Je eerste relatie. De spanning. De zoen. Het eerste examen. De uitslag. Het resultaat. De bestuurder van een auto die je geen voorrang verleent. Het voorbereiden van een surpriseparty. Voor de eerste keer een reis maken naar een onbekende omgeving. Dit zijn allemaal voorbeelden van stress. Positieve stress wel te verstaan. Je kunt er niet zonder en het maakt dagelijks deel uit van je leven.
De angst om ziek te worden. Zorgen om de kinderen. Je niet uit durven spreken tegen een leidinggevende. De uitkomst van een langdurige behandeling tegen een aandoening. Dit zijn voorbeelden van distress. Oftewel ongezonde stress.
Wanneer je te lang deze vorm van stress ervaart en niet meer tot ontspanning komt dan is er sprake van chronische stress. Je hebt er geen controle meer over. Het is voortdurend aanwezig en het uit zich in verschillende segmenten van je lijf, zoals:
- hoofdpijn
- migraine
- slaapproblemen
- nek- en schouderklachten
- rugpijn
- verkoudheden
- hartoverslagen
- eczeem
Leer de taal van jouw lichaam begrijpen
Jouw lichaam liegt nooit. Pijn is pijn. Spanning is spanning. Angst is angst. Wanneer je meer en meer naar je lichaam leert te luisteren dan ga jij de taal van jouw lichaam begrijpen. Wanneer je vaak bij de fysiotherapeut komt en die jouw schouders en nek weer dient te ontspannen dan is dit een ‘wake up’ call.
Je lichaam geeft je iets aan en zegt:’ wordt eens wakker’. Het wordt nou toch echt tijd dat je iets gaat ondernemen, lees veranderen, om erger te voorkomen. En dat erger voorkomen dat zijn ziektes. Maar liefst 57% van de mensen heeft chronische klachten. De wachttijden in de ziekenhuizen zijn lang.
Meer en meer hoor je artsen spreken over leefstijl geneeskunde. Een ware omwenteling in het behandelen van mensen dient zich aan. En 1 van die pijlers daarin is stresspreventie.
Veelal betekent dit dat je keuzes moet gaan maken. Jezelf eens de vraag stellen: leef ik of word ik geleefd. En wanneer je dan overleeft, wat kun je dan gaan veranderen.
Durf je zelf die belangrijke levensvragen te stellen:
- De baan die ik heb past die bij mij?
- Heb ik de relatie die mij dat biedt wat ik nodig heb?
- Ga ik op een gezonde wijze om met mezelf?
- Leef ik op een gezonde wijze?
- Wat geeft mijn leven betekenis?
- Leef ik ontspannen!
- Kan ik ook gewoon eens voor langere tijd zitten en niets doen
Vaak sta je altijd op aan. Dat wil zeggen: er is altijd wel iets te doen. Maar rust is zo ontzettend belangrijk. Gewoon zitten. Niets doen. Nou probeer het maar eens en wat merk je dan?
Leer het verschil opmerken in je lichaam of jij je gespannen of ontspannen voelt. Wist je dat het vaak voorkomt dat mensen dit niet echt meer voelen. Het gebeurt zo vaak dat tijdens een bepaalde oefening ineens een intense ontlading zich aandient. Waarna later het besef ontstaat: ‘wat doe ik mezelf toch aan’.
Kortom koester de zorg voor je lichaam. Wees er zuinig op en bewaak dat stress niet chronisch wordt. Jij hebt daarin een belangrijke keuze.
Binnen onze praktijk doen we veel aan stresspreventie. Nieuwsgierig geworden naar onze aanpak?
Je bent welkom.
Gerda van Bruggen en Meindert Telkamp