Dit is een vraag die ik immer stel aan mensen die een beroep op mij doen. In deze blog gaat het over leven en overleven.
Overleef of leef jij? Heb je daar enig gevoel bij? Neem eens een pen en papier schrijf die vraag eens op. En stop dan eens met deze blog verder te lezen. Laat de vraag dan eens in jezelf resoneren en begin dan te schrijven. Dat is het meest eerlijke.
Zie dan eens wat je hebt opgeschreven. En………., tot welke conclusie kom je?
Het lichaam laat je het weten
Veel mensen die ik mag begeleiden overleven. Ze komen daarachter wanneer het lichaam zich meldt. Wat onder andere kan betekenen:
- Vermoeidheid
- Hoge bloeddruk
- Zich moeilijk kunnen ontspannen
- Loslaten is ontzettend lastig
- De neiging om voortdurend iets vast te willen pakken
- Problemen met het gewicht
- Een kort lontje
- Je eigen behoeften en verlangens ontkennen
- Vastzitten in een (werk) relatie
- Onvrede voelen in jezelf
- Werken, werken, werken……
- Jezelf voortdurend becommentariëren
- Somberheid
- Spanningen
- Hormonale klachten
Onvrede in het bestaan, overleven, uit zich altijd. Dit is immer een combinatie van mentale en lichamelijke klachten. Waarom? Omdat het brein en het lichaam 1 zijn. Alles staat gewoonweg met elkaar in verbinding.
Ontkenning en overlevingsstrategieën
Je kunt in de overlevingsstand komen door verschillende oorzaken. Dat kan al gebeuren op jonge leeftijd maar ook in de (jong) volwassenheid. Enkele oorzaken daarvan kunnen zijn:
- Niet jezelf kunnen zijn als kind en als (jong) volwassene
- Pest ervaringen
- Traumatische ervaringen
- Overlijden dierbare
- Ziekte
- Spanningen in relatie
Om dan verder te kunnen met je leven ontstaat er vaak een overlevingsstrategie. Daar zijn er ontzettend veel van en per persoon zijn die vaak verschillend. Echter eraan ten grondslag liggen vaak, ontkenning, vermijding, controle, afleiding en compensatie.
Bijvoorbeeld al een tijdje botert het niet meer zo goed tussen jou en je partner. Er zijn vaak de nodige onenigheden. Praten dat lukt niet echt meer. Wat je wel helpt dat is dat glaasje wijn bij het eten of in de avond. Dan kun je weer ontspannen en valt het allemaal wel mee. Dit is een overlevingsstrategie waarin ontkenning een rol speelt.
Een ander voorbeeld is dat binnen je gezin van herkomst er nooit echt contact voor jou was. Waarmee ik bedoel dat de afstemming van je ouders niet erg gericht was in wat jij nodig had als kind. Ook dan moet je overleven. Wat er dan gebeurt is dat er in jezelf een persoonlijkheidsdeel ontstaat. Dat deel noemen we een overlevingsdeel. Er ontstaat dan een verwijdering van je oorspronkelijke kern. En met dat deel identificeer jij je veelal in het gezin en daarbuiten. Op deze pagina lees je daar meer over.
Er kan zoveel meer worden geschreven over overleven en de strategieën. Je hebt het vaak niet eens door dat je overleeft. Dit komt omdat je in een sleur bent terecht gekomen. Zo is het nu eenmaal. Dit ben ik en dat is mijn leven.
Totdat je lichaam zich meldt! En dat lichaam liegt nooit. Ontzettend veel lichamelijke klachten zijn het gevolg van overleven. De huisarts en fysiotherapeut hebben het er maar druk mee.
‘Het wordt tijd, tijd om te gaan leven’ dat is de titel van een songtekst geschreven door Stef Bos. Een song die ik je van harte kan aanraden om eens naar te gaan luisteren en de tekst op je in te laten werken.
Heb jij nou het idee dat je overleeft? Doch dat je niet goed weet hoe je het kunt om zetten in het gevoel van dat je echt leeft? Kom dan eens langs voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Meindert A. Telkamp