Je voelt je vaak onrustig of gespannen. Daardoor ook vaak angstig, of somber. Spannende beelden op tv vindt je niet bepaald leuk. Gauw ga je dan even naar het toilet of je zapt verder.

Als gevolg van je verleden wordt je af en toe geconfronteerd met beelden (herinneringen). Deze beelden zorgen voor onrust, verdriet of boosheid. Aangeraakt worden of zelf iemand aanraken daar heb je moeite mee. Het duurt vaak een hele poos voordat je iemand durft of kunt toelaten.

Ook kunnen heftige of nare ervaringen zomaar ineens ontstaan. Bijvoorbeeld na een ongeval, verlieservaring of een niet goed verlopen behandeling bij een (tand) arts of specialist. Beelden in de vorm van herinneringen komen dan vaak met regelmaat terug. Het leidt vaak tot vermijding, slaapproblemen en je hebt dan vaak een kort lontje.

Vaak is er dan sprake van een trauma.

‘Toen ik nog een kleuter was heeft mijn moeder me al laten weten dat ze op een jongen had gehoopt. Echter het werd een zij. Nooit maar dan ook nooit heeft mijn moeder me geaccepteerd’. 

Wanneer je niet wordt geaccepteerd in wie je bent dan doet dit ongelofelijk veel met je identiteit. Met de ontwikkeling van een gezonde ik en wil. Op latere leeftijd uit dit zich vaak in zelfafwijzing.

Mijn ouders? Eigenlijk hadden ze elkaar nooit moeten ontmoeten

hechting

veilige hechting tussen moeder en kind

Een trauma kan al vroeg in je leven jou hebben gevormd

  • ongewenst zijn als kind
  • veel stress van de moeder tijdens de zwangerschap
  • ongezonde middelen gebruik tijdens de zwangerschap
  • geboorte zelf
  • weinig intimiteit ervaren
  • voortdurende onveiligheid tijdens het opgroeien
  • agressie tussen beide ouders
  • scheiding op jonge leeftijd van de ouders

Genoemde ervaringen zorgen dan veelal voor een ongezonde kern. Vaak ook ervaar je dan op latere leeftijd problemen in je eigen relatie. Met name het je niet gezond kunnen hechten komt vaak voor. Problemen ook met de intimiteit en seksualiteit. Maar ook dat gevoel van een ongezonde eigenwaarde. Wie ben ik?

Hoe je lichaam reageert op traumatische ervaringen.

Door trauma ontstaat spanning. Spanning welke zich vaak uit in angst, paniek, somberheid, adhd, pdd-nos. Echter ook lichamelijke klachten komen ontzettend vaak voor. Je moet hierbij denken aan:

Genoemde klachten kunnen direct na een gebeurtenis ontstaan. Doch ook vele jaren later. Momenteel is er veel aandacht hiervoor. Hoe traumatische ervaringen op latere leeftijd leiden tot lichamelijke klachten.

Wie ik was? Tot voor kort kon ik dat niet echt zeggen.

Traumatherapie delen is helen

Opgeslagen emotionele pijn vraagt voortdurend om aandacht. Traumatherapie richt zich op de verwerking daarvan in een veilige en voor jou vertrouwde omgeving.

Belangrijk voor jou is dat je het aankunt. Dat er voldoende stabilisatie is.  Daarnaast dat er mensen in je nabijheid zijn die je vertrouwt.  Daarmee kunt praten over dat wat er tijdens de sessies gebeurt. Daarnaast wordt traumatherapie zorgvuldig gedoseerd zodat je het ook goed kunt verwerken.

Afspraak of eerst kennismaken

Meindert is binnen onze praktijk werkzaam als psychosociaal- en traumatherapeut. Hij heeft een brede en persoonlijke ervaring met trauma en in de behandeling ervan.

Wil je meer informatie?  Bel hem gerust. Je kunt hem daartoe bereiken via 1 van onderstaande telefoonnummers. Voor een afspraak klik je op onderstaande button.

 

Ja, ik wil een afspraak

 

Onze visie

Wij gaan uit van de samenhang tussen geest en lichaam. Daarnaast is je leefstijl erg belangrijk en van invloed op je welzijn. Wij zijn van mening dat je lichaam zich zelf kan herstellen mits het op een goede en gezonde wijze wordt benadert en verzorgt.

Wil je direct contact met ons?

Vul dan hieronder je telefoonnummer in en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld

Of neem contact met ons op

locatie Appingedam: 0596 – 68 10 52
locatie Winschoten: 0597 – 72 68 06

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder