Skip to main content

Uitgeput heeft ze zich aangemeld. Trekt het niet meer. Staat niet meer uitgerust op. Vele pijntjes en laaggradige ontstekingen hebben zich laten ervaren in haar lichaam. Gaandeweg haar levensverhaal wordt het duidelijk wat of er aan de hand is.

Altijd zorgen voor de ander.

Al op zeer jonge leeftijd heeft ze aangevoeld dat haar moeder verre van stabiel was. ‘Als kind begreep je het gewoon niet. Maar ik voelde des te meer”’ aldus Elise (naam is verandert). Elise nam haar moeder waar als een moeder die vaak uit balans was. Dan had ze weer van die aanvallen en kon ze zo maar ineens heel erg druk worden. Of ze nam later in het leven, toen Elise ging puberen, de benen om even later weer terug te komen.

Altijd had Elise het idee dat ze voor haar moeder moest zorgen. Want zij voelde haar moeder ontzettend goed aan. Wanneer we vragen naar de aanwezigheid van haar vader dan geeft ze aan dat hij vaak weg was. Of aan het werk of bezig met zijn hobby’s. Elise geeft aan dat haar vader zichtbaar leed onder het gedrag van zijn vrouw. Echter hulp zoeken? ‘Ik vermoed dat het de schaamte was’, aldus Elise.

Ze geeft aan dat het gezin waaruit haar vader komt niet zoveel ophad met het uiten en benoemen van emoties en gevoelens. Het was in de ogen van Elise een hard gezin. Vaak oordelend en veroordelend naar een ander.

Elise staat zoals ze het zelf ervaart immer op aan. Speelt er iets binnen haar team. Elise lost het wel op. Is er iets aan de hand binnen de familie. Elise neemt het op zich. Dient er iets te worden georganiseerd. Het is Elise die de kar trekt. Tot het moment waarop haar lichaam aangaf: NEE het is genoeg!

Uit EMB-onderzoek, bleek dat ze mentaal en fysiek uit balans was. Het was de tweede keer dat ze is ‘gevloerd’. Eerder was in een traject de diagnose Burn-Out gesteld. Later kwam er een diagnose bij: fibromyalgie.

Haar lichaam kreeg in haar dagelijks leven onvoldoende rust. De chronische stress was hoog zo bleek uit de bloedwaarden. Elise stond aan de vooravond van een uitnodiging om te zorgen voor een radicale verandering.

Dat bleek een lastige opgave te zijn. Want er waren sterke rigide gedragspatronen ontwikkelt. Die patronen hebben we samen onderzocht en vooral gekeken hoe ze meer en meer gezond gedrag kon ontwikkelen m.b.t. haar eigen gezondheid en haar gedrag naar een ander toe.

NU sta ik op nummer 1

Of het niet egoïstisch was om zo te denken aldus Elise. Daar hebben wij samen uitgebreid over gesproken. Want hoe komt het dat je zo denkt. Ook dat werd haar in de tijd meer en meer helder.

Elise haar afstemming was geheel gericht op de ander. Ze wist de ander vlekkeloos aan te voelen en parkeerde daardoor haar eigen behoeften. Kinderen die op jonge leeftijd gaan zorgen voor een ouder, wat ook wel parentificatie wordt genoemd, gaan zich juist afstemmen op de ander. Als geen ander voelen ze de ander.

Later in het leven wordt dan ook vaak voor een beroep gekozen waarin de zorg voor een ander centraal staat. En dat was ook bij Elise het geval. Ze werkte in een instelling waarin zorg werd verleend.

Elise ging meer en meer ervaren hoe belangrijk het is dat ze ruimte in mag nemen. Dat ze haar eigen behoeften en verlangen aangeeft om daar vervolgens naar te handelen. Een opgave zoals bleek doch het is haar gelukt.

Dat veranderingsproces was een uitdaging. Want het betreft niet alleen je zelf doch ook de mensen binnen je naaste omgeving. Haar partner, die betrokken werd bij dit proces, had het er dan ook lastig mee. Want wanneer de boterhammen in de ochtend niet meer voor je klaar staan en je zelf in de keuken en huishouding ook iets kan ondernemen dan is dit zeker even wennen.

Daarnaast was een belangrijke uitdaging om het brein en lichaam gezonder te krijgen. Daarin is o.a. voeding een belangrijk aandachtspunt. Want wat is gezonde voeding eigenlijk?

Elise is anders gaan inkopen en koken. Wat op termijn resulteerde in meer energie en daarnaast werd haar stofwisseling aanmerkelijk verbetert.

Maar ook werden er heldere afspraken thuis gemaakt. Wat doe ik en wat doe jij. Op termijn resulteerde dit in een gezondere balans. En ze is gesprekken aangegaan met haar teammanager waardoor een meer voor haar gezond rooster ontstond.

Zo hebben wij met Elise gewerkt aan tal van aandachtspunten, zoals:

  1. Het inzien van je gedragspatronen en hoe deze te veranderen
  2. De balans tussen spanning en ontspanning
  3. Gezond inkopen en koken
  4. Welke producten geven je nu echt energie en welke niet
  5. Hoe krijg je de cellen in je lichaam weer gezond
  6. Het innemen van gezonde ruimte
  7. Het stellen van grenzen en het bewaken ervan
  8. Leefstijl verandering
  9. De eigen behoeften serieus nemen en uitspreken
  10. Gezonde afspraken over het werkrooster
  11. Het voelen wat rust doet met je brein en lichaam
  12. Heldere afspraken thuis

Een mooi proces waar wij allen met dankbaarheid op terug kijken.

Een Burn-Out wil worden begrepen. Want wat is de angel in deze ontregeling in het brein en lichaam? Vaak richt zich de aandacht op de symptomen. Echter is het onze ervaring dat mensen die een Burn-Out ontwikkelen vaak kampen met iets wat onbewust om aandacht vraagt.

Herken jij je wellicht in deze Blog? Zou jij ook wat inzichten en ondersteuning kunnen gebruiken? Kom dan eens langs en ervaar wat wij daarin voor jou kunnen betekenen.

 

Fotoverantwoording:  pexels Valeria Ushakowa

Call Now Button