Skip to main content

Heb jij dit jezelf weleens afgevraagd? Wie je eigenlijk afwijst? Een belangrijke vraag of heb ik het mis. In deze blog meer over zelfafwijzing. Hoe het vaak ontstaat en wat je eraan kunt doen.

.

Waarom wijs ik toch steeds naar mezelf

Zelfafwijzing komt helaas vaak voor. Of je nu een kind, jong volwassen of volwassen bent. Het is en blijft een gevoelig iets.

De bron van zelfafwijzing is angst. En die angst zorgt voor beweging. Een beweging naar binnen, waardoor vaak allerlei nare gedachten ontstaan. En deze gedachten zorgen voor  de aanmaak van niet fijne gevoelens door stresshormonen.

Je gaat je minderwaardig voelen. Voortdurend ben je aan het screenen en het vergelijken waardoor je iemand anders op een voetstuk plaatst. Je wordt de underdog.

De basis voor zelfafwijzing ontstaat vaak in de kwetsbare perioden van het leven. Wanneer je opgroeit van kind naar jong volwassenheid. Immers tijdens deze periode ga je ervaren. Ik en de ander.

Wanneer er in een levensfase minder leuke ervaringen zijn. Dan is er een reële kans aanwezig dat zelfafwijzing ontstaat. Je kon het in de ogen van iemand nooit goed doen. Of je bent slachtoffer geweest van pestervaringen.  Je kreeg weinig steun daarin of durfde er niet over te praten.

Echter kan zelfafwijzing ook ontstaan in het onderwijs. Een docent die je te kak zet en het op je heeft voorzien. Maar ook in de volwassen leeftijd. Bijvoorbeeld door een niet bepaald fijne collega. Weliswaar is er dan vaak al een bepaalde gevoeligheid voor zelfafwijzing aanwezig.

De bron van zelfafwijzing

Het zijn vaak kindsdelen in je die zorgen voor dat niet bepaald fijn gevoel. Wellicht dat je er wel eens over hebt gelezen. Dan moet je verder met je leven. En een manier daartoe is de ontwikkeling van delen ook wel deelpersoonlijkheden of kernpersoonlijkheden genoemd.

Deze delen zijn ontzettend gevoelig voor triggers. Bijvoorbeeld. Iemand kijkt indringend naar je of plaats een gevoelige opmerking. Dan is de kans al groot dat een kindsdeel geraakt wordt.

Razendsnel wordt in het brein een signaal verstuurd, wat aanzet tot gedrag. Je denkt, voelt en handelt dan als een kind verbonden aan een psychische leeftijd. Hoe dit vorm krijgt dat is afhankelijk in hoe je als kind vroeger handelde. Je zou je dan bijvoorbeeld kunnen gaan terugtrekken. Waardoor je gaat piekeren over wat er mis is met je.

Wat ook vaak gebeurt is dat je het gevoel wat ontstaat gaat verdoven. Bijvoorbeeld door veel zoet te nuttigen of dat je roekeloos geld gaat uitgeven. Bevestiging zoeken komt ook ontzettend vaak voor. Vind je me nog wel knap? Is er een ander in het spel? Doe ik het wel goed? Wat denk jij ervan?

Zelfafwijzing is lijden waarin immer er een ander bij is betrokken. Immers we spiegelen ons voortdurend aan de ander. Door relaties ervaren we en ontwikkelen we ons als mens.

Zelfafwijzing en het lichaam

Dat piekeren, malen dat zorgt voor beweging. Enerzijds in hoe je denkt en handelt. Anderzijds zijn er de gevoelens. En laten die gevoelens nou niet altijd fijn zijn. Meer en meer ontstaat er druk in je lichaam. Wat komt door de aanmaak van stresshormonen.

Deze stresshormonen zorgen voor een toename van spierspanning. Wat ervoor zorgt dat je vaak nek- en schouderklachten ervaart. Of dat er laaggradige ontstekingen ontstaan. Rugpijn is bijvoorbeeld een typische klacht wat vaak wordt veroorzaakt door stress.

Je lichaam ervaart meer en meer druk. Het gaat je uitputten. Mentaal en fysiek word je moe. Op termijn is dit de ontwikkeling van overspannenheid, een BurnOut of klachten van somberheid. Maar  ook klachten zoals eczeem, darmklachten (obstipatie, diarree) hoofdpijn of migraine zijn vaak verbonden aan de toename van stress.

Wat is er nu aan te doen

Gelukkig is er iets aan te doen. Zelf werk ik graag met therapievormen die lichaamsgericht zijn. Wat betekent dat je in contact wordt gebracht met dat wat in jou om aandacht vraagt. En dat zijn de kindsdelen. Binnenwerk dus.

Die delen vragen juist om aandacht. Ze willen worden begrepen en geheeld worden van de last die ze met zich meedragen. Een tweetal mooie werkvormen daartoe zijn IFS (internal family systems) en de IOPT (identiteitsgerichte psychotrauma therapie).

Heb je nou het idee dat wij daarin iets voor jou kunnen betekenen? Hier kun je zelf online je eerste afspraak (intake) reserveren.

Meindert Telkamp

Call Now Button