Bovengenoemde titel is ontleend aan het boek van Rinke Verkerk. Waarin het verhaal centraal staat van enkele generaties die zijn blootgesteld aan seksueel misbruik. Helaas komt seksueel misbruik voor. Ook in mijn werk als hulpverlener kom ik dit tegen. In deze blog gaat het over de impact ervan en wat het innerlijk met je doet.
Onlangs op tv hoorde ik de schrijfster Francine Oomen zeggen over haar boek in ‘Alles wat ik niemand vertel’ dat 1 op de 4 meiden voor haar 20ste levensjaar het slachtoffer is van grensoverschrijdend gedrag. Dat daarin ook vaak meergenerationeel trauma aan ten grondslag ligt. Zo vertelden enkele jongeren in dit programma dat ze een vriendenclub hadden opgericht waarin ze dergelijke thema’s bespraken. Wat een fijn initiatief!
In mijn werk als hulpverlener heb ik met regelmaat helaas hiermee te maken. Jonge vrouwen die het slachtoffer zijn van grensoverschrijdend gedrag. Van fysieke mishandeling tot seksueel misbruik.
Wanneer dit heeft plaatsgevonden, en onder druk veelal of onmacht, daarover niet wordt gesproken dan ontstaat er een split in het zelf. Met een split wordt bedoeld dat er delen ontstaan. Een deel die de herinneringen aan het misbruik nog immer met zich meedraagt. En andere delen die dit deel beschermen.
Op onze site kun je over deze fragmentatie meer lezen bij de pagina identiteitsgerichte psychotrauma therapie.
De innerlijke afsplitsing
Alles wat je meemaakt wordt ervaren en opgeslagen. Leuke en minder leuke ervaringen. Soms dan heb je daar concreet herinneringen aan. Vaak ook niet. Het zijn de minder leuke herinneringen die gevoelig blijven voor triggering. Waardoor er klachten ontstaan. Dit zowel mentaal als lichamelijk.
Het zijn dan ook de ‘wonden’ in je die vroeg of laat het licht willen zien. De delen in je die je immer hebben beschermd raken meer en meer uitgeput. Waardoor er oppervlakkige symptomen ontstaan. Hierbij kun je denken aan:
- snel geïrriteerd zijn
- somberheid
- vermoeidheid of uitgeput zijn
- relationele klachten
- onverklaarbare angstgevoelens
- moeite met concentratie of focussen
- het gevoel dat alles je teveel is
Wat er dan meestal gebeurd is dat je deze klachten niet wilt voelen. Waardoor je ze gaat verdoven. Wanneer je dan niet oppast dan ontwikkel je een verslaving aan bepaalde middelen of gedrag. Voorbeelden hiervan zijn:
- verslaafd aan zoet
- obsessief gebruik van sociaal media
- verslaafd aan alcohol, nicotine, cafeïne, kopen, middelen zoals wiet of sterker
- seks en/of porno verslaving
- jezelf pijn doen (knijpen, knarsen, zelfbeschadiging)
- verslaafd aan sport
- presteren
- jezelf niet durven laten zien vanuit je kern
Je eigenwaarde na seksueel misbruik
Een ander gevolg van misbruik is je eigenwaarde. Er ontstaan vaak niet bepaalde fijne overtuigingen. Deze overtuigingen werken immer in je door waardoor je distress ontwikkelt. Je brein en lichaam staan voortdurend daardoor onder spanning. Wat op termijn weer leidt tot de ontwikkeling van klachten.
Al eerder kwam de afsplitsing voorbij. Zo werden er bepaalde delen genoemd die de pijn dienen te verdoven. Echter zijn er ook andere delen. Zo een deel is bijvoorbeeld een innerlijke criticus. Deze ontstaat immer door het gedrag van de ander op jou. Bijvoorbeeld wanneer je vaak te horen hebt gekregen dat jij er niet toe doet dan ligt de ontwikkeling van dit deel op de loer. Echter ontstaat dit deel ook vaak door het misbruik.
Daarnaast zijn er vaak nog andere delen aanwezig. Delen die boos zijn, zich schuldig voelen of schaamte met zich meedragen. Maar ook kunnen dissociatieve delen voorkomen. Delen die wanneer het je teveel wordt zich onttrekken aan het NU. Kortom een innerlijke afsplitsing van delen die in werken op jou eigenwaarde en authenciteit als mens.
Rimpelingen op het water
Hiermee bedoel ik oppervlakkige symptomen welke een diepere oorzaak kennen. Zo zijn gevoelens als angst, Burn-Out, somberheid, paniek, darmklachten, migraine vaak deze rimpelingen die worden veroorzaakt door een onderliggende wond of wonden.
En dat is de niet verwerking van datgene wat jou of je ouders is overkomen. Daarom is de afstemming in de hulpverlening zo ontzettend belangrijk. Wat vraagt er om aandacht.
Ben je geraakt door deze blog? Wil je meer weten over de behandeling zoals wij deze vormgeven? Een intake of eerst een gratis advies gesprek kun je hier online reserveren.
Meindert Telkamp
Verantwoording m.b.t. boeken en foto.
Het hele dorp wist het – Rinke Verkerk – uitgeverij de Correspondent
Hoe overleef ik wat ik niemand vertel – uitgeverij Volt
Foto: pexels – NeoSiam2024