Relatietherapie geeft een boost aan je relatie.

By 13 maart 2018relatietherapie

Wilma en Peter hadden zich meer voorgesteld van hun relatie. Nadat de roze wolken waren verdwenen kwam de bewolking opzetten. We begrijpen elkaar niet meer aldus Wilma. Om het minste of geringste hebben we woorden. Het put ons uit. We worden er moe van en voelen niet meer het geluk wat we eerder voelden. Wilma en Peter besloten om zich aan te melden voor relatietherapie. Een eerste vraag die we vaak gesteld krijgen is of het echt helpt. Of het de investering waard is. Ja, is dan steevast het antwoord mits je er 100% achter staat en je bereid bent om het aandacht te geven. Wat betekent dat je keuzes dient te maken. Anders gaat het niet lukken en is het zonde van de investering.

Relatietherapie – spiegelt

Relatietherapie, althans,  waarmee wij werken is een interactief gebeuren. Niet stilzitten op de stoel en elkaars vliegen vangen. Nee, het is een interactief proces waarin een thema uitgewerkt gaat worden door spiegeling. Harville Hendrix heeft het imagotherapie genoemd. Een voorbeeld mag duidelijk maken wat er gebeurt:

huilenWilma voelde zich altijd aangevallen door Peter. Steevast reageerde hij altijd met ‘dus ik heb het weer gedaan’of ‘ja het ligt altijd aan mij nietwaar’.  Door deze overheersende reactie blokkeerde Wilma. Ze liep dan weg waardoor Peter nog meer in de aanval ging. Het thema van Peter (aanvallen) en het thema van Wilma (vluchten) hebben we uitgewerkt.  Zo bleek dat al vroeg in het leven van Peter hij het in de ogen van zijn moeder nooit iets goed kon doen. Peter kreeg overal de schuld van. Peter is daardoor overgevoelig geworden voor kritiek en gaat gelijk vanuit een overlevingsdeel in de aanval. Wilma daarentegen vlucht. Deze blokkade is ontstaan doordat binnen het gezin vaak ruzie was tussen beide ouders. Wilma ging dan naar kamer. Deed de deur dicht. Ging naar bed. Trok het dekbed over haar heen en ging huilen. 

Delen of Imago’s 

Ons zelf bestaat uit delen of imago’s. Het zijn overlevingsstrategieen die op jonge leeftijd zijn ontstaan. Het zijn deze delen die razendsnel worden geactiveerd wanneer er gevaar dreigt. Het oudste deel van onze hersenen gaat razendsnel het gedrag aansturen waardoor je of in de aanval gaat, of vlucht of geblokkeerd raakt. Tijdens imagotherapie ga je het zelf van jou en je partner leren kennen. Daardoor ontstaat er meer begrip, empatie en kun jij je veel beter in leven in jezelf en in de ander. Imagotherapie is een eerlijke en zuivere interactiteve vorm van werken.

 

Meer informatie, afspraak of eerst kennismaken?

Bel ons gerust of vul het contactformulier in

Call Now Button