Naar schatting ligt het percentage mensen die zich bij een huisarts meldt met stress klachten tussen de 50 en 75%. Een verscheidenheid aan klachten die zich manifesteren in psyche en lichaam. Vaak ondergaat men tal van onderzoeken en de uitkomsten zijn vaak negatief. Maar ik voel toch iets? Ik ben toch niet gek?

Nee, je bent niet gek. En ja je voelt zekere iets. Stress is een killer. Het maakt je ziek. Bij langdurige stress functioneert je immuunsysteem minder, wordt de kans op ontstekingen vergroot en ben je vatbaarder voor virussen. Maar stress doet meer. Het is een enorme belasting voor je hart! Vaak stijgt ook je bloeddruk. Overigens vaak zonder dat je er erg in hebt. Daarnaast zorgt stress voor toename van het slechte cholesterol in je lichaam en put het je bijnieren uit. Om nog maar even door te gaan. Je kunt verslaafd raken aan psychoactieve stoffen, zoals nicotine, alcohol, drugs. Je kunt problemen krijgen met je slaap- en waakritme waardoor slaapstoornissen kunnen ontstaan. Je kunt darmklachten ontwikkelen, obstipatie bijvoorbeeld, hoofdpijn, rugpijn. Er ontstaat vaak somberheid of angst. Hyperventilatie of een fobie. Kortom je lichaam ontspant niet meer! De parasympathicus in je lichaam is uitgeschakeld en de sympathicus is overactief.  Geen wonder dat je moe bent. Geen wonder dat jij je niet meer kunt ontspannen. Geen wonder dat………

En nu?

Ken je stressoren. Ervaar wanneer je gespannen en ontspannen bent en handel daarnaar. Weet wat gezond en ongezond voor je is. Kijk hoe je reageert op spanning, je gevoelens en emoties. Zorg voor voldoende ontspanning in je leven. Eet en drink gezond. Zorg voor een goede slaaphygiëne en slaap voldoende. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en lach. Humor is zo ontzettend belangrijk in het leven. Niet voor niets wordt er toch gezegd een dag niet gelachen is een dag niet geleefd?  En zo is het. En nu vergeten we nog 1 heel belangrijk iets.

Leef vanuit compassie naar  jezelf en anderen. Toon altruïsme, empathie, mededogen want daar reageert je lichaam op door aanmaak van oxytosine. En dat hormoon zorgt voor ontspanning, vrolijkheid en is ook nog eens goed voor je hart en je algeheel welbevinden.

Meer weten over stress en hoe je ervoor kunt zorgen dat je dit minder aanmaakt?

Neem dan eens contact met ons op.

Call Now Button