Skip to main content

Angsten, in de meest brede zin van het woord, ontstaan vaak in eerdere generaties. Door epigenetisch en transgenerationeel overdracht echter ontstaan ze vaak in jou!

In dit artikel meer daarover.

Alles heeft een begin

Annemieke, wiens naam met toestemming is gegeven, meldde zich aan met heftige angstaanvallen. Al een aantal keren had ze daarvoor hulp gezocht. Dat hielp zeker. Echter na verloopt van tijd kwam de angst terug.

Op het moment dat ik dit hoor gaat bij mij altijd een alarm af. In die zin. Dit zou wel eens een transgenerationeel conflict kunnen zijn.

Dit betekent dat de aanpak van de taxatie geheel anders dient te verlopen. Wat is er gebeurd in de familielijn? Zijn er familieleden die ook met angst zijn geconfronteerd? Dus waar is het ooit ontstaan.

Bij Annemiek bleek de angst te zijn ontstaan bij haar oma. Oma was het slachtoffer van misbruik. Daardoor was een grote angst in haar oma ontstaan. Die angst heeft ze onbewust overgedragen op de moeder van Annemieke.

Annemieke gaf direct bij de intake al aan dat haar moeder overbezorgd was. Immer was er die vraag: waar ben je geweest? Een zorgzaamheid overgenomen door haar moeder.

Ik heb Annemieke destijds de opdracht gegeven om eens met haar moeder te gaan spreken. Waarom ze zo bezorgd was. Haar moeder kon alleen maar aangeven dat haar eigen moeder zo ontzettend bezorgd was geweest. En dat haar moeder die bezorgdheid ontzettend goed begreep. Want oma was het slachtoffer geweest van misbruik.

Echter is ontzettend zorgzaam zijn, lees overbezorgd zijn, een angst. Tenminste in die mate zoals de Oma van Annemieke dit ooit had gedaan. De moeder van Annemieke mocht nimmer overnachten bij mensen. Dat doen we wel als gezin, tijdens vakantie, had ze gezegd. Nimmer, maar dan ook nimmer had zij haar dochter, wat goed valt te begrijpen, dit toegestaan.

Maar ook op jonge leeftijd met leeftijdsgenoten ergens naar toegaan was taboe. Dat veranderde toen de moeder van Annemieke haar volwassen leeftijd bereikte. Echter toen was het leed al geschiedt. In de moeder van Annemieke was al op zeer jonge leeftijd fragmentatie in haar zelf ontstaan. Een verstrikking met het trauma van haar eigen moeder.

Op latere leeftijd, toen Annemieke 10 jaar oud was, had de moeder van Annemieke gehoord, van een familielid, dat oma was misbruikt. Nimmer had haar moeder daarover gesproken.

Doordat de moeder van Annemieke nog immer verstrikt zit in het trauma van haar eigen moeder heeft zij dit onbewust doorgegeven aan Annemieke. Enerzijds doordat bepaalde genen zijn beïnvloedt (epi-genetica). Anderzijds door angstdelen in de moeder van Annemieke.

De knopen ontwarren

Dit is hoe spijtig ook een voorbeeld van transgenerationeel overdracht. En helaas komt dit ontzettend vaak voor. Behandeling van transgenerationeel overdracht richt zich dan ook niet op de symptomen die zich aandienen in iemand. En helaas gebeurt dit ontzettend veel. Want het zijn immers de symptomen waardoor iemand lijdt. Echte wanneer er sprake is van transgenerationeel overdracht dan sla je de spijker compleet mis.

Zo ook bij Annemieke. Zij had al verschillende trajecten achter de rug. De angst bleef terugkomen ondanks het gebruik van destijds voorgeschreven medicatie.

De symptomen dat zijn de rimpelingen aan het oppervlak. Echter dien je de verstrikkingen, de knopen, te verhelderen en te ontwarren. En dat kan alleen door  een behandeling die zich daarop helemaal richt. En dat is het werken met deelpersoonlijkheden.

Zo kunnen tal van psychische klachten het gevolg zijn van transgenerationeel overdracht. Het zijn vaak klachten die in hoge mate zorgen voor lijden, hierbij kun je denken aan:

  • Angst
  • Paniek
  • Depressie
  • Verslavingen
  • Eetstoornissen
  • Psychose

Maar ook lichamelijke klachten kunnen het gevolg zijn van transgenerationeel overdracht zoals:

  • Auto-immuun ziekten
  • Kanker
  • Cardio Vasculaire aandoeningen
  • Maag- en darmklachten
  • Etc

 

Wil je nou meer weten over transgenerationeel trauma? Bel of mail mij gerust.

Meindert Telkamp

Meindert is werkzaam binnen Persona te Appingedam en Winschoten

Call Now Button