Nadat de zaadcel van je vader de eicel van jouw moeder heeft verleid ontsta jij. Nog geheel onbewust (daarover verschillen de meningen overigens) begin je aan de reis van je ontwikkeling. Nu heb je een bepaalde leeftijd en heb je deze reis in jaren afgelegd. Tijdens deze reis wordt je ZELF ontwikkelt.

De dynamiek in jouw ZELF

Irvin Yalom 1 van de bekendste psychotherapeuten in de wereld heeft gezegd dat wanneer we ons ZELF goed kennen we meer ontspannen leven. Ik ben het daar helemaal mee eens. Echter om dat ZELF goed te leren kennen is er maar 1 weg. En dat is de confrontatie aan gaan met de delen die in het ZELF wonen. Dat ZELF is dynamisch. Let er maar eens op in hoe je reageert. Delen die veelal op jonge leeftijd zijn ontstaan en nog immer het ZELF vormgeven. Veelal zijn dit overlevingsdelen.

Er is iets stuk geraakt. Iemand vraagt of jij dit wellicht hebt gedaan en razendsnel ga je reageren. Hoe je reageert is afhankelijk hoe jouw ZELF is gevormd. Iemand die vaak te horen heeft gekregen dat zij of hij het niet goed deed zal razendsnel in de aanval gaan, zich verdedigen of blokkeren. Bij iemand waarbij dit niet het geval zal hij of zij meer vanuit rust reageren. Deze reactiemechanismen komen vanuit je ZELF. Dat ZELF wordt al tijdens je ontwikkeling in de baarmoeder vorm gegeven wanneer deze periode niet goed is verlopen:zwangere vrouw

  • je bent ongewenst
  • je moeder had veel stress gedurende de zwangerschap
  • je moeder gebruikte drugs, dronk of rookte
  • fysiek geweld naar de moeder gedurende de zwangerschap
  • ongunstige omgevingsfactoren

Dan moet je als foetus al overleven. Dan ontstaat er al een split in je ZELF en kan het gezond natuurlijk IK zich al minder  goed ontwikkelen. Ik kom dit met regelmaat tegen in het werken met mensen. Wat ik dan zie is dat er een hele sterke ongezonde overlevingsdrang is. Onrust, boosheid, ongeduld, snel opvliegerig. Maar er is ook de andere kant. Het lichaam oogt niet stevig. Er is onvoldoende cohesie en de ogen stralen niet. Vaak is er somberheid of voelt men zich angstig.

Daarna is er de geboorte en zijn de eerste 7 levensjaren cruciaal. Hoe is je geboorte verlopen. Was er sprake van een natuurlijk spontane geboorte? Ben je veel te vroeg geboren. Moest je worden gehaald, ben je met een keizersnede geboren of zijn er complicaties geweest na de geboorte waardoor je in het ziekenhuis hebt gelegen. Hoe ging je moeder met je om. Was ze blij met je? Kon ze je helder spiegelen? Mocht jij je ontwikkelen zoals jij je wilde ontwikkelen?

‘De kleine Fred loopt al onderzoekend in de tuin te kijken naar de vele grassprietjes. Door deze verwondering begint hij met zijn handen te graven in het gras. Ogenblikkelijk komt zijn vader aan rennen. Pakt hem op onder de arm en Fred raakt helemaal in paniek en begint te krijsen. Even later gaat vader met hem in huis’.  In dit voorbeeld vindt er al een begrenzing plaats. Onschuldig zoals het lijkt doch wanneer dit vaak gebeurt dan ontstaat er in het ZELF al een split en moet Fred overleven.

De familie in het ZELF

de delen in het ZELFIn jouw ZELF woont een familie. Deze familie bestaat uit een natuurlijk gezond deel, een overlevingsdeel en een pijndeel. Het zijn deze delen die het ZELF besturen. Het zijn deze delen die onbewust steeds zorgen voor een spanningsveld in je waardoor je klachten ontwikkelt zoals:

  • angst
  • fobie
  • somberheid
  • paniek
  • traumagevoelens

Van daaruit ontstaan weer andere klachten zoals  eetstoornissen, verslavingen, dwanghandelingen, lichamelijke aandoeningen en auto-immuunziekten. Dit spanningsveld ontstaat omdat je in het dagelijks leven voortdurend door je zintuigen wordt geprikkeld.

“Els was op 3 jarige leeftijd in een pleeggezin geplaatst. Daar had ze geen fijne tijd ervaren. Wanneer ze naar de tv keek en er beelden voorbij kwamen over een pleeggezin dan zapte ze snel door of moest naar het toilet. Er was altijd spanning. In het lichaam van Els heeft zich een vorm van reuma ontwikkelt”

Onbewust

Voor 95% leef je geheel onbewust. In bijna alles wat je doet wordt je aangestuurd door jouw conditioneringen en de delen in je. Wanneer je de confrontatie aangaat met je ZELF dan ontstaat er meer bewustzijn.  Je gaat ervaren hoe je ZELF is gevormd waardoor je een en ander kunt gaan veranderen. Je gaat meer ontspannen leven omdat je klachten afnemen. Daarnaast ben je minder snel vatbaar voor ziekten. Immers het immuunsysteem staat niet meer onder druk omdat de stresshormonen in je ZELF afnemen. Een mooie manier om je zelf te leren kennen is interactieve zelfresonantie.  Een psychotherapeutische werkvorm om je ZELF door spiegeling te leren kennen.

Meer informatie, afspraak of kennismaken?

Neem daartoe gerust contact met ons op of stuur een bericht. 

Call Now Button