De wijze waarop je ademt is zo ontzettend belangrijk. Een gezonde ademhaling zorgt voor een hoge hartcoherentie. Belangrijk want daar reageert je hart op.
Een gezonde Hartcoherentie zorgt voor rust in je autonoom zenuwstelsel
“Door de huisarts ben ik doorverwezen naar Persona. Ik kampte met teveel stress in mijn lijf. Ik heb naast therapie weer geleerd om gezond te ademen. En dat voel je gelijk. Na 1 dag voelde ik me in mijn hoofd al stukken beter.”
Jan K - Bierum
Wat je hart je vertelt
Je hart pompt niet alleen het bloed door jouw lichaam. Maar het reageert ook direct op je gedachten, emoties en gevoelens. Ervaar zelf maar eens hoe je hart klopt wanneer je ontzettend blijf of boos bent.
Zo is je hart nauw verbonden met je autonoom zenuwstelsel (AZS). Een systeem in je lichaam die ontzettend veel functies regelt. Zo moet je hard meer arbeid verrichten wanneer je opgewonden, boos, geïrriteerd, gefrustreerd bent. Het pompt minder wanneer jij je ontspannen voelt.
Ook wordt informatie uit je lichaam vertaald naar de wijze waarop je ademt. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld koorts, zin aan eten, seksualiteit. En daar reageert je hart weer op.
Span jij je in, bijvoorbeeld tijdens sport, dan zal je hart meer moeten gaan pompen. Immers is er energie nodig. Maar ook tijdens inspannende zaken zoals vergaderen, meningsverschillen pompt je hart wezenlijk anders. En zo is tijdens de slaap je hartslag een stuk lager dan overdag.
Je hart staan niet alleen in nauw contact met je autonoom zenuwstelsel. Maar ook met je brein. Er gaat meer informatie vanuit het hart naar je brein dan andersom. En uit metingen is aangetoond dat het elektromagnetisch veld van je hart vele malen groter is dan je brein.
Middels een elektrocardiogram kunnen tal van functies van het hart worden gemeten. Daarnaast kunnen andere variabelen zoals je hartslag, hartritme variatie en hartcoherentie worden gemeten. Deze laatste variabelen dragen in hoge mate bij aan de gezondheid van je brein en lichaam. Het zorgt o.a. voor evenwicht.
Kamp je met ADHD, angst, hypertensie, hartritme stoornissen, stress of depressieve gevoelens dan is juist een hoge hartcoherentie waardevol voor je gezondheid.
Binnen onze praktijk kunnen we deze variabelen meten. Direct zie je wat er aan de hand is. Waardoor we gericht advies kunnen geven in wat je kunt verbeteren.
Hart coherentie
Globaal klopt je hart in rust tussen de 60 en 70 slagen per minuut. Daarop zijn uitzonderingen omdat we als mens in de eerste plaats niet gelijk zijn. Daarnaast wordt het hart voortdurend belast in wat er nodig is. Zo klopt je hart sneller bij inspanning dan bij ontspanning. Dit omdat er meer energie nodig is in het lichaam,
Hartritmevariatie wil niets anders zeggen dan dat de tijd tussen twee opeenvolgende hartslagen gedurende een bepaald tijdinterval wordt gemeten. Des te rustiger en vloeiender dit verloopt des te beter is het gesteld met je hartritmevariatie.
En dat voel je. Je kent vast het woord FLOW wel. Nou wanneer je hartritmevariatie (HRV) in FLOW is dan voel je dit. Des te gezonder je HRV, des te gezonder het ook gesteld is met je brein. Want je hart staat in nauw contact met je brein. Er gaat meer informatie van je hart naar je brein dan andersom!
Wanneer je op een hele gezonde wijze ademt, dan is dit van invloed op je hartcoherentie. Er is harmonie. Er is een rustige beweging gaande in de wijze waarop je ademt waardoor het hart tegen het brein zegt: ik voel me OK.
Daarop worden een aantal hormonen aangemaakt zoals dopamine, oxytocine en DHEA. Hormonen die stuk voor stuk bijdragen aan een gezond evenwicht en ondersteuning van je immuunsysteem. Maar vooral ook zorgen voor een ontspannend gevoel en daardoor je stemming.
Ademen
De wijze waarop je ademt zegt veel over hoe jij je voelt. Adem je oppervlakkig of juist diep. Daarnaast hoe vaak je ademt per minuut. Maar ook hoe je ademhaling verloopt. Gebeurt dit op een rustige ontspannen wijze of adem je onrustig.
De kwaliteit van het ademen is van sterke invloed op je gezondheid. Daarnaast staat het in nauw verband met je hart en je hartritmevariatie. Ben je ontspannen dan is de kwaliteit daarvan wezenlijk anders dan wanneer je gespannen bent.
Zo is de kwaliteit van je ademhaling belangrijk wanneer je kampt met aandoeningen zoals bronchitis, COPD of klachten die nauw verbonden zijn met het hart. Door de kwaliteit van het ademen te verbeteren boek je gezondheidswinst.
Door gezond te ademen kun jij je gezondheid verbeteren. Als eerste gaat je brein daarop reageren. Het stuurt aan op de aanmaak van enkele hormonen. Daarnaast gaat je lijf meer ontspannen aanvoelen. En als je behoudt meer energie. Want ongezond ademen kost juist energie.
Dus des te coherenter je ademt des te gezonder jij je zult gaan voelen.
Hoe de behandeling verloopt
Middels een sensor wordt je verbonden met de software van de computer. Ongeveer na een tiental seconden registreert de software je hartslag, de hartritmevariatie en hoe samenhangend (coherentie) dit verloopt.
Op het scherm verschijnen tal van getallen curves en kleuren, die allemaal een eigen betekenis hebben. Na enkele minuten ontstaat er een goed beeld van de wijze waarop je ademt en hoe je AZS zich verhoudt. Waardoor we er gericht mee aan de slag kunnen.
Dit betekent dat wij je praktische aanwijzingen geven hoe je e.e.a. kunt verbeteren. Vaak binnen enkele minuten zie je daarvan al het resultaat. En voel je het verschil.
Praktisch betekent dit dat je iedere dag gaat werken aan je ademhaling. Wat een investering betekent van 3 x10 minuten per dag, gedurende de eerste 2 weken. Daarna volgt weer een meting en kun je zien wat er is verbetert.
Kamp je nu met een hoge mate van stress, hyperventilatie of hartritme stoornissen. We beschikken over een klein apparaatje die je kunt huren. Dit om er thuis nog meer gericht mee aan de slag te kunnen. Via het apparaat krijg je feedback over je hartcoherentie.