vaak hieruit.
Echter is er ook een andere kant. Door de zelfafwijzing cijfer jij jezelf weg. Je stelt immers toch niets voor. Waardoor er meer en meer twijfel ontstaat. Dan maak je het liefst zo weinig mogelijk contact. Het liefst ben je dan alleen. Waardoor de kans bestaat dat jij jezelf gaat troosten met zoet, etenswaren of middelen. Eetstoornissen of verslavingen zijn daarvan vaak het gevolg.
Een negatief zelfbeeld kost ontzettend veel energie. Je wordt er letterlijk moe door. Waardoor psychische klachten ontstaan. Maar ook laaggradige ontstekingen zoals fibromyalgie komen vaak voor indien je kampt met een te lage eigenwaarde.
Lichamelijke klachten door zelfafwijzing
Doordat je niet jezelf bent ontstaat er een ongezonde spierspanning. Dat komt omdat je niet jezelf bent. Vroeg of laat leidt dit tot klachten. Het nek- en schoudersegment is dan vaak een gevoelig gebied. Daarnaast je buik, maag en darmen.
Bij mensen die kampen met zelfafwijzing komen darmklachten vaak voor. Heel erg begrijpelijk ook omdat je buiksegment als kind al een heel sensitief gebied is. Kijk maar eens naar jonge kinderen als ze zich gespannen voelen. Dan is er gelijk die verwijzing naar de buik. ‘Mama ik heb buikpijn’.
Maar in je buik gebeurt meer. Op jonge leeftijd ontwikkelt zich in dit gebied ook je wil. Daarnaast is dit segment verbonden aan veiligheid. Indien jij je emoties niet durft te uiten dan worden deze onderdrukt. Je middenrif zorgt ervoor dat ze dan niet vrijuit kunnen stromen. Ze stromen als het ware niet door naar je keelgebied. Immers je durft je niet te uiten. Waardoor er verharding in je buik ontstaat.
Wanneer iets niet te verteren valt dan ontstaan er eetstoornissen. Je voelt je niet begrepen of durft je niet te uiten. Het gevolg daarvan is vaak dat je meer gaat eten of zelfs helemaal geen hap meer door je keel krijgt. Waardoor er serieuze klachten ontstaan in je darmen, maag en buik.
Heb je een vraag of wil je graag wat meer informatie? Bel ons daartoe gerust of stuur ons een bericht.