Maak kennis met de delen in je
Op een onbewust, diep niveau ben jij met andere mensen verbonden. De sterkste (ver)bindingen zijn vaak deze tussen familieleden en met name tussen gezinsleden.
In zo’n situatie word je bij je geboorte lid van een familie en voel je de verbinding met dat familiesysteem. Je ervaart dat er binnen dat systeem een eigen plek voor jou is. Je ouders geven je waar je behoefte aan hebt en jij mag dat als kind aannemen. En dat is dan de ideale situatie die we beschrijven. Vaak genoeg ervaren mensen dat het verhaal hierboven, niet waar is: soms is er geen plek, is er geen aandacht: we ervaren chaos.
Dan wordt leven meer overleven. Waardoor een split ontstaat in jouw zelf.
Om dat voor jou zichtbaar te maken werken wij o.a. graag met een methode die we het “Opstellen van het verlangen/intentie” noemen. Daardoor ga jij contact maken met de relatie van de delen in jouw zelf: gezonde delen, overlevingsdelen en getraumatiseerde delen.
Als jij je plek kent is de beweging naar het gezonde deel veel gemakkelijker te maken. In dat gezonde deel zitten namelijk alle hulp- en krachtbronnen die nodig zijn om jouw eigen leven vorm te geven.
Verstrikt
Echter kun je verstikt zitten waardoor jij je niet ontwikkelt zoals jij dat zelf graag zou willen. Een verstrikking met het systeem waaruit je voort komt: een verstrikking met een van je ouders, waardoor je emotioneel voor een ouder of voor het systeem bent gaan zorgen.
Als kind raak je dan overbelast. Daardoor draag je een te grote verantwoordelijkheid of draag jee werkelijk de last van een van de ouders; en dat kan een leven lang duren. Het kan zelfs voorkomen dat je een ouderlijk trauma overneemt.
Vaak blijf je loyaal aan het systeem. Waar je vandaan komt. Dat geeft je vaak een bekend maar onbevredigend gevoel. Het lijkt alsof je jouw eigen leven leidt, maar dat van je vader, moeder, soms zelfs broer of zus. Dat gevoel van onvrede komt ook doordat je niet je volledige potentieel kunt benutten. En soms laat de verstrikking zich zien in de vorm van een ziekte. Die ziektes, vooral auto-immuun ziektes, zijn soms symptomen van zware systemische belastingen.
Door o.a. opstellingen wordt jij bewust van hoe de delen in je zelf werken. Delen die soms niet van jou zijn, maar overgenomen zijn van je moeder of vader. Dat inzicht is een eerste stap om beslissingen ten gunste van jezelf te nemen; de belastingen, de trauma’s, afsplitsingen of uitsluitingen worden zichtbaar.
Overleven
Het ‘overleven’ kun je op drie manieren doen:
- vluchten
- vechten
- bevriezen
Wat je op dat moment moet afsplitsen, zijn de gevoelens en fysieke gewaarwordingen die bij de (traumatische) ervaring horen, dit kan: angst, paniek, woede, trillen, hartkloppingen, enz. Dit is het traumadeel. Deze gevoelens kunnen op dit moment niet gevoeld worden omdat je in de overlevingsstand staat. Dit alles gebeurt in een milliseconde.
Kenmerken van getraumatiseerde psychische delen
- Slaan negatieve herinneringen aan het trauma op
- Blijven steken op de leeftijd waarop het trauma plaatsvond
- Zoeken nog steeds naar een uitweg uit de traumasituatie
- Kunnen plotseling getriggerd worden
- Willen uit hun gevangenis gehaald worden