Skip to main content

De eerste relatie die je hebt is die met je ouder(s)

By 10 april 2018relatietherapie

De eerste relatie die je hebt is die met je ouder(s).  Hoe deze relatie wordt vormgegeven bepaalt in hoge mate in hoe je later als vrouw of man in het leven komt te staan. Door de interacties met hun schrijf je onbewust je levensscript en geeft jij je relaties vorm

Nu

Hoe je nu je relatie vorm geeft is voor een groot deel afhankelijk van hoe je uit de relatie met je ouder(s) bent gekomen. Dagelijks voer je het levensscript uit wat je destijds onbewust hebt geschreven. Hoe je contact maakt, je intimiteit vorm geeft, reageert bij conflicten, bij vreugde etc. Al je gedrag ontstaat vanuit aangeleerde gedragspatronen en reactiemechanismen vanuit die eerste belangrijke periodes in je leven. Volgens Eric Berne, de grondlegger van de Transactionele Analyse is je levensscript al rond je 7de levensjaar voor 70% af.

In relatietherapie zie ik dit zo overduidelijk terug. Delen die zich al op zeer jonge leeftijd hebben gevormd en in het nu zorgen voor de hulpvraag waarmee men zich aanmeldt.

Relatietherapie is……….. terug in de tijd

Om jezelf te begrijpen is een absolute voorwaarde dat je weet wie je bent. Pas dan begrijp je waarom je reageert zoals je reageert.  Veelal zijn we ons daarvan niet bewust en gedragen we ons bijvoorbeeld in een relatie onbewust alsof onze vader of moeder voor ons staat.  Bij je ouder(s) heb jij je zelf ontwikkelt. Tegen hun heb jij je grenzen mogen verkennen en neerzetten. Met hun heb je de intimiteit verkent, je emoties geuit en ervaren wat wel en niet toegestaan is.

terug trekkenIn je huidige relatie geef je dit steeds onbewust vorm. Anneke was thuis een echte moeder. Haar man en 3 kinderen kwamen steevast op de eerste plaats. Als hun gelukkig zijn, dan ben ik het ook aldus Anneke. Op mijn vraag hoe ze daar zo op kwam, gaf ze aan dat ze dit van haar moeder had meegekregen. Anneke had in haar levensscript geschreven, dat zorgen voor de ander een voorwaarde is voor het geluk in haar. Althans zo dacht haar moeder erover. Echter in haar huidige relatie was er weinig ruimte voor Anneke waardoor ze voortdurend uitviel naar haar man en kinderen. Er ontstonden daardoor scheuren in de relatie. De aanleiding om hulp te gaan zoeken. Toen we samen begonnen om dit uit te werken, werd al snel duidelijk dat Anneke weinig ruimte in durfde te nemen. Het was het niet toegestaan deel in Anneke. Deed ze dit vroeger als kind dan werd ze terug gefloten.  Zo bleek dat Anneke verstrikt zat in een overlevingsdeel van haar moeder en in haar huidige relatie gaf ze dit nog immer onbewust vorm.

Verstoppertje spelen

We spelen onbewust verstoppertje wanneer we niet weten wie we zijn. Vaak durven we ons ware zelf niet te laten zien en herhalen we de gedragspatronen en overlevingsmechanismen zoals we dit vroeger thuis hebben ontwikkelt. Relatietherapie biedt een mooie mogelijkheid om dit samen uit te werken. Het is een unieke manier om samen met behulp van je partner dichter bij jezelf en daardoor bij elkaar te komen.

 

Meer informatie, afspraak of eerst kennismaken?

We bieden een unieke en onderscheidende vorm in relatietherapie. Bel ons daartoe gerust of vul het contactformulier in.

Call Now Button