Waarom heb ik pijn en ben ik toch zo moe?

By 28 september 2017Fibromyalgie

Met die vraag meldde mevrouw H. zich bij de huisarts. Al tijden had ze het gevoel niet uitgerust op te staan. Daarnaast wanneer haar partner haar aanraakte deed haar lichaam op bepaalde punten pijn. De huisarts had mevrouw H op verschillende punten op haar lichaam aangeraakt en dat bleek gevoelig te zijn. Ze werd doorverwezen naar de reumatoloog en die constateerde na uitgebreid onderzoek fibromyalgie.

Fibromyalgie

Toen mevrouw H  begon te spreken over haar klachten gaf ze aan eerst blij te zijn dat er een diagnose was gesteld. Het had haar rust geboden vertelde ze. Echter toen ze vroeg wat of de reumatoloog voor haar kon beteken gaf deze aan van weinig. Weinig in die zin van ontstekingsremmende medicatie (NSAID), een paracetamol of een anti-depressivum. Voorts kreeg ze het advies om de fysiotherapeut te bezoeken, wat ze al een hele poos had gedaan, en  te bewegen (ook dat deed ze).

Medicatie dat was niet iets wat bij haar paste. Ze had daar al op gezocht en verschillende reacties gelezen van positief tot minder goed. Daarnaast had ze persoonlijk zelf geen goede ervaringen gehad in haar leven met een anti-depressivum. Ook de goed bedoelde sessies bij de fysiotherapeut hielpen haar onvoldoende om de klachten te doen afnemen. Een poosje was er verlichting doch daarna kwamen de klachten in alle hevigheid terug.

Thuis en haar werk

Mevrouw H. zelf werkzaam in de zorg ervoer hoe het werk haar steeds moeilijker afging en hoe ook thuis daardoor irritaties ontstonden. Na een dag werken was ze vaak op en kon ze al die werkzaamheden thuis minder goed aan. Soms zei ze, kan ik wel huilen, maar ja ik moet me toch sterk houden, want de was zal toch moeten worden gedaan. Het huis zal toch schoon moeten en de wekelijkse boodschappen zullen toch moeten worden ingekocht. Daarnaast zijn er mijn kinderen en die hebben ook hun aandacht nodig. Opmerkelijk was steeds het woord moeten in haar verhaal.

Begeleiding

Wij zijn begonnen met een inventarisatie van haar klachten. En wat haar wensen waren ten aanzien van haar gezondheid en leven. Toen dat duidelijk werd zijn we een behandelplan gaan maken. En dat hebben we samen gedaan. Iedere week kwam mevrouw H. bij ons in de praktijk en samen zijn we ca. 2 maanden intensief opgetrokken. Daarna heeft ze ons periodiek bezocht. Na 3-4 weken begon haar lichaam anders aan te voelen en na 2 maanden was de intense pijn en vermoeidheid meer dragelijk. Het was er nog wel maar beduidend minder. Voorts hebben we de partner van mevrouw H bij onze begeleiding betrokken. Er ontstond meer begrip en thuis ging hij bepaalde taken overnemen.  Voorts werden de kinderen ingeschakeld om thuis ook de handen uit de mouwen te steken. Ook het voedingspatroon van het gezin is verandert, waardoor ze ook nog eens is gaan afvallen (dit laatste was ook een wens). Het moeten is er af en is mevrouw H in staat anders met haar pijn en vermoeidheid om te gaan. Ook is zij enkele supplementen gaan gebruiken waardoor het evenwicht in haar lichaam in positieve zin is verandert. Daarnaast is de balans tussen spanning en ontspanning in positieve zin verbetert. Met het gezin zijn ze nu in staat om meer te kunnen genieten van het leven en is het thuis een stuk prettiger geworden.

Toekomst

Er is en blijft steeds die aandacht, dat contact met het lichaam nodig. Hoe ga ik om met mezelf. Wat zijn mijn behoeften. Waar liggen mijn grenzen. Kortom hoe zorg ik op een gezonde wijze voor mezelf. Dat zal altijd, doch voor wie dan ook, belangrijk zijn. Want……. je lichaam liegt nooit!

Kom langs

Voor een gratis kennismakingsgesprek om te ervaren wat wij voor jouw gezondheid kunnen betekenen.

Bel ons of stuur een bericht.

Kennismaken met onze praktijk.

Dat is gratis en duurt ca. 30 minuten.

Wil je meer weten over fibromyalgie?

Wil je graag dat wij je bellen?

Vul dan hieronder je telefoonnummer in en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld

Call Now Button