In deze blog aandacht voor het neerzetten en bewaken van je eigen grenzen. Wat zo ongelofelijk belangrijk is en een belangrijke toegangsweg is naar het ontdekken van je ware zelf. De eerste van een serie blogs om het contact met je ware zelf opnieuw te ontdekken.

Grenzen….. zo ontzettend belangrijk

Het neerzetten en bewaken van je grenzen is zo ongelofelijk belangrijk. Als baby kunt je dit ontzettend goed. Want kijk maar eens wanneer je zelf een baby hebt of in de buurt ervan bent wanneer een baby iets niet wil.

Een baby kan dus vanuit het zelf direct een grens aangeven. Het hapje van pappa, mamma, opa of oma is Nee en blijft NEE.

Een belangrijke conclusie is dus wanneer je geheel in contact bent met dat authentiek zelf je ontzettend goed een grens kunt aangeven.

Echter is de praktijk helaas vaak anders. Want ontzettend veel mensen, zo ook ooit ik, hebben juist moeite met het neerzetten en bewaken van de grenzen. Waardoor je juist over je eigen grenzen gaat en meer en meer het contact met je ware zelf verliest.

Het verlies van jouw authentiek zelf

Laat ik dan maar gelijk me de deur in huis vallen. Ja, je bent het contact ermee kwijtgeraakt. En dat gebeurt al op zeer jonge leeftijd. Omdat je opvoeders vonden dat jij je zo en zo diende te gedragen. Deed je dat niet dan trok je moeder of vader een lelijk gezicht waardoor jij als baby al haarfijn aanvoelde dat er iets mis met je was.

En zo ontstaat de verwijdering al op zeer jonge leeftijd van jouw zelf. Je gaat rollen spelen om zo te voldoen aan wat men van jou verwacht. Meer en meer ontstaat er conditionering en ga je Persona’s (maskers) ontwikkelen om er te kunnen zijn.

Meer en meer wordt de verwijdering van je authentieke zelf een feit en op een bepaald moment weet je niet eens meer wat het is. Zo heb jij je geïdentificeerd met de rollen die je speelt en die jouw identiteit hebben vorm gegeven.

In jouw leven dienen zich gelukkig tal van kansen aan om het contact met je authentiek zelf opnieuw te leren ervaren. Sommige mensen worden daardoor wakker anderen blijven slapen en leven hun leven vanuit de rollen. Waardoor er onbewust lijden is.

Wanneer jij het geluk hebt dat je wakker wordt geschud dan gebeurt dit meestal door een soort van crisis. Bijvoorbeeld door een ongeval, depressie, verlies ervaringen, Burn-Out, scheiding of tijdens een dagenlange wandeling of retraite.

Er is dus immer een wake up call nodig.

Het ontwaken

Dat wakker worden gaat immer gepaard met het ervaren van mentale of fysieke pijn. Maar pijn liegt nooit. Pijn wil worden begrepen. Wanneer je de boodschap die de pijn je bezorgt leert te begrijpen dan liggen er kansen om te veranderen.  Waardoor je op termijn meer en meer dichter bij je authentieke zelf komt.

Daar is in de allereerste plaats moed voor nodig. En ten tweede een sterke wil. Daarnaast iemand die je daarin weet te ondersteunen. Die dit pad al heeft afgelegd en heeft ervaren hoe dit heeft doorgewerkt in haar of hem om weer ‘thuis’ te komen.

Wakker worden is ontwaken uit de droom van de rollen die je speelt. Rollen die je al op zeer jonge leeftijd hebt ontwikkeld om erbij te horen. Echter brengen die rollen op termijn immer lijden met zich mee. Want na verloop van tijd ontstaan er klachten.

Het is de uitdaging om de klachten te begrijpen. Pas dan ontstaan er openingen naar een andere kwaliteit van leven. Een kwaliteit van leven verbonden aan autonomie, authenciteit en je waarde als man of vrouw vanuit het authentieke zelf.

In de praktijk betekent dit afscheid nemen. Afscheid nemen van de rollen. Het doorzien van de conditioneringen waardoor er meer en meer ruimte ontstaat om te komen bij het authentieke zelf.

Onlangs zag ik een prachtig interview met de arts Gabor Mate. Hij verwoorde het zo treffend in het interview waarin hij openhartig vertelde over zijn eigen gespeelde rollen. Het was pas nadat hij de vijftig was gepasseerd dat hij wakker werd. Zo had hij zich ‘verloren’ in het spelen van de rol van arts. Wat hem aandacht en erkenning gaf in wat hij als kind zo had gemist! Daarnaast was er zijn eigen lijden. Hij was verslaafd geraakt.

Dus kijk eens naar jouw huidig leven. Heb jij het idee dat je leeft vanuit je authentiek zelf? Ga eens voor die spiegel staan en vraag je dan eens eerlijk en oprecht af wie je eigenlijk bent. Hoe jij je leven nu leeft en of je dit doet vanuit een gezonde autonomie en ware authenciteit? Of vanuit het verleden namelijk……. conditioneringen en rollen.

Heb jij nu het idee dat ik iets hierin voor jou kan betekenen? Via deze pagina kun je een afspraak maken.

Meindert A. Telkamp

Call Now Button