De Burn-Out van Johan

By 24 mei 2018Burn Out

Burn-Out was de diagnose.

Vermoeid ogend met een lichaam wat energetisch gezien op was kwam Johan in de praktijkruimte. Met een diepe zucht keek hij me in de ogen en zei: ‘Ik ben helemaal op. Ik kan me niet meer concentreren. Ik kom mijn bed niet meer uit. Kortom, alles is mij teveel’. Na een bezoek aan zijn huisarts had deze hem doorverwezen voor een Burn-Out behandeling.

Je Geest en Lichaam zijn 1

Je lichaam liegt nooit. Let er maar eens op. Zo ook bij Johan. Al een poosje probeerde zijn lichaam hem iets duidelijk te maken. Doch, aldus Johan, ik heb het volkomen genegeerd. Zeker waren er signalen. Ach iedereen heeft wel eens wat en zo dacht ik ook. Op een bepaald moment lukte het gewoonweg niet meer. Mijn hoofd liet me in de steek en het lichaam voelde zo zwaar aan, alsof ik een aantal marathons had gelopen. Johan had al geruime tijd onder druk gewerkt. Echter die druk werd hem fataal. De chronische stress had zijn lichaam uitgeschakeld waardoor o.a. de energiecentrales in de cellen, de mitochondriën, niet meer goed functioneerden. Door de langdurige stress werd er cortisol geproduceerd en dat zorgt op termijn voor een niet goed functionerend immuunsysteem waardoor het lichaam zich langzamerhand gaat uitputten. Dan ligt de ontwikkeling van een Burn-Out op de loer.

Johan ervoer druk binnen zijn werk doch ook binnen zijn gezin.  Naast een drukke baan, had Johan ook thuis de nodige zorg. Een partner die voortdurend een beroep op hem deed en dan is er is zijn hoogbejaarde moeder die met regelmaat aanklopte.  Johan kon echter moeilijk zijn grenzen aangeven. Nee zeggen, bleek een zware opgave te zijn.

Analyse

De behandeling van een Burn-Out vraagt in de allereerste plaats om een grondige analyse. Dit betekent dat we nauwlettend de leefgebieden gaan verkennen en met schalen de belasting gaan verkennen.  Daarnaast is de leefstijl een belangrijk aandachtspunt. Hoe is je eetpatroon. Welke producten gebruik je. Rook je, drink je, gebruik je medicijnen of supplementen. Hoe is je slaappatroon en slaaphygiëne.  Hoe is de balans tussen spanning en ontspanning. Kortom het behandelen van een Burn-Out vraagt om een integrale benadering. Immers geest en lichaam zijn 1.

Zo bleek dat Johan in een aantal levensgebieden veel spanning ervoer. Daarnaast had hij moeite met het stellen van zijn grenzen. Voor hem een belangrijk aandachtspunt gezien een aantal levensgebieden.

Behandeling

Bij het behandelen van een Burn-Out richten wij ons op zowel je geest als lichaam maar ook op de omgevingsfactoren. Met name deze factoren zorgen vaak voor belasting waardoor uitputting dreigt. Een Burn-Out is prima te behandelen doch vraagt om een zorgvuldige analyse en aanpak. Met deze analyse kunnen we aan de slag om je geest en lichaam dat te bieden wat nodig is voor herstel. Zo heeft Johan zijn leven drastisch herzien. Hij heeft orde op zaken kunnen stellen in een aantal levensgebieden. Hij is gezonder gaan eten en bewegen. Daarnaast heeft hij uitgewerkt waardoor het kwam dat hij zo’n moeite had om NEE te zeggen. Door zijn grenzen nu wel aan te geven zorgt dit voor energiebehoud. gezonde voedingVoorts is Johan enkele supplementen gaan gebruiken en bleek uit aanvullend bloedonderzoek dat enkele vitaminen aandacht behoefden. Johan staat thans weer energiek in zijn werk, binnen zijn gezin en een aantal andere levensgebieden.

Meer informatie, afspraak of eerst kennismaken?

Bel ons daartoe gerust of stuur ons een bericht.

Call Now Button