Skip to main content

Er zijn vele manieren om meervoudig trauma te helen. Binnen onze praktijk maken we vooral gebruik van therapievormen die gericht zijn op herstel van gehechtheid, zelfregulatie en verwerking.

Dit houdt in dat we vooral het lichaam inzetten. Het lichaam heeft de ervaringen van het trauma onthouden. De traumasporen liggen in het lichaam opgeslagen.

Veiligheid

Wanneer jij je verbonden voelt met mensen, dieren of de natuur dan is er eigenlijk weinig aan de hand. Je bent blij. Voelt je vrolijk. Echter zomaar ineens kan dit gevoel veranderen in een geheel andere autonome toestand.

Jouw lichaam is voortdurend onbewust aan het screenen of het veilig is. Daartoe maakt het gebruik van een drietal systemen. Deze systemen kunnen zo ineens getriggerd worden. Triggers dat zijn bijvoorbeeld een beeld, smaak, reuk, gevoel, geluid.

Door deze triggers kun je dan ineens je ongemakkelijk voelen. Je wilt weg. Of ineens raak je geïrriteerd of boos. Maar ook dat ineens je energie helemaal weg trekt. Je komt tot niets meer. Je wilt alleen zijn. De somberheid neemt toe.

MRI-onderzoek heeft laten zien dat dit in milliseconden kan plaatsvinden. Zo snel kan een reactie verlopen.

Waar het vooral om gaat in het helen van het trauma is dat je stadia kunt herkennen waarin er verbinding, mobilisatie of immobilisatie optreedt. Vooral ook dat je begrijpt wat of er in je lichaam gebeurt en welke organen daarbij zijn betrokken.

Mobilisatie en immobilisatie

Bij mobilisatie is het vooral je hersenstam die gaat reageren en je hart en longen mobiliseert. Immers om te vechten of te vluchten is er energie nodig. Dus gaat de pompfunctie van je hart omhoog. De longblaasjes gaan uitzetten. Je lichaamstemperatuur gaat omhoog. Daarnaast worden een tweetal stresshormonen aangemaakt

Bij immobilisatie gebeurt er juist iets anders. Je activiteit in de hersenen gaat omlaag. Er treedt een vermindering op van de waarneming. Je krijgt alles niet meer mee. Kortom meer en meer ben je afwezig. We noemen dit ook wel dissociatie.

Kamp je met psychotrauma dan is onder andere je vermogen tot regulatie vaak minder. Daardoor kun je langer in bepaalde gemoedstoestanden blijven hangen waardoor bepaalde gedachten en overtuigingen ruim baan krijgen.

Versterken autonomie

Naast het herkennen van genoemde autonome toestanden is de behandeling breder. Dat wil zeggen dat je ook vaardigheden worden aangeleerd om je sterker te maken.

Gezonde grenzen aan durven geven. Ruimte in durven nemen. Je behoeften en verlangens aan kunnen geven. Gezond om kunnen gaan met intimiteit en seksualiteit. Kortom om op een gezond autonome wijze in het leven komen te staan.

 

EMDR-therapie

Behandeling van psychotrauma richt zich ook op verwerking. Verwerking houdt in dat we de emotionele responsen van een ingrijpende gebeurtenis gaan uitdoven. Een uitstekende methode die ongelofelijk goed werkt is EMDR-therapie. Hier kun je daar meer over lezen.

    Wil je graag dat wij contact met je opnemen?

    Vul dan hieronder je telefoonnummer in en je wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld

    Call Now Button