Wanneer je een negatief beeld over jezelf hebt dan wijs jij jezelf af.

Zelfafwijzing is een onbewuste angst dat jij niet goed genoeg bent. Gelukkig is daar iets aan te doen. Kom langs en ervaar wat wij daarin voor jou kunnen betekenen.

Zie mij toch

in wie ik ben

pure liefde in wat ik uitstraal

doch dit is voor jou te pijnlijk

omdat jij kijkt in een spiegel

waardoor jij je hoofd afwend

en mij achter laat met jouw wonden

Meindert Telkamp

Zelfafwijzing ontstaat vaak doordat de liefde die jij in je kern bent te sterk is voor de ander. Wat een gevolg is van de wonden die de ander met zich mee draagt. Daardoor ga jij denken en voelen dat er iets helemaal mis is met jou. Echter de wonden die je daardoor oploopt blijven pijn doen. Wonden die eigenlijk van de ander zijn.  In de praktijk betekent dit dat je daardoor meer en meer afstand neemt van je eigen gezonde kern. Waardoor er overlevingsstrategieën ontstaan.

Nicole haar leven verliep niet bepaald prettig. Ging ze naar school of werd ze ergens uitgenodigd dan voelde zij zich onzeker. Haar handen gingen klam aanvoelen. In haar hoofd werd ze onrustig en wanneer er meiden naar haar keken dan ging ze blozen. Dan ging ze uitvluchten bedenken om naar huis te kunnen. Want daar voelde ze zich wel veilig.

Herman was in zijn leven erg gepest toen hij de basisschool bezocht. In zijn werk voelde hij zich immer onzeker en keek hij op naar zijn collega’s. Die hadden veel meer kennis en konden in de ogen van Herman alles veel beter. Ook Herman had een negatief zelfbeeld ontwikkelt.

Heleen haar partner was erg dominant. Overal vond hij wel iets van. Vooral over Heleen. In de ogen van hem zag ze er nimmer leuk uit. Daarnaast was haar kookkunst in de ogen van hem slecht. Hoe ze ook haar best deed. Het was nimmer goed. Meer en meer ontstond er zelfafwijzing in Heleen.

Een negatief zelfbeeld komt helaas vaak voor. Heb jij jezelf wel eens afgevraagd waarom jij jezelf afwijst? En wat daarvan de gevolgen zijn? Want dat is een zinvolle vraag toch? En……. weet je. Alleen jij weet het antwoord. Niemand anders. En dat is tevens de weg om, van buiten naar binnen, het probleem met een negatief zelfbeeld op te lossen.

Want zelfafwijzing is niets anders dan angst. En waar bevindt zich die angst? Juist, binnen in je! Hoe die angst is ontstaan? Dat kunnen vroegkinderlijke ervaringen in de gezin en of familie cultuur zijn.  Maar ook is een oorzaak vaak pestervaringen. op jonge en (jong) volwassen leeftijd. Daarnaast kunnen voortdurende vernederingen in een (werk)relatie  daar voor zorgen. Bijvoorbeeld wanneer je samenwoont of werkt met iemand die ongezonde narcistische trekken heeft. Hoe dan ook. Het is ontzettend vervelend en het kost ontzettend veel energie.

Gelukkig is er iets aan te doen. Kamp je ermee? Kom langs.  Je komt daardoor zo anders in het leven te staan.

Wanneer je kampt met een negatief zelfbeeld dan ben je vaak onzeker. Maar ook is er die onrust. Dat voortdurende gevoel van je niet op je gemak voelen. Waardoor je voortdurend op je hoede bent en de ander in de gaten houdt.

Daarnaast is er vaak die stem in je die ergens iets van vindt. Niet alleen doet dit iets met je eigenwaarde. Vaak ook heb je voortdurend bevestiging nodig. En dat zoek je dan bij de ander.

Wellicht dat jij je wel herkent in 1 van onderstaande regels:

  • dat lukt mij vast niet
  • och dat kan ik nooit
  • ik weet niet of ik daarvoor wel geschikt ben
  • de ander ziet er veel beter uit dan ik
  • wat denk jij, zou dit mij wel staan?
  • eigenlijk houd ik niet van mezelf!
  • ach laat ik maar thuis blijven

Echter is er ook een andere kant. Waardoor jij jezelf moet bewijzen om van dat nare gevoel af te komen om op te vallen. Dan ontstaat er prestatiedwang wat wordt gevoed door:

  • het is nooit goed genoeg
  • het kan altijd beter
  • jaloezie

Het fundament onder een negatief zelfbeeld is angst. Angst die je ooit hebt ontwikkelt in de interactie met de ander. Want je wordt niet geboren met een negatief zelfbeeld. In je ontwikkeling van baby naar jong volwassene ligt vaak de gevoeligheid ervan.  Waardoor angst ontstaat die verankert ligt in je brein en lichaam.

Behandeling Negatief Zelfbeeld

Gelukkig is zelfafwijzing uitstekend te behandelen. Binnen onze praktijk werken we met verschillende werkvormen waardoor je al weer snel anders in je leven komt te staan.

Cognitieve gedragstherapie

EMDR therapie

identiteitsgerichte psycho(trauma) therapie

internal family systems

lichaamsgerichte therapie.

Wil je meer weten over de behandelingen?  Neem gerust contact met ons op hoor. We staan je graag te woord.

Een negatief zelfbeeld door een innerlijke criticus

Zo nam Ineke contact met ons op.  Ineke was moe. Ontzettend moe. Direct al gaf ze aan dat ze wel eens een Burn-Out kon hebben. Nou inderdaad zat ze er dichtbij. Tijdens de intake werd al snel duidelijk dat ze een innerlijke criticus had.

Dat is zo’n stemmetje in je hoofd. Wat voortdurend tegen haar zei ‘Het moet altijd goed’.  Nooit tevreden dus! Daardoor moest ze altijd zo goed mogelijk presteren. Waardoor ze zich zelf uitputte.  Naast haar vermoeidheid had ze ook spierklachten ontwikkelt. Een reumatoloog zou waarschijnlijk de diagnose fibromyalgie hebben gesteld.

Ineke kampte met zelfafwijzing. Voortdurend moest het beter. Het was in de ogen van Ineke, althans volgens de stem in haar, nooit goed.  Toen we aan de uitwerking ervan begonnen werd al snel duidelijk waar die stem een oorsprong kende.negatief zelfbeeld

Haar vader, die graag een andere richting had gekozen op jonge leeftijd,  kreeg die kans niet van zijn ouders. Toen Ineke opgroeide legde,  hij door zijn onbewust verdriet, een last op de schouders van haar. Ineke zou en moest presteren. Door haar vader werd altijd druk op haar gelegd. Heb jij je huiswerk af? Moet ik je overhoren? Je weet dat je binnenkort een toets hebt nietwaar? Veel ruimte om zichzelf positief te ontwikkelen was er niet. Haar vader ontnam haar die ruimte.

Zo had Jan altijd bevestiging nodig. Doe ik het wel goed? Wat denk jij ervan? Heb jij het idee dat ik zo op de goede weg ben? Ook Jan kampte met zelfafwijzing.

Wanneer je kampt met een laag zelfbeeld dan kost dit veel energie. Voortdurend ben je eigenlijk aan het overleven. Doordat onbewuste overtuigingen je voortdurend regisseren. “Hoe kom ik over. Doe ik het goed? Wat denkt een ander van mij’.

Het ontstaan van een negatief zelfbeeld

Iets in jou wijst je af. En dat gaat altijd gepaard met negatieve gedachten of overtuigingen. Daardoor ontstaan bepaalde gevoelens en gedrag. Waardoor jij je  gespannen,  angstig,  somber of minderwaardig kunt voelen.

Je voortdurend vergelijken met een ander zorgt daar eveneens voor. Vergelijkingswaar genoeg. Er is tenslotte altijd wel iemand die er mooier uitziet. Die beter presteert. Meer verdient of een knappere partner heeft. En op Social Media meer vriendjes of likes heeft dan jij.

Negatieve overtuigingen ontstaan vaak al vroeg in je ontwikkeling. Immers dan ben je nog geheel kwetsbaar. Je bent nog volkomen afhankelijk in de afstemming van de ander. Vaak zijn dit je ouder(s), maar dat zijn ook andere mensen in je leefomgeving.

Wanneer daaraan niet gezond wordt voldaan dan ga jij je gedrag aanpassen. En door het aanpassen van je gedrag ontstaan onbewuste overtuigingen.

Je leefomgeving is het milieu waardoor ze ontstaan. En dat is thuis, de school, je familie en de woonomgeving. Waar je niet bent of wordt begrepen. Waardoor je zelfvertrouwen is beschadigd en zelfafwijzing is ontstaan.

Gevolgen van een negatief zelfbeeld

De gevolgen zijn vaak heel erg divers. In de eerste plaats kan er een drang zijn om jezelf te bewijzen. Prestatiedwang. Het is nooit goed en moet altijd beter. Want er is altijd wel die stem in je die commentaar heeft.

Vandaar dat je veelal vanuit je hoofd leeft. Waardoor de gedachtestroom niet stil staat en sterke emoties of gevoelens ontstaan. Je somber of zelfs angstig voelen. Verslavingen ontstaan vaak hieruit.

Echter is er ook een andere kant. Door de zelfafwijzing cijfer jij jezelf weg. Je stelt immers toch niets voor. Waardoor er meer en meer twijfel ontstaat. Dan maak je het liefst zo weinig mogelijk contact. Het liefst ben je dan alleen. Waardoor de kans bestaat dat jij jezelf gaat troosten met zoet, etenswaren of middelen. Eetstoornissen of verslavingen zijn daarvan vaak het gevolg.

Daarnaast ontstaat daardoor vaak een gemis. Een gemis aan vrienden of vriendinnen. Waardoor jij je eenzaam gaat voelen. Door die eenzaamheid kunnen weer klachten ontstaan zoals eetstoornissen of verslavingen.

Een negatief zelfbeeld kost ontzettend veel energie. Je wordt er letterlijk moe door. Waardoor mentale- en lichamelijke klachten ontstaan. Daardoor ontstaan vaak laaggradige ontstekingen zoals fibromyalgie. 

Lichamelijke klachten door zelfafwijzing

Doordat je niet jezelf bent ontstaat er een ongezonde spierspanning. Dat komt omdat je niet jezelf bent. Vroeg of laat leidt dit tot klachten. Het nek- en schoudersegment is dan vaak een gevoelig gebied. Daarnaast je buik, maag en darmen.

Bij mensen die kampen met zelfafwijzing komen darmklachten vaak voor. Heel erg begrijpelijk ook omdat je buiksegment als kind al een heel sensitief gebied is. Kijk maar eens naar jonge kinderen als ze zich gespannen voelen. Dan is er gelijk die verwijzing naar de buik. ‘Mama ik heb buikpijn’.

Maar in je buik gebeurt meer. Op jonge leeftijd ontwikkelt zich in dit gebied ook je wil. Daarnaast is dit segment verbonden aan veiligheid. Indien jij je emoties niet durft te uiten dan worden deze onderdrukt. Je middenrif zorgt ervoor dat ze dan niet vrijuit kunnen stromen. Ze stromen als het ware niet door naar je keelgebied. Immers je durft je niet te uiten. Waardoor er  verharding in je buik ontstaat.

Wanneer iets niet te verteren valt dan ontstaan er vaak eetstoornissen. Je voelt je niet begrepen of durft je niet te uiten. Om dat gevoel niet meer te voelen ligt een eetstoornis op de loer. Met als gevolg dat je meer gaat eten of zelfs helemaal geen hap meer door je keel krijgt. Waardoor er serieuze klachten ontstaan in je darmen, maag en buik.

Een onbewuste angst en deelpersoonlijkheden

Een negatief zelfbeeld is angst. Een angst die je gijzelt. Waardoor je niet jezelf bent. Want immer ben je op je hoede. Daardoor kun je op hartniveau geen ware verbinding maken met de ander en dat is jammer.

Waar contact ontstaat in jezelf. Wat concreet betekent dat jij je veilig voelt en vanuit vertrouwen contact maakt met de ander. Angst maakt dat onmogelijk. Je maakt dan wel contact maar meer contact vanuit overleving.

En dat contact verloopt vanuit delen. Oftewel deelpersoonlijkheden genoemd. Het zijn beschermers in jou die contact maken. Echter hebben ze een geheel andere agenda. En dat is om jouw te beschermen tegen iets wat ligt opgeslagen in je. En dat zijn niet fijne of pijnlijke ervaringen die hebben gezorgd tot de ontwikkeling van de angst.

Die beschermers hebben een gedragsrepertoire ontwikkelt. Voortdurend zijn ze in hun gedrag bezig om de ander te behagen of te manipuleren. Om er voor te zorgen dat de onbewuste pijn in jou niet wordt geraakt. En dat proces verloopt geheel onbewust. Je weet niet anders. Het is een deel van je identiteit geworden. Behandeling richt zich dan op het ontmoeten en helen van de delen.

Heb je een vraag of wil je graag wat meer informatie?  Bel ons daartoe gerust of stuur ons een bericht.