Waarom lukt het ons niet om gelukkig te zijn

By 31 maart 2018relatietherapie

Het was zijn vierde relatie. Haar derde. In hun huidige relatie onstonden scheuren. Scheuren die voor beiden o zo herkenbaar waren. Uit onmacht en verdriet zochten ze hulp.

De scheuren

Al bij binnenkomst zie je gelijk de karakterstructuren. Hij enorm gespierd zich duidelijk geen houding weten te geven. Zij keurig verzorgd en opgemaakt, enigzins kinderlijk pratend, verzadigd van verdriet en…….. zwanger.

We raken elkaar niet meer. We weten niet meer hoe verder.  ‘Ze zit me voordurend op mijn nek’ zegt hij. ‘Dat moet ik ook wel’ antwoordt ze ‘want anders krijg ik helemaal geen contact met je’. Beiden geven aan dat ze eindeloos praten doch het resulteert altijd weer in onenigheid. ‘Dan trek ik me terug’ zegt hij. ‘Dan ren ik achter hem aan’ zegt zij. Het resultaat laat zich raden. In hun prille relatie (enkele jaren) wordt het drama iedere dag maar weer gevoed door de onbewuste rollen die ze spelen. Rollen die al vroeg in het leven ontstaan. Zo ook bij hun.

In zo’n eerste verkennend gesprek ben ik altijd benieuwd in hoe ze zijn opgegroeid. Immers de eerste relatie die je hebt is die met je ouder(s). Hij opgegroeid in een hardwerkend ondernemersgezin had duidelijk de injunctie meegekregen ‘werk hard‘. Tijd voor intimiteit was er niet veel binnen het gezin geweest. Al op jonge leeftijd had hij zijn vader mee moeten helpen in de zaak. Ook moeder had naast de opvoeding van beide kinderen een taak binnen het bedrijf.  Het gezin was weinig coherent geweest. Zij daarentegen was het prinsesje van haar moeder. Moeder had in de relatie met haar man weinig liefde ervaren. Dat gemis compeneerde ze in haar dochter. Dochter had duidelijk de injunctie meegekregen van ‘ groei niet op ‘. Ze is altijd het kind gebleven.

Een eerste analyse laat al direct zoveel ervaren. Eigenlijk ben ik dan helemaal niet zo benieuwd waarom de eerdere relaties zijn vastgelopen. Immers alle overlevingsstrategieen, injuncties en overtuigingen ontstaan al in die eerste relatie.

De heling

Toen ik een voorstel deed in hoe ik graag met hun zou willen werken kwam er bij hem gelijk weerstand. Of ze niet beter konden praten dan te voelen. Hij was niet zo’n gevoelsmens. Zij daarentegen was enthousiast en gaf aan dat ze al zoveel hadden gepraat. We hebben samen een analyse gemaakt en zijn aan hun traject begonnen.

Tijdens enkele sessies hebben we zijn intimiteit uitgewerkt. Eigenlijk had hij ontzettend veel moeite met voelen. Haar spontaan aanraken? Dat vond hij lastig. Tijdens een sessie liet zich een klein jongetje zien. Het werd overduidelijk hoe hij de intimiteit van beide ouders had gemist.

In een andere sessie toen we met haar gingen werken werd overduidelijk hoe verstikkend moeder was geweest. Ze had nauwelijks ruimte gehad zich te ontwikkelen. Die verstikking was voor haar ‘gewoon ‘ geworden en zo trachtte ze hem voortdurend in een rol te krijgen waardoor haar injuctie weer werd bevestigd.

Ik heb een aantal maanden met hun mogen werken. Tijdens dit proces hebben we de overlevingsstrategieen en rollen van beiden uit kunnen werken.

NU

Onlangs na drie kwart jaar heb ik beiden weer ontmoet. Dit keer kwamen ze met hun drieen. Beiden straalden en vol trots hielden ze haar uit de kinderwagen. Dit is echt geluk gaf hij aan met tranen in de ogen. Nimmer had ik gedacht dat ik dit kon voelen. Beiden gaven aan dat er in hun leven veel was verandert. Niet alleen waren ze ouders geworden doch ook hun relatie verliep stukken beter. ‘Het is hard werken hoor’, zei hij met een lach op zijn gezicht. Zij vertelde dat ze nu anders met haar moeder kon omgaan en daardoor ook met hem.

Tot slot

Ben ik blij dat de liefdesstroom in hun leven weer haar weg heeft weten te vinden. Dat wederom deze casus weer eens duidelijk maakt in hoe de relatie met onze ouder(s) in hoge mate bepaalt hoe we onze eigen relatie vormgeven. Echter gebeurt dit onbewust. Relatietherapie helpt je om bewuster in je relatie te komen staan.

Meer informatie, afspraak of eerst kennismaken?

Bel ons daartoe gerust of vul het contactformulier in.

Call Now Button