Zo maar een zomerse dag. Een klein kind in de straat. Wijzend naar een vlinder. De verwondering in het kind. De spiegeling van de moeder. De moeder straalt en lacht. Het kind ook. Want door de moeder krijgt het kind informatie. Niet alleen informatie maar ook de uitwisseling van energie in haar lach.

Ik hoor de moeder zeggen:’ goh wat mooi lieverd’. Door die uitspraak ontneemt het de moeder het kind niets. Echter het bekrachtigt het kind in haar waarneming.

En dat is waar dit artikel overgaat. Over de verwondering van het leven. Hoe je dit veelal hebt afgeleerd. Maar vooral hoe je dit weer kunt herstellen.

Hoe je het verwonderen afleert. personapraktijk.nl/blog/verwondering is liefde

Ik durf rustig te stellen dat veel mensen, om vanuit verwondering te leven, dit hebben afgeleerd.  Nou moet ik oppassen om niet te gaan generaliseren. Want inderdaad zijn er mensen die nog zoals dat kind kunnen reageren in verwondering.

Af en toe zie kom ik dit zeker tegen. In tuincentra bijvoorbeeld of het aanschouwen van kunst. Maar ook in boekenzaken in het doorbladeren van een mooi geïllustreerd boek.

Maar gelukkig ook in het werken met mensen mag ik het ervaren. Dat men mij iets laat zien. Wat men heeft gemaakt of gekocht.

Wanneer je in verwondering leeft dan krijgt het leven een andere dimensie. Het leven wordt rijker omdat je de ervaring niet stopt. Echter het puur ervaart.

Veelal stop je een ervaring doordat je gaat labelen.

Dat is een roos. Dat is een vlinder. Dat is een kat. En wanneer je niet oppast, volgen dan de oordelen. Dat vind ik niet mooi. Dat wel, maar dat………. En dan is de ervaring helemaal gekleurd.

En zo ben je in de denkwereld beland. Het kind wat nog compleet in die verwondering zit ervaart slechts. Het is verwonderd in dat wat het ziet. Het labelt nog niet laat staan dat het oordeelt.

Verwonderen is rijkdom en zorgt voor energie

Ik weet nog dat tijdens een training ik die opdracht meekreeg. Zoek een plek op in de natuur. Doch kijk slechts. Nou en dat was een ware beproeving destijds. Want wat gaat het ongelofelijk snel om te labelen. Dus om in gedachten te komen.

Het leven verwonderen is een ware rijkdom. Want ervaar eens bijvoorbeeld je eigen lichaam. Is het niet wonderbaarlijk hoe alles samenwerkt. Hoe elke cel exact weet wat het moet doen.

Dat ontzettend veel functies in je lichaam automatisch verlopen. En die systemen exact op elkaar af zijn gestemd. Op zich is dat al een wonder nietwaar.

Sta jij daar wel eens bij stil. Hoe jouw lichaam functioneert. Maar vooral hoe wonderbaarlijk dit is?

Nu terwijl deze woorden vorm krijgen op het denkbeeldige papier voel ik de blijdschap door mijn lichaam stromen. En door die blijdschap krijg ik enorm veel zin om nog veel meer over dit onderwerp te gaan schrijven. Want dat is hoe het werkt. Mooie ervaringen zorgen voor positiviteit.

Is dat niet mooi? Als mens word ik daar blij van. Daarnaast geeft het mij energie.

Zo ook in wat ik zie. Wanneer ik bijvoorbeeld door onze tuin wandel en daarin de liefde ervaar van de tuin.

De kleuren, geuren en vormen. En hoe in de tuin systemen werkzaam zijn. De vlinders die er rondfladderen. Bijen, wespen, insecten, mieren, wormen: kortom niets anders dan liefde in beweging.

Verwonderen is liefde. Het kind waarover ik eerder schreef. Vol verwondering kijkt naar dat wat wij een vlinder noemen neemt waar in liefde. Liefde in beweging alhoewel dit alweer een classificatie is.

Des te meer jij je verwondert. Hoe rijker jouw leven wordt. Hoe meer jij liefde ervaart.

De kat Lana en de verwondering

Een mooi voorbeeld is onze kat Lana. Destijds hebben wij haar gehaald uit het dierenpension in Zuidwolde. Op de beschrijving, tja, lazen we dat ze was getraumatiseerd. In liefde hebben wij haar laten ervaren dat ze mag zijn wie ze is.

In het begin ervoer ze de omgeving als niet veilig. Kwamen we te dichtbij dan wilde ze een tik met haar poot uitdelen of ging ze bijten. Daarin aangevend: pas op. Dit is mijn grens.

Immer vanuit liefde hebben wij haar laten ervaren dat dit OK is. Dat ze dit mag doen. Maar het ook begrijpen. In die tijd hebben wij haar vooral laten ervaren dat het veilig bij ons is. Dat ze niet bang behoeft te zijn.

Nu zijn we twee jaar verder. Lana is niet meer die kat van toen. Iedere dag maar weer is er de verwondering in hoe zij is en zich nog steeds ontwikkelt.

Wanneer we tegen haar zeggen ‘jij bent zo mooi’ dan gaat ze op haar rug liggen. Dan begint ze te rollen (energie in beweging) en mogen we haar aaien. Belangrijk daarin is wel hoe die afstemming verloopt. Dus de bejegening in stemgebruik en houding zijn daarin ontzettend belangrijk. Wat dit is voor haar belangrijke informatie.

Zoals dit voor een mens geldt is dit ook voor een huisdier belangrijk. Een huisdier is net als wij een zoogdier. De afstemming in haar qua veiligheid verloopt bijna eender zoals bij ons.

Het geeft zo’n blijdschap om haar te zien rennen door de tuin. Hoe ze dan zo ineens, met een spurt, de boom inklimt. Om vervolgens vanuit die ervaring te reageren. Liefde in optima forma. En dat is volop genieten.

Ervaar de verwondering

Ervaar nu eens of jij ook die verwondering, die je als kind had, weer kunt laten stralen. Het kost niets en levert je zo ontzettend veel op. Het is werkelijk een boost voor je gezondheid!

Probeer eens om geen labels te plakken. Want dan kom je niet in het ervaren. Op het moment dat jij een etiket op iets plakt stopt de ervaring namelijk. Er komt een filter tussen.

Waar het echter om gaat is het puur ervaren. En dat is vreugde, zorgt voor blijdschap en geeft je energie.

Een stroming binnen de westerse psychologie die zich erg bezig houdt met positiviteit en geluk is de positieve psychologie. Er zijn ontzettend veel leuke boekjes overgeschreven. Die inspireren, motiveren en vooral laten ervaren vanuit verwondering. En daarnaast een mooi tijdschrift: flow

Ik wens je vele verwonderde ervaringen toe.

 

Meindert Telkamp

Psychosociaal therapeut binnen Persona

Call Now Button