Er zijn boeken die je intens roeren. ‘Wat het hart kan horen’ (1) van Jan Phillip Sendker is zo’n boek. Een ode aan de liefde.

‘ Hoor jij ook iets kloppen?’ Nee. Het moet hier ergens zijn. Tin Win knielde neer. Nu was het bijna naast zijn oor. ‘Ik hoor het steeds duidelijker. Het is een zacht kloppend geluid. Hoor je het echt niet?”. ‘Nee’ Doe je ogen eens dicht’ Daar was het. Haar hartslag. Zijn eigen hart begon te bonken. ’Jouw hart. Ik hoor jouw hart bonken’.

 

Binnen onze praktijk werk ik onder andere met lichaamsgerichte therapie. Een werkvorm die je in contact brengt met onder andere je hart en buik.  Waarom met je hart en buik? Omdat dit twee organen zijn die ieder een eigen groot neurologisch netwerk hebben. Netwerken die intelligent zijn en voortdurend het brein laten weten hoe het lichaam zich voelt waardoor gedrag ontstaat.

Je hart wordt voortdurend aangestuurd

Heartmath in Amerika doet al tientallen jaren onderzoek naar stress en de invloed van het hart op het brein. In het boek ‘je brein als medicijn’, van de helaas te vroeg gestorven psychiater Dr. David – Servan- Schreiber (2), schreef hij al uitgebreid over de functie van het hart naar de hersenen. En verwees hij naar  Heartmath.

Zo blijkt dat het autonoom zenuwstelsel direct betrokken is bij de aansturing van het hart. Is er teveel stress dan zal het hart sneller gaan kloppen. Dan is het gaspedaal in je actief.  Ben je lekker in ontspanning dan zal het hart langzamer gaan kloppen. En dan functioneert het rempedaal.

Zo staat jouw hart voortdurend in verbinding met het autonoom zenuwstelsel. Dus met jouw zelf. Maar het hart staat ook in verbinding met anderen. Want voel maar eens wanneer jij verliefd bent hoe jouw hart dan klopt. En hoe klopt het bij mensen die bijvoorbeeld geïrriteerd of boos zijn.

In het prachtige boek ‘wat het hart kan horen’ is de blinde Tim Win geheel aangewezen op zijn zintuigen. Hij heeft door zijn blindheid helemaal daarop leren vertrouwen en vooral op zijn hart. Want hij heeft ervaren dat geen hart hetzelfde klopt.  En dat hoe de stem van iemand klinkt nauw verbonden is met hoe het hart klopt. Luister maar eens naar je eigen stem en voel dan je hart maar eens!

Maar ook klopt jouw hart nooit gelijk. Er is altijd verschil, hartritmevariatie, omdat er altijd andere omstandigheden zijn.

In deze prachtige roman wordt hij verliefd en leert hij zijn vriendin Mi-Mi de taal van het hart te begrijpen. Er gaat voor Mi-Mi een geheel nieuwe wereld (lees ervaring) open.

Is het veilig

Veel mensen voelen de verbinding vanuit hun hart niet. Vaak wordt alles vanuit het hoofd beredeneerd. Maar het hoofd kent nagenoeg geen gevoel. Daarvoor moet je toch echt in je lichaam zijn. En dat contact wordt vaak als eng ervaren. Want in het lichaam woont de opgeslagen pijn. Praten over iets is geheel iets anders dan in contact komen met gevoel.

Wanneer we dan met lichaamsgerichte therapie werken dan is dit vaak confronterend. Vaak ook is er weerstand. En dat is ontzettend begrijpelijk. Want nogmaals is het lichaam ligt de pijn opgeslagen. In je organen, spieren, bindweefsel. En omdat weer te voelen? En toch is het de weg om weer gezond je te kunnen verbinden met jezelf en de ander.

Wanneer er dan eenmaal dat contact tot stand is gebracht dan ontstaat er pas ware verbinding met jouw zelf. Meer en meer leer je te vertrouwen op je lichaam. Je gaat de kracht van het hart en de buik ervaren. Je verbinding met jezelf en de ander wordt rijker.

Dr. Stephen Porges heeft de polyvagaal theorie ontwikkelt. Deze theorie richt zich onder andere op de functie van de tiende hersenzenuw. De nervus Vagus. In deze theorie benoemt hij hoe het hart betrokken is, bij het tot stand komen van verbinding tussen mensen via het hart, via de ventrale vagus. Een vertakking van de nervus vagus. Deze ventrale vagus stuurt o.a. je gezichtspieren aan.

Voel jij je heerlijk bij iemand dan is de ventrale vagus actief. Er is een gevoel van welbehagen en daardoor wordt onder andere het hormoon acetylcholine afgescheiden.

Echter dreigt er gevaar dan ga je direct uit dit contact. De ventrale vagus gaat zich afsluiten waardoor jouw hart direct ander gaat reageren.  Dat komt omdat stresshormonen, zoals adrenaline en noradrenaline, zijn afgescheiden.

Zo is jouw lichaam voortdurend aan het screenen of het ergens veilig is. Ervaar maar eens wanneer je momenteel door een winkel loopt. Kijk je niet voortdurend om je heen of iemand je te dicht nadert? Maar dit gebeurt ook in het contact met anderen. Durf ik mij te openen of sluit ik me af.

Je veilig en vertrouwd kunnen voelen in je eigen lichaam is ontzettend belangrijk. Dat is een voorwaarde om je vanuit je hart te kunnen verbinden met anderen.

Mensen die tijdens hun ontwikkeling, onvoldoende of geen veiligheid en vertrouwen hebben ervaren, worstelen daarmee. En ervaren daardoor moeite om echt verbinding te maken vanuit het hart.

Leer de taal van je hart en buik begrijpen

Lichaamsgericht werken richt zich onder andere op herstel van je gezond te verbinden. En daarin wordt je hart aangesproken. Maar niet alleen je hart zo ook je buik.

Want je buik laat jou onder andere weten of iets veilig is. Zo is jouw buik verbonden met instinct. Duizenden jaren geleden ontstaan vanuit de overleving van onze voorouders. In die tijd was de neo-cortex nog niet zo ontwikkelt. En dienden ze het vooral te hebben van twee andere systemen in je brein, namelijk je zoogdieren en reptielen brein. Jouw hart en brein zijn daarmee verbonden.

Ervaar maar eens jouw buik wanneer zich iets spannends voordoet. Bijvoorbeeld een examen of andere belangrijke gebeurtenis. Of wanneer er opwinding, boosheid of andere negatieve gevoelens ontstaan. Hoe reageert jouw buik dan?

Voorts kunnen er klachten in je buik ontstaan waardoor voor jouw gevoel iets niet te verteren is. Veel eetstoornissen ontstaan van daaruit. Maar ook lekkende darmen door kleine ontstekingen ontstaan vaak daardoor. Met als gevolg vervelende klachten in je gehele lichaam.

Zo nestelt zich ongezonde stress zich graag in je buik. Maar ook gevoelens van angst voel je immer in je buik. Je hart en buik zijn dus twee ontzettende belangrijke organen, zonder de overige organen tekort te doen.

Ze hebben beiden een sterk neurologisch netwerk. En wanneer je de taal daarvan begrijpt en spreekt kom je gezonder in jouw leven te staan.

Want het hart hoort veel en je buik voelt precies aan of iets wel of niet OK is.

Nieuwsgierig geworden? We ontmoeten je graag in 1 van onze praktijklocaties.

 

Meindert Telkamp

Meindert is werkzaam binnen Persona te Appingedam en Winschoten.

 

1. Wat het hart kan horen – Jan Phillip- Sendker

2. Je brein als medicijn – Dr. David Servan – Schreiber

Call Now Button