Veel mensen worden letterlijk ziek door het denken. Ze denken dat ze door het denken leven. Maar de vraag is of dat klopt.
Omvallen
Overspannen, een Burn-Out, lichamelijke ziekten zijn mede een gevolg van obsessief denken. De vele gedachten die ons dagelijks verleiden hebben je in de grip. Wie heeft dan de regie? Ik durf rustig te stellen dat vele mensen gegijzeld worden door hun denken. Dat ze de regie uit handen hebben gegeven. Dat de wereld waarin ze denken te leven vaak niets anders is dan een illusionaire wereld.
Uit onderzoek van de cognitieve psychologie is gebleken dat 90% van wat we denken zo de prullenmand in kan. Je hebt er dus niets aan. Troep dus. Maar toch hecht jij er wel waarde aan. Hoe komt dit dan? Hoe komt het dat jij niet doorziet dat veel van wat jij denkt rommel is. Dat jij er juist waarde aan hecht. Dat het jouw leven mede vorm geeft. Een kanttekening is op zijn plaats. En dat is dat denken ook een keerzijde heeft. Dat het wel zijn dienst bewijst. Bijvoorbeeld hoe je het snelst in Amsterdam komt of welke wasmachine het beste bij jouw budget past. Echter dat percentage is in al die gedachten die je dagelijks ervaart klein. Erg klein is uit onderzoek gebleken.
Het grote voordeel van de boeddhistische psychologie is, dit in tegenstelling tot de westerse, dat daar veel aandacht aan wordt besteedt. Wat zijn gedachten, hoe gijzelen ze je leven en wie is die denker eigenlijk. Wanneer is deze ontstaan en wat is de functie ervan in je leven?
Ontmaskeren
Ik zie het als een wezenlijke uitdaging om samen met degene die ik een poosje mag begeleiden de denker te ontmaskeren. Die denker (lees overlever) is oppermachtig. Dat kan ook niet anders want hij heeft moeten overleven. Vaak al op jonge leeftijd is zij of hij ontstaan en zorgt ervoor dat je nooit ontspannen leeft. De denker is degene die altijd zorgt voor spanning. Door die voortdurende onrust (spanning) is er een voortdurende productie van stresshormonen in je lichaam. En die stresshormonen zorgen ervoor dat je ziek wordt. Allereerst vaak uitgeput, wat wij vaak tegenkomen, doch daarnaast ook vaak aandoeningen in het lichaam zoals allergieën, darmklachten, hoofdpijn, lage rugpijn, nek- en schouderklachten etc.
Illusie
De wereld van de denker is illusionair. Wat zij of hij je ook vertelt vaak blijkt het niet te kloppen. Kijk maar eens naar jezelf. Echter door die voortdurende stroom van gedachten vertoef je vaak in een wereld die niet bestaat. Jij denkt van wel, maar klopt het wel? Is het allemaal echt waar van wat de denker je wijs tracht te maken? Wanneer ik samen met mensen hieraan werk dan gaat vaak na een poosje het licht echt branden. Dan hoor ik vaak zeggen dat men niet wist dat dit zo’n impact in hun leven heeft. Dat ze door de ontmaskering hun wereld anders gaan ervaren. Dat hun lichaam anders aanvoelt. Er meer ruimte ontstaat, men zich meer ontspannen voelt en minder vaak een bezoek brengen aan de huisarts of fysiotherapeut. Voorts dat er men meer het gevoel krijgt te leven. Het voelt allemaal niet mee zo zwaar aan.
Mooi
Het mooie van de boeddhistische psychologie is dat het veel waarde hecht aan de oorzaak van het lijden. Dat in al die oude geschriften al werd gesproken over de macht van gedachten. Tegenwoordig is ook de westerse psychologie geïnteresseerd geraakt in de macht van het denken. Mindfulness bijvoorbeeld is een hype. Maar de benadering waar ik op doel gaat dieper. Vele keren dieper met als voornaamste doel het ontmaskeren van die denker. En dat is blijvende vrijheid.
Maak kennis met de denker in jou
Heb ik je interesse kunnen wekken voor een nadere kennismaking? Om eens samen te spreken over hoe ook de denker in jou meer tot zwijgen kan worden gebracht. Je bent welkom voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek. Het duurt een half uurtje en het verplicht je helemaal tot niets.