Ik durf met een gerust hart te stellen dat er nogal wat mensen verst(r)ikt zitten in het web van de narcist. Een vernuft gesponnen web. Waar je zeker uit kunt komen echter vereist dit nogal wat daadkracht en moed.

In dit artikel een korte bijdrage daarover.

Van slachtoffer naar dader….. dat is de narcist

Verstrikt zitten in een narcistische (werk)relatie, is verstikking. Dat wil zeggen dat de ruimte om gezond te kunnen leven je wordt ontnomen. In iedere laag van de samenleving komt helaas narcisme voort. Je ouder(s), partner, leidinggevende, hulpverlener, om er maar enkele te noemen.

Narcisten zijn daders! Ze creëren slachtoffers. Ze doen dit omdat ze zelf slachtoffer zijn. Opgegroeid in een arme omgeving. Arm in die zin van het woord: geen liefde te hebben ontvangen. In hen is een zogenaamd dader – slachtoffer introject werkzaam. Ze laten daardoor een spoor van emotionele en fysieke schade achter.

Het is zo’n innemende persoon. Tenminste dat lijkt zo. Echter achter dat masker leeft een geheel ander persoon. Dat masker wordt ingezet om jou gevoelig te maken voor de charmes. Want dat is wat de narcist als geen ander kan. Gespeeld weliswaar. Want een narcist kan zich totaal niet inleven in een ander mens. De narcist heeft daartoe een zogenaamd vals zelf ontwikkelt.

In het begin van de relatie ben jij de prins of prinses naar wie altijd al werd gezocht. De narcist maakt je belangrijk. Hij pocht over je. Schept over je op. Echter na een poosje gaat dit veranderen. Omdat de narcist niet van mensen kan houden. Je wordt gezien als een object waarmee hij iets kan. Geleidelijk aan gaat jouw eigen zelfbeeld meer en meer vervagen en raak je verst(r)ikt.

In een eerdere werkrelatie, terugkijkend, was het een bolwerk van narcisme. Nooit heb ik dit gezien. Het was normaal voor me. Waarom? Omdat mijn eigen vader ook bepaalde narcistische trekken had. Laat ik deze voor ongezond houden. Zeker waren er ook gezonde trekken. Doch de narcistische waren alles behalve fijn en gezond.

Terugkijkend op die werkrelatie zie ik ze 1 voor 1 voor me. Arme mensen, die niets anders dan met toestemming van anderen, mensen kleineerden, vernederden en zelfs wegpesten. Echter, ondanks de ‘bewijzen’ werd er niet ingegrepen. Vele jaren later, toen ik hulpverlener werd, begreep ik waarom. De mensen die dienden in te grijpen hadden eveneens narcistische trekken.

Gelukkig kon ik me uit dit web worstelen. Eenmaal verlost voelde je de bevrijding. Het heeft echter nog menig therapie uren gekost om me er helemaal uit te kunnen losmaken. De verstrikking zat behoorlijk diep.

Ook jij kunt uit dat web komen

In mijn dagelijks werk als hulpverlener kom ik met regelmaat in aanraking met mensen die het slachtoffer zijn van een narcist. De verhalen die zich aandienen zijn triest en raken me als mens diep. Gelukkig zijn er mensen die zich uit de kluwen van de narcist weten te bevrijden. Anderen komen er helaas niet uit en blijven overgeleverd aan de onverzadigheid van de narcist. Het zijn de mensen die in hun leven een appel zullen blijven doen op hulpverleners. Dan ontstaan die klachten dan weer die. Het gezonde zelf dooft meer en meer uit.

Er zijn trouwens ongelofelijk veel goede boeken geschreven over narcisme. Even googelen bij de bekende grote uitgevers/webshops en je wordt hierin verrijkt.

Echter is kennis onvoldoende om eruit te komen. Daar is daadkracht en moed voor nodig. Want het gaat nogal wat van je vergen. Want een narcist geeft nimmer op. Te allen tijde zal worden geprobeerd om je het leven ‘zuur’ te maken. En dan doel ik hierbij op de meer persoonlijke relaties.

Maar ook in werkrelaties kun je vastzitten. Immers je geniet een inkomen. En hoe krijg je weer een baan met een dergelijk inkomen. Ik heb vele voorbeelden hiervan voorbij zien komen en nog.

Helaas zijn er ook in zorgrelaties narcistische houdingen merkbaar. Hoe vaak ik wel niet hoor hoe iemand is behandeld door een hulpverlener. Juist toch in de zorg zou je anders mogen verwachten. Echter het percentage narcisten dat in de zorg werkzaam is behoorlijk hoor.

Dus wees waakzaam. Je leeft je leven NU. Heb je nou het idee dat je vastzit in een dergelijke relatie? Lees er eens over. Kom je er niet uit dan ontmoet ik je graag. Uit eigen ervaring weet ik wat het was om verstrikt te zitten in een dergelijke relatie.

 

Meindert Telkamp

Call Now Button