was successfully added to your cart.

Winkelmand

radio blabla

By 9 september 2017 Training

Radio (lees het in Engels) blabla

De vele positieve reacties die we ontvingen op de recente blog, kermis in je hoofd, vraagt om een vervolg. Graag geef ik, Meindert, daar gehoor aan.

In mijn werk gebruik ik vaak de metafoor van een radiostation. Dit doe ik o.a. wanneer iemand lijdt door de stress van (nare of vervelende) gedachten, negatieve overtuigingen en percepties. Radio bla bla is zo’n station. Het zendt 24 uur per dag uit. Non stop.

 

Hoe jij als trouwe luisteraar verslaafd bent aan dit radiostation

Negatieve gedachten, overtuigingen, kortom mentale ruis zorgen voor o.a. onrust in het hoofd. Eigenlijk levert al dat gepieker je ook nog niets op. Ja, angst, stress of somberheid. Doch daarmee ben je wel bekend neem ik aan. Maar wat er o.a. in je brein gebeurt is dat de activiteit in je brein gaat veranderen.

 

Hersengolven

Namelijk je hersenengolven komen in een hogere frequentie (bandbreedte van Bèta). En wanneer dit te vaak gebeurt, wat ik helaas vaak zie, dan worden er stresshormonen (cortisol, noradrenaline) in je lichaam aangemaakt. En daardoor raak je sneller geïrriteerd, kun je minder hebben, ben je sneller moe en kunnen er depressieve of angstige gevoelens ontstaan. Dus des te meer je piekert des te meer incoherent je lichaam wordt door die stresshormonen. Met als gevolg de ontwikkeling van geestelijke en lichamelijke klachten. Trouwens…….. je hersenen zijn grootverbruikers van de energievoorraad in je lichaam. Dus wanneer er veel energie naar toe gaat (lees veel piekeren) vindt je het dan niet vreemd dat je moe bent? Geen zin meer hebt om iets te ondernemen en het liefst op de bak neer ploft met een zak chips boordevol ongezonde koolhydraten?

Bla, bla , bla

En dat piekeren (afstemmen op het radiostation), wat overigens een gewoonte is, dat is wat veel mensen iedere dag maar weer doen. Onbewust!!  Doch het resultaat is veelal dat het stress, burn-out, somberheid, hoofdpijn, slaapproblemen, problemen met de spijsvertering en onrust veroorzaakt. Een poosje stil zitten en helemaal niets doen. Kun jij dat eigenlijk (nog) wel? Of komt er gelijk weer die drang om te luisteren naar dat radio station of steeds iets te moeten. Immers is er altijd wel wat te doen nietwaar?

Dus het steeds maar weer afstemmen op radio bla bla zorgt o.a. voor stressvolle gedachten waardoor je niet eens meer in de ontspanning komt. Radio bla bla draait 24 uur per dag. NON STOP. Let er maar eens op. Bijvoorbeeld als je midden in de nacht wakker word. Of als jij je endeldarm ledigt wanneer je op het toilet zit. Of je denkt je heerlijk te kunnen ontspannen onder de douche of in bad en gelijk merkt dat je met je aandacht weer ergens naar toe wordt getrokken. En vaak zijn dat minder leuke gedachten. Of heb ik het mis?
Trouwens vaak ben jij je daar al niet eens meer van bewust. Het is een gewoonte geworden om je altijd maar af te stemmen op dat ene vertrouwde radio station. Die altijd uitzendt, dag en nacht.

Dat station is trouwens ook goed in het voorlezen van allerlei nieuwsboodschappen in wat er mogelijk allemaal kan gebeuren (denkbeeldige toekomst). Een ‘Jan de Hoop’ zeg maar. Echter is dit allemaal waar? Klopt het wel? En zo ja hoe weet je dit dan zeker? Ervaar zelf en kom dan tot een ontluikende ontdekking. Of………. het gaat commentaar leveren achteraf (de verslaggever, onze vrouw/man in……, net als in het 8 uur journaal). Het had beter zo gekund, of als ik het nu zo had gedaan dan……(Verleden). Doch de toekomst bestaat nog niet en het verleden is geweest. Wat er is, is alleen maar dit moment. Meer is er niet en zal er ook nooit kunnen zijn.

Ontspannen

Wees eens eerlijk. Kom jij nog wel in de ontspanning modus. Sta je gemiddeld in de week uitgerust op? Of is het sympathische deel van je autonoom zenuwstelsel overactief. Juist ja die stress hormonen productie als gevolg van de hogere hersengolven. Je bijnieren die weten er trouwens alles van, want daar worden die stresshormonen o.a. aangemaakt. Vaak raken ze uitgeput met als gevolg een aanpassingsstoornis (lees Burn-out), somberheid (lees depressie) of angsten (lees gegeneraliseerde angststoornis ook wel GAS genoemd).

Nee, waar je geest en lichaam behoefte aan hebben dat is, naast gezond voedsel, beweging en een gezonde leefstijl, ontspanning. Dat is een staat van zijn die ontstaat door hersengolven met een lagere frequentie; de Alfa en Theta staat. Hierdoor neemt de activiteit van de bèta golven dus af. Daardoor activeer je de parasympatische tak van je autonoom zenuwstelsel. Dit doe je o.a. door te luisteren naar muziek, te mediteren, dansen, tekenen of gewoonweg je te focussen op je ademhaling (mindfulness), wandelen, lachen etc.

 

90 %

Weet je het nog uit de vorige post? Dat tenminste 90% van wat je denkt zo de prullenmand in kan? Negentig procent. Ja, je leest het goed. 90 % van wat radio blabla uitzendt is rommel. Je hebt er dus helemaal niets aan. Dus waar ligt dan jouw uitdaging? Ieder dag maar weer je afstemmen op hetzelfde station? Of verslaafd worden aan rustgevende en / of kalmerende medicatie?  De koekjes en snoepjestrommel blijven vullen? De slijter of kiosk een goed inkomen bieden door overmatig te drinken of te roken? Of……..ga je ervoor zorgen dat er daadwerkelijks iets blijvends in je gaat veranderen.

 

Ga de uitdaging aan en stop met het afstemmen op radio blabla

Dat doe je o.a. door de regie te veranderen en je niet meer af te stemmen op radio bla bla. Door voldoende lichaamsbeweging, gezond te eten en te drinken. Maar vooral door die mentale ruis in te dammen. Je golflengte af te stemmen op rust. Door niet meer te luisteren naar al dat gepraat in je hoofd en af te rekenen met die hardnekkige gedachten en geloofsovertuigingen. Een gezondere attitude ontwikkelen waardoor je perceptie van de werkelijkheid gaat veranderen.

Dus er gloort dus hoop aan de horizon als je meer ontspannen wilt leven. Er is dus wel degelijk een andere golflengte om je af te stemmen en iets te doen tegen o.a. die depressieve gedachten, gevoelens, nare overtuigingen en slaapproblemen.

Vanuit o.a. de boeddhistische psychologie, bieden wij 1 op 1 en groepstrainingen aan, met als doel de mentale ruis en je leefstijl te veranderen.

Interesse? Neem dan contact met ons op.