Skip to main content

In onze praktijk werk ik met vele mensen die vroegkinderlijk wonden hebben opgelopen waardoor ze niet zijn wie ze willen zijn. Ze kunnen het niet omdat er onbewust in hun delen zijn ontstaan die dit voorkomen.

In deze blog meer daarover.

Van angst naar liefde

Volgens mij zijn er in het leven slechts 2 paden die je kunt bewandelen. Het eerste is het pad van liefde. De tweede die van angst.

Kinderen die vroegkinderlijk zijn getraumatiseerd hebben in het leven moeite met het ervaren van liefde. Want wat is liefde eigenlijk wanneer je bent opgegroeid in een omgeving die niet veilig voor je was. Dan rest je slechts 1 ding en dat is overleven. En dat doe je door het ontwikkelen van persoonlijkheidsdelen. Delen die je ondersteunen om die tijd door te komen.

Bij iedereen met wie ik werk tref ik deze delen aan. Vaak zijn ze jong, erg jong soms nog maar ook zijn er delen die al stukken ouder zijn. Delen die zijn ontstaan in de pubertijd.

Deze delen zijn gevormd vanuit angst en leven dus nog immer in angst. Deze delen spelen op wanneer je raakt getriggerd. Je bent je daarvan niet bewust omdat de aansturing ervan veelal onbewust verloopt. Deze delen hebben een eigen gedragsrepertoire ontwikkelt bijvoorbeeld:

  • Ze kunnen goed manipuleren
  • Ze ontkennen
  • Liegen, bedriegen is hun niet onbekend
  • Perfectionisme komt vaak voor
  • Hypochondrische klachten
  • Please gedrag
  • Gevoel van onveiligheid
  • Het gebruik van middelen, zoals alcohol, wiet, nicotine of sterker middelen
  • Verslaafd aan kopen, Social Media of Porno

Het zijn allemaal strategieën om de onderliggende pijn het hoofd te kunnen bieden. Deze delen, welke zijn verbonden met genoemde strategieën, die worden ook wel delen genoemd. Deze hebben je destijds geholpen om te kunnen overleven in de tijd dat het moeilijk voor je was. Echter werken ze nog immer onbewust door in je dagelijks leven. Het is deel geworden van je identiteit.

Ontmoet de kindsdelen in jou

Wanneer je de liefde weer wilt voelen dan ontkom je er niet aan om bovengenoemde delen te ontmaskeren. Pas dan ontstaat er ruimte om de onderliggende wonden te helen. En kom je langzaamaan uit bij de kern wat liefde is.

Ik hoor het zo ontzettend vaak dat de mensen met wie ik werk aangeven dat ze moeite hebben met het voelen van die kern. Een kern die het ZELF wordt genoemd en erg verbonden is met je lijf.

Om die reden is de bevrijding dan ook immer verbonden met het lichaam. Omdat daar de wonden liggen opgeslagen. Delen laten zich meestal voelen in het lichaam echter soms ook in het hoofd.

De identiteitsgerichte psycho traumatherapie is gericht op het ontmaskeren van de delen. Het zorgt voor inzicht en heling. Meer en meer komt deze vorm van therapie in de belangstelling te staan wat ik ontzettend goed begrijp.

Heb je nou het idee dat ook in jou wonden zijn ontstaan? Dan is deze manier van werken wellicht voor jou geschikt.

Een afspraak maken doe je hier. Er meer over lezen? Dat vindt je op deze pagina.

Meindert Telkamp

Fotoverantwoording:  pexels/pixabay

Call Now Button