Skip to main content

In dit artikel een bijdrage over transgenerationeel ook wel intergenerationeel trauma genoemd.

‘Ik heb altijd tegen mijn Oma opgekeken”, aldus Jojanneke wiens naam met toestemming is verandert. “Een oersterke vrouw dacht ik. Totdat mijn moeder begon te spreken”.

Mijn opa was een narcistische man die voortdurend vreemd ging

‘Jojanneke’, meldde zich aan met intimiteitsproblemen binnen haar relatie. Al eerder kampte ze daarmee waardoor er zich structureel voortdurend problemen daarin aandienden in relaties. ‘Ik durf me gewoonweg niet te geven. Immer is een sluimerend gevoel in me aanwezig dat ik dit niet verdien of zo’.

Tijdens het proces van Jojanneke, waarin er altijd aandacht is voor de tweede en derde generatie, kwam het verhaal van haar moeder naar boven. Die vertelde dat haar vader voortdurend vreemdging. Haar moeder had daar nimmer iets van durven zeggen. Ze was bang voor hem. ‘Mijn vader’,  aldus de moeder van Jojanneke, was een nare, egoïstische man. Alles maar dan ook alles draaide om hem’.

Dit terwijl Jojanneke altijd tegen haar oma had opgekeken. Een oersterke vrouw dacht ze. De moeder van Jojanneke gaf aan dat dit de buitenkant was van haar oma. Vooral naar de buitenwereld toe het hoofd recht houden. Wat zich binnen afspeelt blijft binnen.

Toen de moeder van Jojanneke verkering kreeg had oma een wijze raad. ‘Pas op met mannen. Ze zijn niet te vertrouwen’. Wanneer haar moeder dan door vroeg kreeg ze altijd dezelfde boodschappen te horen:

  • Ze hebben een vrouw alleen maar voor hun eigen ego
  • Het draait vaak alleen maar om de seksualiteit

‘Nu’ , aldus Jojanneke, in wat ik tijdens mijn proces heb ervaren, begrijp ik mijn moeder ook veel beter’. ‘Zij is geen knuffelmoeder. Ze is er echt wel voor me. Maar echte intimiteit heb ik nooit ervaren. Terwijl dit bij mijn vriend wezenlijk anders is. Hij is echt een ‘knuffelbeest. En dat is voor mij o zo lastig’.

Trauma gaat van de ene naar de andere generatie over

Pas toen de grootvader van Jojanneke is overleden is oma gaan praten over haar huwelijk. Over het veelvuldig vreemdgaan van haar man, de vernederingen en waardoor ze onder druk van hem zwanger was geworden. Er was geen gezonde liefde tussen beide grootouders.

En dat heeft zijn invloed gehad op de moeder van Jojanneke. Altijd had ze het gevoel dat er iets niet klopte echter kon ze daar nooit de vinger op leggen. Pas tijdens het therapieproces van Jojanneke werd duidelijk hoe het trauma van haar oma vooral ook het leven van haar moeder had bepaalt.

Vanuit de psychologie wordt een dergelijk trauma een systeembindingstrauma genoemd. Een trauma die dus meerder generaties beslaat en zodoende van de ene op de andere generatie wordt doorgegeven. Het stopt pas wanneer ergens in de familielijn iemand aan zichzelf gaat werken om het trauma te helen. In dit geval bij Jojanneke! Transgenerationeel trauma komt helaas te vaak voor. Echter wordt het niet altijd even goed begrepen. En dat is jammer.

Ik ben gespecialiseerd in de behandeling van transgenerationeel trauma. Heb jij nou ook het idee dat in de familielijn bij jou ook trauma voorkomt? Dat jij wellicht daardoor klachten ervaart? Neem dan eens contact met mij op.

 

Meindert Telkamp

Meindert is werkzaam binnen Persona te Appingedam en Winschoten

Call Now Button