Skip to main content

EMDR therapie dooft angsten, fobieën, nare gebeurtenissen uit.

Maar er is meer mogelijk met EMDR therapie.

Kom langs bij Persona in Appingedam of Winschoten.

Ervaar wat wij voor jou kunnen betekenen.

EMDR therapie is een vorm van traumatherapie. Het verwerkt angstige beelden, gedachten, emoties of gevoelens. Deze sensaties ontstaan vaak door herinneringen. Omdat je bijvoorbeeld een nare ervaring hebt meegemaakt.

Jan had een nare ervaring meegemaakt bij zijn tandarts. Beelden daaraan kwamen met regelmaat terug. Daardoor durfde hij niet meer in de behandelstoel plaats te nemen. 1 behandeling met EMDR heeft ervoor gezorgd dat Jan nu wel weer in de behandelstoel plaats neemt’. 

Voor welke klachten

 • angstige ervaringen door terugkerende herinneringen
 • angst voor tandarts, ziekenhuis, vliegen
 • fobie
 • traumatische ervaringen in fysiek of seksueel misbruik
 • negatief zelfbeeld
 • kernovertuigingen
 • woede

EMDR therapie is breed toepasbaar

Behandeling met EMDR therapie kan voor vele klachten worden ingezet. Deze behandeling richt zich op het uitdoven van bepaalde emoties en gevoelens. Deze zijn vaak verbonden aan bepaalde beelden.  Waardoor angst, stress, paniek of onrust ontstaat.

Wanneer je wordt herinnert aan zo’n beeld dan, ontstaat binnen enkele milliseconden, er alarm in je lichaam. Waardoor je brein en lichaam in staat van paraatheid worden gebracht. Je wordt angstig. Raakt in paniek en wilt weg.  Maar ook lichamelijk ontstaan er klachten. Bijvoorbeeld een verhoogde spierspanning in je handen of kaken.

Pesten en EMDR therapie

Zo is Jeannette vaak gepest op school. Daardoor trok ze zich meer en meer terug. Nu in het dagelijks leven ervaarde ze dat weer in groepen.  Ze sliep daardoor slecht en at nagenoeg weinig meer. Vaak werd ze geconfronteerd met angstige beelden door het pesten. Na een uitgebreide intake werd duidelijk dat behandeling met EMDR zeer zinvol was. De herinneringen aan het pesten, de beelden en gevoelens, zijn met EMDR therapie uitgedoofd.https://personapraktijk.nl/behandel-methoden/emdr-therapie/pesten

Echter door de pestervaringen had Jeannette ook een hardnekkige kernovertuiging ontwikkelt. Ze deed er in haar ogen niet toe. Ze had daardoor en negatief zelfbeeld ontwikkelt. Daardoor werd ze onzeker en somber.  Met EMDR therapie is ook die kernovertuiging uitgedoofd.

Nadien heeft ze een lichaamsgericht traject gevolgd om zich weerbaarder te kunnen opstellen. Hierdoor is ze beter in staat om voor haar zelf op te komen. Waardoor ze haar grenzen durft aan te geven. En de overtuiging dat ze er niet toe doet. Dat is verdwenen.

gerda van bruggen en meindert telkamp

  Wil je graag dat wij contact met je opnemen?

  Vul dan hieronder je telefoonnummer in en je wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld

  “Die angstige gevoelens ben ik door EMDR therapie nu helemaal kwijt”

  Miranda een jonge vrouw had iets naars meegemaakt. Iedere keer weer kwamen die beelden terug. Niet alleen die beelden maar ook angstige gevoelens. Daarnaast had ze vervelende dromen. Door behandeling met EMDR therapie zijn die gevoelens nu helemaal verdwenen. Ze kan nu rustig naar die beelden kijken zonder dat er angst ontstaat.

  Hoe werkt EMDR therapie

  In onderstaand filmpje wordt duidelijk uitleg gegeven over deze behandelvorm.

  Wat er in je brein gebeurt

  blog-overspannen-breinDoor behandeling met EMDR therapie wordt de activiteit van een hersenonderdeel (de amygdala) afgeremd.  Daarnaast wordt een deel in je hersenen wat gericht is op verwerking, door de behandeling, even wat minder actief.

  Daardoor is het mogelijk om dat wat verwerkt dient te worden alsnog te verwerken. De amygdala is eigenlijk een soort rookmelder die aanslaat bij dreigend gevaar. Eigenlijk kun je stellen dat het je beschermt.

  Alarm

  Doordat iets in jou niet goed is verwerkt ziet deze rookmelder dit nog steeds als dreigend gevaar. Bij de minste of geringste trigger slaat deze rookmelder aan. Daardoor zorgt het voor angst en /of spanning. Razendsnel worden daardoor stresshormonen aangemaakt. Deze noemen we adrenaline en noradrenaline.

  Door die stresshormonen kun je razendsnel in actie komen. Ineens krijg je ook meer energie. Je wordt alerter. En je hart gaat sneller kloppen. Je pupillen zich gaan verwijden. De spieren in je lichaam zich gaan aanspannen. De zweetklieren gaan meer zweet produceren. Het oudste gedeelte van je brein komt in actie. Dit wordt ook wel de vecht/vlucht reactie genoemd.

  Echter is er geen gevaar. Maar je brein denkt er anders over.

  “voortdurend liepen mijn relaties stuk doordat ik altijd negatief over mezelf dacht”

  door EMDR therapie plaagt dit mij niet meer

  Kernovertuigingen en je zelfbeeld

  Ik doe er niet toe

  Elsemieke kampte met de hardnekkige overtuiging dat ze er niet toe deed. Veel relaties liepen daardoor stuk. Deze liepen stuk omdat zij onbewust voortdurend aanstuurde op conflicten. Daardoor kreeg ze steeds weer de bevestiging van ‘zie je ik doe er echt niet toe‘.

  Met EMDR therapie hebben we deze overtuiging uitgedoofd. Waardoor ze nu wel een fijne relatie heeft. Elsemieke is inmiddels gehuwd. Ze is moeder en heeft een schat van een dochter.

  De mogelijkheden met EMDR therapie richten zich dus niet altijd op angst, paniek en trauma. Ook kun je bepaalde kernovertuigingen uitdoven. Dat zijn diepliggende overtuigingen die je voortdurend onbewust aansturen.  Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • ik ben niet goed genoeg
  • ik ben te lelijk, te dik of te dun
  • niemand houdt van mij
  • ik mag er niet zijn
  • je onbelangrijk voelen

   EMDR therapie is maatwerk

  Tijdens de taxatie wordt zorgvuldig onderzocht of EMDR  kan worden ingezet. Niet alleen wordt zorgvuldig naar jouw klacht gekeken maar ook of je over voldoende stabiliteit beschikt om de behandeling te kunnen ondergaan. Daarnaast kan gebruik van bepaalde medicatie of andere redenen aanleiding zijn om juist (nog) niet met EMDR te behandelen.

  Wellicht dat er eerst voorbereidend werk dient plaats te vinden. Daarbij kun je denken aan ademhalingsoefeningen of herstel van gezond contact met je lichaam.

  Daarnaast kan het zijn dat EMDR therapie echt niet voor jou geschikt is. Dan kan een andere behandelvorm voor jou een optie zijn. Immers geen klacht of mens is gelijk.

   

   

  Call Now Button