Distress ook wel ongezonde stress of psychologische stress genoemd is verre van gezond. Tenminste als het te lang duurt. Maar kan stress ook gezond voor je zijn? Ja. Absoluut. Trouwens hoe is het in jou wanneer je denkt aan het woord stress? Wat komt er dan als eerste in je op? Vaak zijn het negatieve associaties nietwaar. Maar stress kan ook gezond zijn. In deze bijdrage meer daarover.

Op onze website kun je sinds kort een stresstest vinden. Al een poos hadden we het idee dat dit een meerwaarde voor jou als lezer zou kunnen zijn. Deze stresstest meet de ongezonde stress, dus de distress, in je lichaam. Een gevalideerde test. Wat betekent dat deze test zijn meerwaarde ruimschoots heeft bewezen.

Distress is de voedingsbodem voor vrijwel alle gezondheidsklachten. Duurt een periode van ongezonde stress te lang. Dan is de kans dat je ziek wordt aanmerkelijk groter dan wanneer er geen ongezonde stress is.

Doe de stresstest en reken af met die ongezonde stress.

Kortom er is alles aan gelegen om ervoor te zorgen dat de ongezonde stress in jou beperkt wordt. Kijk. Je ontkomt er natuurlijk niet aan. In jouw leven gebeurt van alles. Van fijn tot niet fijn. Van verschrikkelijk tot geweldig. En alles wat zich daartussenin laat classificeren. Dat is het leven.

We kunnen dat ook prima aan. Althans de meesten van ons. Wat weer te maken heeft met een stuk veerkracht in je. Dat wordt ook wel coping genoemd. Echter soms zijn er perioden dat het gewoonweg tegen zit. Dan is die veerkracht stug.

Je partner vindt iemand leuker en neemt de benen. Of je krijgt te horen dat je arbeidscontract wordt ontbonden. Je rijdt op de autoweg, wordt aangereden en je dient tijden te revalideren. Of de arts die tegenover je zit heeft geen leuk bericht voor je. Nou dan giert die ongezonde stress door je lichaam heen hoor.

Piekeren en stresshormonen: dat is ongezonde stress

Dat gebeurt ook door het veelvuldig piekeren. Tenminste daar gaan veel mensen onder gebukt. En dat is vaak onbewust een ‘way of life’. Je doet het gewoon en bent je er helemaal niet van bewust. Totdat je klachten krijgt. Je nek- en schouders gaan pijn doen. Hup naar de fysio.  Maar enkele tijd later lig je er alweer.

personapraktijk.nl/blog/stress is niet altijd ongezond en geeft je een flow

Kortom dat piekeren is een grote boosdoener wanneer het gaat om het onderdrukken van je immuunsysteem. Je wordt er op termijn ziek van. Vaak begint het onschuldig. Verkoudheden of een griepje. Maar verander je niets dan ontstaan vaak meer serieuzere klachten. Dus is er alles aan gelegen om af te rekenen met dat gepieker.

En trouwens waar pieker je zo al over. Heb je daar wel eens naar gekeken? Vaak zijn het zaken waar je toch geen ene mallemoer aan kunt doen. En is het niet zo dat het vaak gaat omdat iets anders verloopt dan jij in gedachten had? Stop ermee. Kijk naar de lucht. De flora en fauna. Geniet van dat wat echt is. Land in de werkelijkheid.

Genoeg over die ongezonde stress. De tegenhanger ervan is eustress. Dat is een stressgevoel die je ervaart wanneer je een examen moet afleggen. Een presentatie moet houden of aan een nieuwe uitdaging begint in je leven. Vaak ervaar je dat gevoel als een kriebel in je buik. Of dat je hart wat sneller gaat kloppen. Doordat er een positieve energie door je lijf gaat stromen. Een gezonde opwinding.

Wanneer wij, Gerda en Meindert, iets organiseren dan ontstaat dat gevoel. Allereerst is er het enthousiasme. Dit gaan we doen. Vervolgens op de weg naar het evenement geraken we dan langzamerhand in een flow. Het geeft ons een boost. Energie dus. Kijk en daar worden wij blij van. En als we dan ook nog ervaren dat de mensen die het evenement bezoeken dit ook blij zijn. Dan is het feest compleet!

Kom in gezonde stress. Daardoor in flow.

Door gezonde stress kom je in flow. Het geeft je energie. Het boost je lichaam. Kortom je krijgt er een opkikker van. En kijk dat is gezond. Je gaat het voelen in je lichaam. De energie in je lijf gaat anders aanvoelen. Je krijgt een andere uitstraling. Je hart voelt zich prettiger. Kortom er is alles aan gelegen om in die eustress te geraken.

Dus neem je leefstijl onder de loop. Dat doe je onder andere door gezonde uitdagingen aan te gaan.  Bijvoorbeeld een leuke studie. Sporten. Of je verder te bekwamen in je hobby. Het leren spelen van een muziekinstrument.  Je te verbinden met mensen. Of nieuwe gerechten leren maken. Er is echt zoveel wat je kan helpen om in die gezonde flow te komen.

Dus ga op onderzoek uit. En ontdek wat je leuk vindt. Richt je daarop en je kom in die gezonde flow. En daar worden al die triljoenen cellen in je lichaam blij van.

Dus doe de stresstest eens. Ervaar, je leest het gelijk, hoe hoog de ongezonde stress in je lichaam is. En mocht die echt te hoog zijn. Ga aan de bak. Kom je er niet uit. Dan kijken wij graag met je mee.

 

Gerda van Bruggen en Meindert Telkamp zijn werkzaam binnen Persona.

Persona vindt je in Appingedam en Winschoten

Call Now Button