Lichaamsgerichte therapie heeft als doel om het contact met jezelf te herstellen. Om autonoom en assertief  in het leven te staan. Voor jezelf durven opkomen. Grenzen durven aangeven. Nee zeggen. Helder te communiceren vanuit een gezonde kern.

Voelen wat er in je lichaam gebeurt als iemand over je grenzen gaat. Daarop adequaat leren handelen.  Daarnaast brengt lichaamswerk je in contact met je zelf. Je komt daardoor steviger, geaard, in je schoenen te staan.

Je leert adequater om te gaan met situaties waarin jij je angstig voelt of door in paniek raakt. Lichaamsgerichte therapie is een mooie werkvorm voor tal van psychische en lichamelijke problemen.

‘Francis meldde zich aan met heftige stress klachten. Haar lichaamshouding straalde weinig vitaliteit uit en liet zien dat ze zich voortdurend klein maakte.

Tijdens het lichaamsgericht werken werd duidelijk waarom. Doordat ze het in de ogen van haar moeder nooit echt goed deed, is ze zich helemaal gaan richten op de ander. Door het toepassen van lichaamsgerichte therapie kreeg ze het contact met haar zelf helemaal terug’. 

altijd maakte ik me klein

Je lichaamshouding is een afspiegeling van je zelfbeeld. Je klein maken bijvoorbeeld is inherent daaraan verbonden. Het weerspiegelt wie je bent. Hoe je in het leven staat. Daarnaast laat het ook vaak zien hoe je bent gevormd. Het vertelt je levensgeschiedenis. Zo kun je aan je lichaamshouding dus veel aflezen. Daarnaast is je houding van invloed in hoe je communiceert met de ander.

In lichaamsgerichte therapie werken we o.a. met je lichaamshouding. Omdat die houding veel over jou als mens laat zien. Daarnaast zijn er vaak onbewuste lichamelijke blokkades waardoor energetisch gezien lichamelijke klachten ontstaan. Door te werken aan je houding gaat de energie in je lichaam weer stromen. Daardoor ervaar je meer vitaliteit en nemen je klachten af.

Voor welke klachten?

 • geen nee durven zeggenassertiviteit
 • niet boos kunnen worden
 • omgaan met boosheid is lastig
 • ademhalingsklachten
 • omgaan met kritiek
 • te snel emotioneel reageren
 • lichamelijke klachten zonder medische oorzaak
 • angst, paniek, hyperventilatie
 • communicatie problemen
 • grenzen aangeven is lastig
 • moeite met vormgeven van intimiteit
 • moeite met herkennen van gevoelens en/of emoties
 • onvoldoende contact met je lichaam ervaren

nu durf ik de ander pas echt in de ogen te kijken

Oogcontact

Echt contact ervaren is vaak moeilijk wanneer je bent beschadigd. Door bijvoorbeeld een onveilige omgeving of door pestervaringen. Echter een waar contact met jezelf is de belangrijkste voorwaarde voor het ervaren van waar contact met de ander.

Door je ervaringen zijn je ogen vaak erg gevoelig. Ze hebben genoeg gezien. Dat maakt dan ook dat je niet echt het contact durft aan te gaan. Je houdt iemand liever op afstand wat veilig voor je voelt. En dat is ook heel erg begrijpelijk.

Lichaamsgerichte therapie is een mooie werkvorm om dit uit te werken. In een veilige en vertrouwde omgeving weer echt contact te durven maken. Contact vanuit je hart maken en niet vanuit je denken. Want dat laatste gebeurt veelal wanneer echt contact maken niet veilig voor je is. Dan kom je in de overleving. En die overleving vindt altijd plaats vanuit het denken. Immers zo heb je moeten overleven.

Van binnen weet je alles

Je lichaam herbergt een ongelofelijke wijsheid in zich. Lichaamsgerichte psychotherapie is een mooie dynamische werkvorm om te werken aan jouw klacht, thema of levensvraag.  Een werkvorm die je vooral in contact brengt met je lichaam. Immers in je lichaam liggen de herinneringen besloten om dat waarmee je worstelt te duiden.

‘Martin zijn buik speelde voortdurend op. Door iemand in de zorg was aangegeven dat hij kampte met een gluten intolerantie. Echter bij Martin rezen twijfels en meldde zich aan met zijn specifieke hulpvraag. Door lichaamsgerichte therapie heeft hij ervaren dat zijn buik hem iets anders duidelijk trachtte te maken. Na het uitwerken daarvan verdwenen zijn klachten’.

Door op een geheel andere wijze contact te maken met je lichaam ga je leven in plaats van overleven. Wat probeert je buik je duidelijk te maken? Hoe is het voor jou om echt vanuit je hart contact te maken? Hoe kan ik mijn denken in gaan zetten voor leven in plaats van te overleven? Hoe klinkt mijn stem wanneer ik overleef of echt leef? En hoe reageert mijn ademhaling?

Je Hart, buik en hoofd staan centraal tijdens lichaamsgerichte therapie.  Zo is je hart heel erg betrokken bij de regulering van o.a. je emoties, je wil en je instinct. Het hart daarentegen met communicatie, je te verbinden en niet te vergeten de liefde. Je hoofd duidt het denken, integreert de kennis en dient de helderheid te benadrukken.

Door je levensgeschiedenis ontstaan er vaak blokkades ontstaan in genoemde segmenten. Doordat ieder segment weer verbonden is met andere segmenten in je lichaam ontstaan er klachten. Klachten die zowel lichamelijk als geestelijk van aard zijn.

 

Meer informatie of afspraak maken?

Meindert is psychosociaal therapeut en heeft een brede ervaring met lichaamsgerichte therapie. Bel hem gerust of  stuur een bericht.

 

Onze visie

Wij gaan uit van de samenhang tussen geest en lichaam. Daarnaast is je leefstijl erg belangrijk en van invloed op je welzijn. Wij zijn van mening dat je lichaam zich zelf kan herstellen mits het op een goede en gezonde wijze wordt benadert en verzorgt.

Wil je direct contact met ons?

Vul dan hieronder je telefoonnummer in en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld

Of neem contact met ons op

locatie Appingedam: 0596 – 68 10 52
locatie Winschoten: 0597 – 72 68 06

Wellicht dat je ook geinteresserd bent in:

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem gerust contact met ons op. We staan je graag te woord.