Skip to main content

Geschonden intimiteit en seksualiteit. Helaas komt dit vaak voor vanuit vroegkinderlijke traumatisering. Wanneer een ouder of ouders emotioneel gezien niet beschikbaar zijn voor een kind dan ontstaan in de volwassenheid vaak problemen rondom dit thema. Wat kan zorgen voor relationele conflicten en ontbindingen in een partnerrelatie.

In dit artikel een korte bijdrage daarover.

Ouders die emotioneel gezien afstandelijk of onbereikbaar zijn

‘Isabelle’, dacht dat seksueel contact moest. Zo gaf ze in een sessie aan dat ze dacht: Ik krijg een relatie en daarbij hoort seks. Na een tijdje doofde de relatie en kwam ze in contact met een andere man. Isabelle geeft aan dat ze niet wist wat haar overkwam.

‘Is dit seks?’, dacht ze? ‘Maar seks is toch penetratie, klaarkomen en slapen?’ Deze man dacht daar anders over en zorgde voor een geheel andere ervaring in haar seksuele relatie.

Isabelle geeft aan dat ze het niet aan kon. ‘Ik kon alleen maar huilen’ vertelt ze. Uiteindelijk heeft ze de relatie verbroken doch gaf aan stiekem te wensen dat er toch nog weer een opening zou ontstaan. Maar als ik eerlijk ben zei ze destijds: ‘ik kan dit niet aan’.

Ik zie dit zo vaak voorbij komen in mijn werk. Dat iemand moeite heeft om de intimiteit vorm te geven waardoor er verwarring ontstaat.

Wanneer we dan terugblikken op de relatie die iemand had met haar of zijn ouders als kind, en worstelt met dit thema, dan is er vaak een gemis aan afstemming geweest. Ik noem dit emotioneel niet beschikbaar zijn als ouder. Zeker is er de verzorging echter wat mist is de afstemming vanuit liefde. Wat weer te maken heeft met hun eigen afstemming. Daarom is een transgenerationele blik in het familiesysteem zo ontzettend belangrijk.

Zo ook in het leven van Isabelle. ‘We kregen alles. Van fiets tot radio en zelfs het halen van het rijbewijs werd betaald. Echter mijn ouders waren niet in staat om ons die emotionele genegenheid te bieden’.

Hoe er wel een gezonde relatie kan ontstaan

Wat je dan vaak ziet is dat op termijn er scheuren ontstaan in de relatie. Veelal komt dit doordat iemand zich onvoldoende kan geven. Er is als het ware een muur gebouwd. Zo wist Isabelle te benoemen dat knuffelen niet echt haar ding was. Raakte iemand haar aan dan kon zij zomaar ineens schrikken.

En toch was er in haar een behoefte. Echter het gezond vorm te geven dat was lastig, waardoor ze koos voor ‘one night stands’. Gewoon seks, geen gedoe, en een ieder gaat weer zijn eigen gang.

Echter met het strijken van de tijd ontstond er een gemis. Het gemis van een gezonde relatie, waardoor Isabelle hulp zocht.

In een traject heb ik met Isabelle gewerkt aan dit thema. Zo heb ik haar kennis laten maken met, wat is geschonden intimiteit, hechting en de aanwezigheid van enkele kindsdelen in haar. Door Psycho educatie, zich vanuit compassie af te stemmen op deze kindsdelen, er nieuwsgiering naar te zijn, ze te begrijpen leerde ze zich zelf meer en meer te begrijpen.

Waardoor ze in een later stadium wel een gezonde relatie aan kon. Een jaar erna werd hun dochter geboren.

 

Worstel jij nou ook met dit thema? Kom dan eens in contact met ons.

 

Meer lezen over vroegkinderlijk trauma en de effecten daarvan op volwassen leeftijd? Hier kun je er meer over lezen.

Call Now Button