In mijn werk mag ik veel mensen begeleiden die kampen met het niet of onvoldoende voelen van veiligheid en liefde. Daarentegen voelen ze zich vaak angstig en geïsoleerd.
In deze blog wat meer hierover.
Ik vertrouw niemand
Ze gaf aan dat ze niemand vertrouwde. Toen ze mij haar levensverhaal vertelde voelde ik wat ze bedoelde. Een groot deel van haar leven was ze innerlijk eenzaam. Er was niemand die haar vanuit het hart liet weten: lieverd ik/wij zijn er voor je.
En dat rest je slechts 1 ding en dat is het helemaal alleen moeten doen.
In mij op komt een toepasselijk lied op van Maria Fiselier en Jaap Reesema: over jezelf niet kunnen zijn!
En zo verloopt het vaak in het leven wanneer er niemand voor je is. Dan moet je het alleen zien te klaren. Vaak is er dan een pop of een huisdier waar je tegen aan kunt praten of knuffelen. Of bij geluk is er een grootouder of een tante of oom die het gemis in je iets kan compenseren.
Je veilig voelen en daarin de liefde ervaren dat kan alleen wanneer heel vroeg in je leven er die ondersteuning wel was. Of wanneer je in een zuiver therapie proces je hebt kunnen ontdoen van je last(en) en je zorgvuldig bent begeleid in het ervaren van veiligheid en liefde.
Helaas is het bij veel mensen niet zo. Zij dragen nog immer de last(en) van zich mee uit het verleden en trachten van daaruit een verbinding aan te gaan. Echter is dit veelal een verbinding vanuit het gewonde hart. Daar heb je als mens vaak geen weet van omdat je denkt en voelt dat het dit is.
Echter dat is het niet! Een ware verbinding maak je vanuit je hart. In hun werk hebben de Amerikaanse traumatherapeuten en artsen, zoals Bessel van der Kolk, Peter Levine, Steven Porques, Janina Fisher en de Duitse psychotherapeut Franz Ruppert meer dan aangetoond wat er gebeurd wanneer je verwond bent en je tracht te verbinden.
Isolatie en Angst
Dan is er angst aanwezig. Je voelt je niet veilig. Waardoor jij je verbindt vanuit onveiligheid met de ander. En zo overleef je! Echter bij jij je daarvan vaak niet of onvoldoende bewust.
Vanuit liefde en veiligheid contact maken dat is wezenlijk een geheel ander gevoel. In mijn werk vraag ik immer of men zich veilig voelt. Zo niet wat ik dan kan doen om dat gevoel van veiligheid enigszins te vergroten. Mij daarbij realiserend dat dit de ene kant van de medaille is en dat de andere kant het veiligheidssysteem van de ander is.
Het is zo ongelofelijk belangrijk dat hier aandacht voor is. Dat je begrijpt wat je als hulpverlener kunt doen om te zorgen voor wat verlichting. Daarnaast dat het je duidelijk is wat er aan de hand is. Hoe eenzaam mensen zich vaak voelen wanneer je doorvraagt waardoor gevoelens als schuld en schaamte zich aandienen naast gevoelens van onzekerheid en zelfafwijzing.
Vaak is ook de relatie met het eigen lichaam verstoord geraakt. Waardoor er geen gezond contact met het lichaam aanwezig is. Veelal leeft men uit het hoofd en heeft men geen notie wat delen die om aandacht vragen duidelijk trachten te maken.
Mensen die misbruik hebben meegemaakt hebben vaak een ongezonde relatie met hun eigen lichaam gekregen. Waardoor ze vaak over hun eigen grenzen gaan. Een gezond besef van begrenzing mist dan vaak.
Ze was op jonge leeftijd misbruikt. Toen ze een vriend ontmoette die ze fijn vond en vertrouwde dacht ze dat in de omgang met seksualiteit veel zaken normaal waren. Toen we hier over spraken werd duidelijk dat ze onvoldoende in staat was om NEE te zeggen. Waardoor ze voortdurend over haar eigen grenzen ging.
Vanuit een gevoel van onveiligheid ging ze een relatie aan die voor haar verre van gezond bleek. Ze durfde geen NEE te zeggen. De angst dat hij haar zou verlaten was groot. Echter dit is geen liefde! Toen we dit samen doorwerkten veranderde haar ervaring m.b.t. liefde en seksualiteit en kon ze na een poos wel duidelijk aangeven dit wil ik wel en dat niet.
In mijn werk komen steevast de drie A’s voorbij: assertiviteit, autonomie en authenciteit. Deze drie grijpen voortdurend op elkaar in. Mensen die zich onveilig voelen hebben steevast moeite om deze A’s op een gezonde wijze vorm te geven.
Een therapie proces, tenminste in mijn werk, heeft dan ook immer aandacht hiervoor naast aandacht voor bovenstaande.
Heb je vragen? Wil je eens langskomen? Wees welkom.
Meindert Telkamp