Onze relatie is van Coda naar Amore gegaan.

By 12 juni 2018relatietherapie

Een koppel in de leeftijd van eind 20 meldde zich bij ons aan voor relatietherapie. Na een half jaar intens gelukkig te zijn geweest ontstonden scheuren. Op de een of andere manier lukt het gewoonweg niet meer aldus zij. We zien de relatie voor onze ogen scheuren en het lukt maar niet om deze te dichten. Sterker ze worden alsmaar groter. Een uitdaging om te ervaren waardoor de scheuren ontstaan maar vooral ook waarom het maar niet lukt deze te dichten.

De behandeling

Na een grondige inventarisatie in hoe beiden de relatie thans ervaren zijn we aan het werk gegaan. Een mooie start is dat beiden afzonderlijk hun verlangen definiëren. Waar loop ik tegenaan en waar loop jij tegenaan. We zijn met beider verlangens aan de slag gegaan. Relatietherapie, althans zoals wij het vorm geven, is vooral ervaren.

moeder zoonIn het uitwerken van zijn verlangen blijkt dat hij verstrikt zit in een overlevingsdeel van zijn moeder. Hij was duidelijk moeders prins en zij had nog steeds een behoorlijke invloed in zijn leven. Bijna dagelijks had hij wel contact met zijn moeder. Zij vond het lastig om hem los te laten. Ach het was ook gewoon voor hem. Immers zo was het altijd gegaan. Maar zijn partner dacht er duidelijk anders over.  Zij ervoer het als niet fijn en wilde terecht een autonome plek binnen hun relatie. Dat was moeilijk.

Doordat moeder in haar eigen relatie weinig liefde had ervaren van haar man was haar (enigste) zoon alles voor haar.  Hij was haar prins en nog steeds gevoelig voor de mening van zijn moeder.  Dan wordt het erg lastig, voor zijn vriendin, om echt toenadering te krijgen. Immers onbewust voert moeder nog de regie. Moeder vond het lastig hem los te laten. Hij vond het lastig om tegen zijn moeder te zeggen dat het contact zoals het plaatsvond belastend was voor zijn relatie. Zo zaten ze beiden ongezond verstrikt in elkaar. In een mooie en ontroerende relatietherapie sessie hebben we dit uit kunnen werken. Hij werd zich daardoor bewust van de verstrikking en kon daarmee aan de slag.

Zij kwam uit een gescheiden gezin. Al op jonge leeftijd waren haar ouders gescheiden. De band met zowel vader als moeder was en is goed. Echter al snel bleek dat ze de scheiding niet had verwerkt. Door de dominante houding van haar ‘schoonmoeder’ werd ze angstig. Angstig dat ook hun relatie zou gaan stranden waardoor ze steeds meer op haar tenen ging lopen. Alsnog hebben we in een gezamenlijke en persoonlijke sessie aan de verwerking van de scheiding gewerkt. We hebben we een angstig pijndeel kunnen uitdoven waardoor haar autonomie is versterkt.

Coda

Beiden kunnen weer verder. Wat als Coda (slot) dreigde is volop Amore geworden. Beiden hebben door een kort maar intensief traject aan hun ZELF kunnen werken. Delen in het ZELF kunnen duiden en vooral kunnen uitdoven waardoor ruimte is ontstaan voor een gezonde verbinding.

Meer informatie over relatietherapie of als koppel een afspraak?

Bel ons daartoe gerust hoor of stuur ons een bericht.

Call Now Button