Wanneer je hoogsensitief bent dan heb je als mens prachtige eigenschappen. Waarmee je echt je voordeel kunt doen. Echter is er ook een keerzijde. In dit bericht aandacht voor beiden.
Wat is hoogsensitiviteit.
Je wordt er mee geboren. Het zit in je temperament. Een prachtig mens met mooie gaven.
Die gaven komen vooral tot uitdrukking in hoe je ervaart. Maar ook wat je creëert. Een hoog gevoelig mens ervaart veel. Er komt veel informatie binnen en die informatieverwerking verloopt aanmerkelijk anders dan bij iemand die niet hoog gevoelig is. Er zijn meer netwerken in je brein betrokken.
Naast de verwerking verloop het ook nog eens intenser. En ben je als mens empatischer zowel cognitief als emotioneel. Je denkt ook veel meer na over iets alvorens je een besluit neemt. En daarnaast zijn er die woorden. Want je hebt soms nogal eens wat woorden nodig om iets uit te leggen.
Als mens zie jij veel meer de details. Is er iets verandert? Jij ziet het direct. Maar ook ben je ontzettend gevoelig voor stemming en sfeer. Bezoek je iemand en zit die niet lekker in haar of zijn vel? Jij merkt het direct op!
Hoogsensitieve mensen zijn daarnaast ook kunstzinnig. Wat vaak tot uitdrukking komt in kunst, muziek, ontwerpen etc.
Een keerzijde is dat je al snel uitgeput kunt raken. Te drukke plekken, te veel geluiden, te fel licht. Voor een hoog sensitief mens is dit absoluut niet fijn. Maar ook ben je veel gevoeliger voor stress en is er een sterke gevoeligheid voor afwijzing.
Waardoor het in relaties nogal eens niet goed gaat! Vaak trek je ook de verkeerde partners aan waardoor je nog meer uitgeput raakt en de gevoeligheid voor afwijzing groeit. Relationele conflicten kunnen hiervan een gevolg zijn.
Is er sprake van vroegkinderlijke traumatisering naast hooggevoeligheid? Dan heeft dit jou gevoeligheid versterkt.
Opladen en rust. Je af en toe terug trekken uit de hectiek van het dagelijks bestaan. Even niets!
En daar gaat het nogal eens niet goed. Want je wilt zo graag van alles echter daardoor kan het zijn dat jij jezelf uit put. De ontwikkeling van mentale of lichamelijke klachten is dan zeker een issue. Van doen naar zijn. Dat is dan de ultieme uitdaging voor jou als hoogsensitief mens.
Het niet opmerken van hoog gevoeligheid.
Binnen de GGZ wordt hoogsensitiviteit niet als een stoornis gezien. Dat kan een reden zijn waarom er onvoldoende aandacht voor is terwijl dit er wel zou moeten zijn.
Mensen die hoog gevoelig zijn ontwikkelen vaak klachten waardoor ze een beroep doen op hulpverleners. Echter richt zich de aandacht veelal op de klachten waardoor de hoogsensitiviteit niet wordt opgemerkt.
Daar komt nog eens bij dat je het wellicht zelf ook niet eens weet. Ja je weet wel dat je gevoelig bent. Maar hoog gevoelig?
Nou 1 op de 5 mensen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, is hoogsensitief. Zelf ben ik daarvan ooit geschrokken. Wellicht jij ook?
Dit bekent dat jij vast iemand kent die hooggevoelig is. En misschien…….. ben je het zelf wel!
Meer en meer verschijnen er boeken met een wetenschappelijke achtergrond over hoogsensitiviteit. Daarnaast allerlei alle andere boeken over dit onderwerp maar ook artikelen in kranten zoals onlangs in het AD.
In 2025 gaan we een themadag organiseren rondom dit onderwerp. Houd daarvoor onze website in de gaten!
Heb je nou het idee dat je hooggevoelig bent? Of dit wilt weten! Of zou je wel wat ondersteuning hierin kunnen gebruiken?
Kom dan eens langs en ervaar wat wij hierin voor jou kunnen betekenen.
Trouwens……..
Meindert is hoog gevoelig en er ontzettend blij mee. Als mens en therapeut kan hij daarin zeker iets voor jou betekenen.