Vind je contact maken eng? Je grenzen aan te geven.

Ruimte in te nemen. Nee te zeggen?

Kom dan langs bij Persona in Appingedam of Winschoten

Vast en zeker kunnen wij voor jou iets betekenen

Behandeling

Lichaamsgerichte therapie heeft als doel om het contact met jezelf te herstellen. Daarnaast om op een gezonde wijze autonoom en assertief  in het leven te staan. Voor jezelf durven opkomen. Grenzen durven aangeven. Nee durven zeggen, zonder schuldgevoel. Helder te communiceren vanuit een gezonde kern.

Lichaamsgerichte therapie is ervaren als iemand over je grenzen gaat. Daarop adequaat te handelen. Daarnaast brengt lichaamswerk je in contact met je zelf. Daardoor kom je steviger, geaard, in je schoenen te staan.

Door lichaamswerk leer je adequater om te gaan met situaties waarin jij je ongemakkelijk of gespannen voelt. Lichaamsgerichte therapie is een mooie werkvorm voor tal van psychische en lichamelijke problemen.

In deze therapeutische werkvorm staat vooral het vertrouwen en veiligheid centraal. In jezelf maar ook in het contact ervaren met de ander.

Voor welke klachten?

 • je onvoldoende of niet voor jezelf durft op te komen
 • als je moeite hebt met het aangeven van grenzen
 • je angstig voelen
 • wanneer boosheid uiten lastig voor je is
 • je moeite hebt met het reguleren van je emoties
 • wanneer intimiteit geven of ontvangen lastig is
 • als je moeite hebt met communiceren
 • je niet kunnen ontspannen
 • lichamelijke klachten met je darmen, nek-en schouders, keel etc.
 • nee zeggen lastig voor je is
Foto Gerda en Meindert Home

  Wil jij van je klacht af?

  Kies dan voor onze unieke aanpak.
  Vul je telefoonnummer in. Wij bellen je dan zo snel mogelijk terug

  Of neem contact met ons op

  locatie Appingedam: 0596 – 68 10 52
  locatie Winschoten: 0597 – 72 68 06

  Contact maken

  Voor veel mensen is echt contact ervaren lastig. De eerste persoon met wie je op een gevoelslaag contact maakte dat was je moeder. Daarnaast is zij ook de eerste tijd erg in beeld als het gaat om het contact te spiegelen en in jou te laten ervaren.

  Niet altijd maken we op een adequate wijze contact. Vaak wordt contact gemaakt vanuit de aangeleerde overlevingsstrategieën. Veelal aangeleerd op nog zeer jonge leeftijd. Dit ontstaat meestal wanneer:

  • je bent opgegroeid in een niet veilige en vertrouwde omgeving
  • er binnen het gezin aandacht was voor intimiteit
  • je het slachtoffer bent van pestervaringen
  • je moeite hebt om te voelen wat er in je omgaat en daar woorden aan te geven
  • gevoelens eerder in je leven niet werden gerespecteerd

  Lichaamsgerichte psychotherapie ondersteunt je om het contact met jezelf te herstellen. Te ervaren wat er echt in je om gaat. Er woorden aangeven in wat er in je omgaat waardoor jij je gezond kunt verbinden met de ander.

  Daarnaast gaat het je ondersteunen om stevig in je schoenen te staan om heldere en duidelijke grenzen aan te geven. Nee te kunnen zeggen zonder je schuldig te voelen. Voelen wat je wel en niet wilt.  Maar ook de taal van je lichaam leren begrijpen en daarnaar te handelen.

  Lichaamshouding

  Alles is communicatie. Of je nu wel of niets zegt. Je lichaamshouding geeft de ander vaak al ontzettend veel informatie. Het weerspiegelt wie je bent en wat je ervaart. Ervaar dit zelf maar eens wanneer je opgewekt of heel erg vrolijk bent. Wat straal je dan uit?  En zo is het ook met andere emoties en gevoelens. Kortom je lichaam communiceert voortdurend.

  In lichaamsgerichte therapie werken we o.a. met je lichaamshouding. Omdat die houding veel over jou als mens laat zien. Het weerspiegelt onder andere je karakter. Straal je zelfverzekerdheid uit of juist verlegenheid?  Sta je sterk of voel jij je juist klein?

  Wanneer je oog contact met de ander maakt. Durf je dan echt het contact aan te gaan? Voel je dan ook dat contact? Hoe reageer je wanneer de ander geïrriteerd reageert of boos wordt? Durf je dan voor jezelf op te komen?

  Lichaamsgerichte therapie is ook aandacht voor de wijze waarop je ademt. Want wanneer je kampt met angst of stress dan wordt direct je ademhaling onbewust aangestuurd. Door aandacht voor de ademhaling ervaar je hoe jij je lichaam tot rust kunt brengen waardoor de ontspanning ontstaat. Dat is vooral handig in lastige omstandigheden. Daarnaast om door het reguleren van de ademhaling meer en meer het gevoel van ontspanning te ervaren.

  Van binnen weet je alles

  Je lichaam herbergt een ongelofelijke wijsheid in zich. Lichaamsgerichte therapie is een mooie dynamische werkvorm om te werken aan jouw klacht, thema of levensvraag.  Een werkvorm die je vooral in contact brengt met je lichaam. Immers in je lichaam liggen de herinneringen besloten om dat waarmee je worstelt te duiden.

  ‘Martin zijn buik speelde voortdurend op. Door iemand in de zorg was aangegeven dat hij kampte met een gluten intolerantie. Echter bij Martin rezen twijfels en meldde zich aan met zijn specifieke hulpvraag. Door lichaamsgerichte therapie heeft hij ervaren dat zijn buik hem iets anders duidelijk trachtte te maken. Na het uitwerken daarvan verdwenen zijn klachten’.

  https://personapraktijk.nl/behandel-methoden/lichaamsgerichte-therapie/grenzenJe hart, buik en hoofd staan centraal tijdens lichaamsgerichte therapie.

  Zo is je buik heel erg betrokken bij de regulering van o.a. je emoties, je wil en je instinct.

  Het hart daarentegen met communicatie, je te verbinden en niet te vergeten de liefde.

  Je hoofd duidt het denken, integreert de kennis en dient de helderheid te benadrukken.

  Door je levensgeschiedenis (ervaringen) ontstaan er vaak blokkades in genoemde segmenten. Doordat ieder segment verbonden is met andere segmenten in je lichaam ontstaan daardoor vaak klachten. Klachten die ook vaak lichamelijk van aard zijn zoals:

  • nek- en schouderklachten
  • darm klachten
  • hoofdpijn
  • blaasproblemen
  • migraine
  • lage rugpijn
  • ontstekingen

  Vergoeding zorgverzekeraar

  Persona wordt vrijwel door alle zorgverzekeraars erkend

  Klik hier voor het actuele overzicht.