Skip to main content

Hoe vaak heb jij dit al wel niet gedacht, gevoeld en/of uitgesproken? En als je dit dan doet wat gebeurt er dan met je?  Hoe gaat je partner er mee om?

Begrijpt hij of zij je? Kun je er over praten? Krijg je sorry te horen. Of stopt dan de discussie en gaat het de volgende keer weer gewoon door. Vaak ervaar je dan een gevoel van machteloosheid nietwaar en/of richt je de boosheid naar jezelf.  Dan zou je mogelijk te maken kunnen hebben met een narcistische partner.

De titel van dit bericht heb ik ontleend aan het boek van Piet van der Ploeg narcisme te lijf. Piet is expert in het behandelen van mensen die slachtoffer zijn van narcisme. Het boek gaat o.a. in hoe je narcisme kunt herkennen en hoe het is om met een partner te leven die narcistisch is. Leven met iemand die narcistisch is zorgt hoe dan ook altijd voor trauma.

Ook ik

Toen ik, Meindert, het boek onder handen kreeg en erin begon te lezen viel er veel op zijn plek. Ook ik heb ooit een relatie gehad met iemand die narcistisch is. Dat heeft zijn sporen nagelaten zoals ook bij mensen met wie ik mag werken die het slachtoffer zijn van een narcistische partner. Het vergt ontzettend veel moed om je daaruit durven te bevrijden. Narcisten kennen geen liefde. Van binnen zijn ze leeg en teren ze op de energie van jou.  Het zijn in mijn ogen energetische parasieten. In de eerste jaren is er veelal nog weinig aan de hand. Doch na enkele jaren beginnen ze meer en meer de regie van je over te nemen. Je kunt het nooit goed doen. Het moet altijd op de wijze waarin zij denken dat het moet. En………. het ligt altijd aan jou. Grenzen?  Ze walsen er compleet overeen. Als geen ander beschikken ze over een zesde zintuig waarin ze precies aanvoelen hoe jij je voelt en hoe ze je kunnen manipuleren. En dat laatste kunnen ze. Ze zijn in staat om je geestelijk compleet te ontwrichten. Ik weet nog dat ik in die tijd een abonnement bij de huisarts had. Zo kwam mijn lichaam in opstand door de hoge mate van distress. En dat laatste zie ik ook bij de mensen met wie ik mag werken. Er zijn vaak diverse lichamelijke klachten. Klachten die niet goed of onvoldoende worden begrepen en waarvoor medicatie wordt ingezet.

Bevrijding

Het beëindigen van een relatie met een narcist vergt ontzettend veel moed. Lukt het je om de relatie te verbreken dan nog zal zij of hij proberen om invloed op je te krijgen. Lukt het je niet alleen zorg dan dat je bijvoorbeeld met een hulpverlener de kracht vindt om die stap wel te nemen. Ik begrijp heel erg goed wat de mogelijke financiële consequenties kunnen zijn, doch je kunt je leven maar 1 keer leven.

Mensen die mij consulteren om uit dat proces te komen begeleid ik o.a. door die kracht te ontwikkelen.  Ik weet nog dat ik zelf een enorm gevoel van bevrijding had toen ik het besluit had genomen. Eindelijk verlost van dat juk en gek genoeg kwam er ook rouw. Het is immers een verlieservaring.

In een volgend artikel ga ik verder in op narcisme en vooral ook hoe het is om opgevoed te zijn bij een ouder die narcistisch is.  Het mag duidelijk zijn dat dit zijn sporen diep na laat en van invloed is hoe je later in je leven komt te staan.

Vragen of meer informatie?

Heb je vragen n.a.v. dit artikel?  Ik sta je graag te woord 06-53618415 of vul het contactformulier in.

Meer lezen?

narcisme te lijf – Piet van der Ploeg

Call Now Button