Traumata en darmklachten komen vaak voor. Tenminste dat komen wij met regelmaat tegen. Hoe komt het dat de darmen zo reageren? In dit artikel pogen wij daartoe een verklaring te bieden.
Een verklaring vanuit het autonoom zenuwstelsel en vanuit de nieuwste inzichten vanuit de orthomoleculaire gezondheidszorg en de traumatherapie.
Je buik
Het buikgebied is ontzettend gevoelig. Het is onder andere het gebied waarin jij je emoties en gevoelens duidelijk voelt. Zie je ergens tegen op dan is het met name je buik wat direct reageert. Een ontzettend sensitief gebied waarin met name je darmen een cruciale rol spelen.
In je darmen zit eigenlijk het tweede brein. Een gebied waarin meer zenuwen aanwezig zijn dan in je gehele wervelkolom. Een gebied wat in voortdurende verbinding staat met je hersenen. Een soort snelweg zeg maar. Een gebied ook wat ontzettend gevoelig is voor stress. Met name voor de stresshormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol.
Stress hormonen
Mensen die zijn getraumatiseerd kampen vaak met stress. Voortdurend staan ze onder spanning waardoor ze stress hormonen produceren. Het cerebellum staat voortdurend onder druk. Voortdurend is er die onbewuste screening: ben ik veilig, is het vertrouwd.
Door de aanmaak van stress hormonen vindt er een disbalans plaats in de darmen. Adrenaline bijvoorbeeld werkt behoorlijk in op het verstoren van de aanmaak van serotonine. Daarnaast komt de darmwand onder druk te staan en ontstaan er beschadigingen in het slijmvlies wat die darmwand bekleedt.
Daardoor ontstaan laaggradige ontstekingen waardoor klachten zoals de ziekte van Crohn en een prikkelbaar darm syndroom ontstaan. Het is dus die onbewuste aanmaak van chronische stress die een toxische uitwerking heeft op de darmen.
Cortisol
Cortisol is een stresshormoon die in de bijnieren wordt aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je voor langere periode alert blijft. Super handig want anders zou je bij de minste of geringste zorgen al onder uit gaan. Dat doet het door meer glucose aan te maken waardoor je meer energie krijgt. Echter duurt de stress periode te lang, en dat is het geval bij chronische stress, dan ontstaat er een serieus probleem.
Want duurt de aanmaak van cortisol te lang dan komt je immuunsysteem onder druk te staan. Je eigen lichaam is dan niet goed meer in staat om je te beschermen. Maar er is meer aan de hand. Cortisol is ook een dik maker. Het stimuleert vet opslag. Kijk maar eens naar mensen die vaak een prednison kuur gebruiken. Ongetwijfeld zullen ze gaan groeien want het hoofdbestanddeel is Cortisol.
Deze reactie komt gewoonweg door een programma. Onze voorouders, heel lang geleden, verkeerden vaak in gevaar. Ze hadden gewoonweg een gebrek aan voedsel. Niet alleen hadden ze dat gebrek ze kampten ook met voldoende bescherming tegen kou. En wat beschermt je tegen kou? Juist, ja vet. En dit programma draait nog steeds in ons naast dat andere programma waarin adrenaline en noradrenaline worden aangemaakt.
Suiker en vet
Door de voortdurende aanmaak van stress hormonen groeit ook nog eens de zucht naar suiker en vet. Je gaat dus ongezonder eten om aan deze onbewuste behoefte te voldoen. Doordat je ongezonder gaat eten raakt je darmflora ontregeld en nemen de klachten alleen maar toe. Je belandt in een visuele cirkel.
Traumata werken dus altijd door op de darmen door die voortdurende aanmaak van stress hormonen. Echter ben jij je daarvan vaak niet bewust omdat dit jou ‘way of life’ is. Je weet niet anders.
Trauma en lichamelijke klachten
Meer en meer wordt duidelijk dat vele lichamelijke klachten als oorzaak stress hebben. Bekende traumatologen zoals Bessel van der Kolk, Franz Ruppert en artsen zoals Pierre van Capel en Raphaell Kellman geven aan dat deze relatie cruciaal is. Wij zijn het daar helemaal mee eens. Binnen onze praktijk consulteren ons mensen die al de nodige onderzoeken achter de rug hebben. Daarmee bedoelen we medische onderzoeken. Het resultaat is vaak dat er niets is gevonden en men terug komt met de nodige medicatie. Echter werkt die medicatie vaak weer nadelig in op je gezondheid.
De oorzaak van de darmklachten is een complex geheel. Vanuit onze ervaring wordt dit veelal veroorzaakt door delen en een verstoord microbioom. Deze delen, ook wel, deelpersoonlijkheden genoemd, die ontstaan vaak na traumatische ervaringen zodat jij als mens kunt overleven. Deze delen staan vaak voortdurend onder een bepaalde spanning en raken snel getriggerd. Doordat ze getriggerd raken dient een verdedigingssysteem in je lichaam te worden geactiveerd. De Nervus Vagus.
De Nervus Vagus
De Nervus Vagus valt onder het parasympatisch zenuwstelsel. De Nervus Vagus is een belangrijke hersenzenuw die veel informatie uit het lichaam naar het brein communiceert. Dus een down-top beweging. Voor 80% is dit sensorische informatie welke afkomstig is van uit jouw organen. Daarnaast communiceert het brein met het lichaam via deze belangrijke zenuwverbinding (de top-down beweging). Het zorgt onder meer voor een gezonde homeostase.
De Nervus Vagus (NV) dient ervoor te zorgen dat het allemaal wat rustiger verloopt in het lichaam. Het is een zeer oud verdedigingssysteem. Is er teveel dreiging dan wordt de NV geactiveerd. Echter doordat deze teveel met de dreiging bezig is kan deze niet zorgen voor een optimale homeostase. Daardoor gaat het in de darmen onder meer fout en ontstaan er andere perifere klachten.
Rineke Dijkinga, die onlangs op verzoek van ons een lezing verzorgde in Appingedam over gezonde darmen, beaamt dit. Ook zij ziet dat mensen die getraumatiseerd zijn vaak klachten hebben met hun darmen. In haar nieuw boek wat medio 2020 verschijnt gaat zij daar dieper op in.
Zucht naar vet, suiker, alcohol
Het zijn ook bepaalde delen in je die jou aanzetten tot het nuttigen van ongezond voedsel. Daarnaast zijn ze ontzettend gevoelig voor verslavingen zoals suiker, vet en/of alcohol. Traumatische ervaringen werken altijd door op je gezondheid. Met name je tweede brein, de darmen, laten zich niet onberoerd waardoor klachten ontstaan omdat je immuunsysteem ontregeld raakt maar ook je metabolisme.
Jouw eetpatroon kon dus wel eens geregeerd worden door een combinatie van delen en stresshormonen. Overtollig buikvet zou dus wel eens te verklaren zijn vanuit trauma (stress) door die voortdurende productie van cortisol.
Onze aanpak
Binnen onze praktijk zien we psyche en Soma als een geheel. Zorgvuldig kijken we naar dat geheel en is er altijd aandacht voor je darmen. Hoe je ontlastingspatroon is. Of je weleens buikklachten hebt. Of er vaak sprake is van winderigheid. Of je kampt met ontstekingen etc. Naast een psychotherapeutische aanpak is er juist ook zorg nodig om je darmen weer gezond te krijgen.
\Meer informatie of gratis kennismaken?
Bel ons daartoe gerust of vul het contactformulier in.
Gerda van Bruggen en Meindert Telkamp