Ervaar je stress? Kom dan eens langs. Wij kunnen vast en zeker jouw stress spiegel doen verlagen.
Langdurige stress is een ‘wake up call’
Stress zorgt voor psychische en lichamelijke klachten.
Expertise en behandeling
Wij bieden gerichte behandeling. Kom langs in onze praktijk in Appingedam of Winschoten.
Stress je herkent het wel nietwaar. Bijvoorbeeld als je voor een examen staat of een presentatie moet houden. Wellicht dat je ook wat stress ervaart tijdens een bezoek aan een arts of specialist. Dan is er sprake van kortdurende stress. Op zich is dit niet erg. Dit gaat gewoon weer over.
Chronische stress ontstaat als de periode waarin je spanningen ervaart te lang duurt. Dan ontstaan er op termijn typische spanningsklachten. Die vervolgens weer een uitwerking hebben op je lichaam waardoor lichamelijke klachten ontstaan. Duurt het te lang dat kan het je mentaal en lichamelijk geheel uitputten. Een Burn-Out is dan vaak het gevolg.
Stress symptomen
- je niet meer goed kunnen concentreren
- meer piekeren/malen
- slecht kunnen onthouden
- slaapproblemen
- paniek gevoelens
- somberheid
- gevoel dat je het leven niet meer aan kunt
Zijn deze klachten te lang aanwezig? Dan zorgen ze voor schade aan je immuunsysteem. De kans dat je daardoor ernstigere klachten ontwikkelt neemt toe. Gelukkig kun je leren hoe je op een gezonde wijze met stress kunt omgaan.
Behandeling
Onze aanpak richt zich in de allereerste plaats op inzicht. Hoe herken je het? Maar vooral ook dat jij je meer en meer bewust wordt in hoe het ontstaat. Hoe jij kunt opmerken dat er spanning aanwezig is.
Psycho educatie en het ontwikkelen van gewaarzijn zijn de belangrijkste stappen om iets te kunnen veranderen. Immers wanneer jij je meer en meer bewust wordt hoe je stress ervaart dan pas kun je iets veranderen.
Daardoor ervaar je niet alleen mentaal minder klachten. Echter gaan in je lichaam systemen gezonder op elkaar inwerken. Hierbij kun je onder meer denken aan je hormoonbalans, je darmen en je immuunsysteem. Want alles werkt op elkaar in. Het resultaat is dat de balans in je brein en lichaam gezonder op elkaar worden afgestemd.
Hierdoor verloopt de stofwisseling in je lichaam stukken gezonder. Doordat je onder meer gezondere keuzes maakt m.b.t. je voedingspatroon. Verbetert je slaappatroon en is je autonoom zenuwstelsel veel meer in balans.
Langdurig onder stress staan is als een fietsband die te hard is opgepompt
Het stresssysteem daarin werken tal van systemen in je lichaam samen. En dat gaat snel. Zeer snel. Wanneer je bijvoorbeeld vaak piekert dan ontstaan er niet alleen nare en vervelende gedachten maar tegelijkertijd maak je spanning aan. Stresshormonen die inwerken op de systemen in je lichaam. Waardoor er op termijn klachten ontstaan zoals:
- hoofdpijn
- pijn in de buik
- diarree
- obstipatie
- migraine
- zenuwachtig
- nervositeit
- opgeblazen gevoel
De ontwikkeling van ernstigere klachten door stress
Echter zijn er ook klachten die minder prettig zijn. Deze ontstaan door chronische (toxische) stress. Een te lange periode waarin je stress ervaart en er minder onschuldige aandoeningen ontstaan zoals laaggradige ontstekingen en/of ernstigere aandoeningen. Hierbij kun je denken aan:
- chronische ontstekingen
- slaapstoornissen
- osteoporose
- aderverkalking
- tumor progressie
- anorexia
- obesitas
- diabetes
- chronische pijn en fibromyalgie
- paniek aanvallen
- depressie
- onvruchtbaarheid
- chronisch vermoeidheidssyndroom
(bron: chronische stress en ziekten P. Capel (hoogleraar geneeskunde)
Stress en je darmen
Je darmen worden ook wel het tweede brein genoemd. Ze staan via een bepaalde as in direct contact met je brein. De darmen zijn supergevoelig voor stress. Kamp je met stress klachten? Daardoor wordt wordt het slijmvlies rondom je darmen afgebroken. Het gevolg daarvan is dat er minder goede bacteriën en enzymen zijn om het voedsel af te breken. Waardoor de kans groot dat je een lekkende darm ontwikkelt.
Een lekkende darm is een vergroting van de doordringbaarheid van het darmvlies. Je kunt dit zien als een poreuze fietsband. Pomp je deze op. En je dompelt het in water. Dan zie je overal luchtbelletjes ontstaan.
Daardoor er problemen. Dit omdat je darmslijmvlies ontstoken is of beschadigd is geraakt. Net als bij een fietsband komen er gaatjes in je darmwand. Er is een lekkage vanuit je darmen naar je bloed.
Daardoor komen er allerlei bacteriën, gifstoffen, parasieten en voedselmoleculen in je bloed terecht. En deze horen daar niet!
Je stress gevoeligheid
Aan de ene kant komt dit door beïnvloeding van je genen. Was je moeder bijvoorbeeld daarvoor al heel erg gevoelig. Dan is de kans groot dat jij dit ook bent. Jouw genen zijn dus heel erg gevoelig daarvoor. Bij stress worden ze aangezet. Vanuit de epi-genetica spreken we dan over omgevingsfactoren.
Maar er is ook hoe je ouders je als kind hebben geleerd hoe je omgaat met stress. Dit noemen we ook wel coping. Kreeg je daarin steun van je ouder(s)? Gingen ze rustig bij je zitten om uit te leggen hoe je anders kon omgaan met iets? Daarnaast bleven ze zelf rustig?
De meest kwetsbare periode in het leven van je dat zijn de eerste levensfasen. Zeg maar van 0 tot 8 jaar. Daarin worden in een rap tempo de verbindingen in je brein gevormd. Daarnaast wordt ook de gevoeligheid voor stress bepaald. En dat is de rechter zijde van je brein.
Vervolgens is er nog een duidelijke link tussen voeding en stress. Wellicht dat je het wel herkent. Dat je juist meer gaat eten of drinken als je gespannen bent. Maar ook dat je juist behoefte hebt aan specifieke producten. De ander kant is dat je geen hap meer door je keel krijgt.
Hierdoor kan je voedingspatroon veranderen. Bijvoorbeeld doordat je meer suikers gaat gebruiken. Of meer producten gaat eten met smaakversterkers. Chips bijvoorbeeld. Of dat je meer koffie gaat drinken of alcohol. Een uitgebreide voedingsanalyse levert al veel informatie op.
Spanningen ontregelen jouw immuunsysteem
Een belangrijk systeem in jouw lichaam is het immuunsysteem. Dit systeem is continue op zoek naar indringers. Bijvoorbeeld in het opsporen van infecties, virussen of schadelijke cellen. Bij langdurige stress ontstaat er een overbelasting in dit systeem. Met als gevolg dat je hormoonbalans vaak ontregeld raakt. Dit door de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Hierdoor kan het immuunsysteem minder goed zijn werk doen.
Klachten die hieruit vaak ontstaan zijn:
- Allerlei huidproblemen: eczeem, netelroos, psoriasis
- Maagzuur
- Prikkelbare Darm Syndroom
- Langdurige vermoeidheid
- Allergische reacties
- Gewrichtsproblemen
- Auto-immuunziektes, waaronder schildklierproblemen
Je kunt jouw gezondheid dus aanzienlijk verbeteren. Door de ongezonde stress in je leven aan te pakken.