Skip to main content

De eerste stap in het maken van contact is de afstemming in jezelf. Maar wat als dit lastig is? Er zijn mensen die liever praten dan voelen over een probleem. En met voelen bedoel ik naar de plek in je lichaam gaan waar iets om aandacht vraagt. Want praten is veiliger wat ik ontzettend goed begrijp. Maar……… is het de oplossing?

Jouw ontwikkeling is de reis van de conceptie naar nu

Hoe jij je hebt kunnen ontwikkelen dat hangt af van ontzettend veel factoren. Het begint al bij de conceptie. Hoe ben je verwekt? Vanuit liefde, verdoving, dwang of andere omstandigheden. Deze imprint is al zo ongelofelijk belangrijk.

Dan volgt de ontwikkeling in de baarmoeder. Hoe gingen je moeder met je om waarin ook weer tal van factoren een rol spelen. Vervolgens volgt de geboorte en daarna tal van ontwikkelingsfasen.

Hoe je bent als mens is de resultante daarvan. Niet helemaal omdat ook de genetica een rol speelt en erfenissen vanuit het verleden van de ouders.

Kortom, best wel complex. Wanneer je moeite hebt met je af te stemmen dan is er tijdens die reis averij ontstaan. Waardoor je meer en meer in het hoofd bent gaan leven. En dat kan al vroeg in je leven zijn gebeurd. Vaak wordt dan gesproken over een ontwikkelingstrauma.

Op onze website, de pagina microtraumata door vroegkinderlijk trauma, kun je daar meer over lezen. Daardoor krijg je een beeld in wat jou mogelijk is overkomen.

Want moeite met voelen is trauma. Ik kan er niets anders van maken. Trauma wat ergens in het familiesysteem is ontstaan en vaak van generatie op generatie is doorgegeven.

Overleven is niet kunnen of willen voelen

Niet voelen waar het wringt is overleven. Want ware afstemming is zo ongelofelijk belangrijk. Wanneer jij je goed weet af te stemmen op je eigen gevoelens, behoeften en een gezonde wil dan is de verbinding naar de ander toe wezenlijk anders.

En dat voelt de ander waarop deze reageert. Hoe. Dat is weer afhankelijk in hoe de ander is bedraad. Alles heeft te maken met veiligheid. In jezelf maar ook in de ander. En die veiligheid wordt door een aantal systemen razendsnel in je lijf bepaald.

Wanneer ooit in je leven daarin schade is ontstaan dan overleef je nog iedere dag. Dan is voelen eng en is praten een stuk veiliger. Maar schiet je er iets mee op? Ik weet van uit mijn eigen en praktijkervaring dat dit niet zo is.

Voelen kan eng zijn. Het is vaak eng omdat je onbewust weet dat er zich pijn bevindt in een bepaald gebied van je lichaam. In het boek ‘Traumasporen’ van Prof. Dr. Bessel van der Kolk wordt haarfijn uitgelegd hoe dit zo is gekomen.

Zo word je dus voortdurend geregisseerd in je eigen veiligheid door het onbewuste. Je denk wellicht dat het handelen zoals het gaat passend is. Echter is dit maar de vraag. Vaak worden vanuit het onbewuste mobiliserende en immobiliserende verdedigingsresponsen in stelling gebracht. Dit om de pijn in je te ommuren zodat het maar niet wordt geraakt.

Binnen onze praktijk werk ik voornamelijk lichaamsgericht. Niet zonder reden omdat ik zelf goed heb ervaren wat wezenlijk contact maken inhoudt.

Ontzettend veel klachten zijn niet op te lossen met praten. Dan is er lichaamsbewustzijn nodig. Want het lichaam liegt nooit. Wil je nu meer weten over wat lichaamsgericht werken is?

Hieronder vind je een link voor een gratis kennismakingsgesprek. Kom langs. Graag luister ik naar waar je tegen aanloopt.

 

Meindert Telkamp

Afspraak of toch eerst gratis kennismaken?
Call Now Button