Je buik en hart laten je brein voortdurend weten hoe het lichaam zich voelt.  Het is zo ontzettend belangrijk dat je begrijpt hoe belangrijk deze twee organen zijn en wat ze je duidelijk trachten te maken. In deze blog wat meer daarover.

Je buik

In je buik zijn ca. 500 miljoen neuronen actief. Deze communiceren met je brein wat ook wel de buik-brein as wordt genoemd. De informatie die wordt verstuurd verloopt grotendeels via de nervus vagus ook wel de 10 hersenzenuw genoemd.

Daarnaast is er een zenuwstelsel actief wat het enterisch zenuwstelsel wordt genoemd. Een groep van cellen bestaande uit motorische, sensorische en interneuronen. Dit zenuwstelsel maakt gebruik van vele neurohormonen, zoals serotonine, acetylcholine, GABA, dopamine.

Zo staat je buik dus voortdurend in verbinding met je brein en krijgt je brein informatie over de staat van je lichaam. Ontzettend belangrijk om te zorgen voor een gezonde stofwisseling.

Vele klachten echter ontstaan vaak doordat er geen gezonde balans is. Doordat je bijvoorbeeld bepaalde producten eet die zorgen voor klachten. Deze klachten kunnen zowel lichamelijk als mentaal ontstaan.

In onze wijze van benadering is er dan ook altijd aandacht voor je voedingspatroon.

Naast bovenstaande is het buikgebied ook erg gevoelig. Kijk maar eens naar jonge kinderen die ergens tegen op zien. Hoor je dan niet vaak dat ze buikpijn hebben, geen trek hebben of juist vragen om zoet?

De buik is met name ook het gebied waar een deel van je intuïtie woont. Is het OK of niet OK wat ik ga doen. Veel mensen zijn het contact met dit gebied kwijtgeraakt omdat het nooit is bekrachtigd. We zien het in ons werk zoveel voorbijkomen. Voorbijgaan aan de signalen van de buik. En dat is zo jammer.

In ons werk is er dus de nodige aandacht voor de buik. Een zeer belangrijk gebied. Naast de buik is er het hart.

Het hart

Het elektromagnetisch veld rondom je hart is vele malen groter dan je brein. Het heeft zo haar eigen wijsheid en staat in direct contact met je brein.

Dit orgaan wordt veelal in contact gebracht met liefde nietwaar. Een orgaan wat vaak aandacht krijgt in liederen en teksten. Maar het hart doet zoveel meer. Naast de pompfunctie om het bloed door je aderen te laten stromen is het hart o.a. betrokken bij communicatie. Dus in de verbinding met jezelf en naar de ander.

Bij veel mensen is het hart ‘beschadigd’. Waarmee we bedoelen te zeggen dat ze zich niet meer vanuit hun hart kunnen verbinden met de ander. Dit niet meer kunnen verbinden heeft vaak te maken met niet liefdevolle ervaringen. Met andere woorden er zijn weerstanden ontstaan waardoor contact vanuit het hart lastig is geworden.

Dan wordt er contact gemaakt vanuit het hoofd. Vanuit overleving. Echter is contact maken vanuit het hart wezenlijk anders.

Voeding speelt ook een zeer belangrijke rol in de gezondheid van het hart. In dit verband wijze we op vetten, schadelijke stoffen in consumptie producten en stoffen vanuit de chemische industrie.

Daarnaast speelt stress een belangrijke rol in de gezondheid van het hart evenals gezond ademen.

In onze visie is holistisch behandelen zo ontzettend belangrijk. Dan is er onder meer aandacht voor je buik en je hart. Wil je nu meer weten over onze behandeling en visie? Kom eens langs en laat je informeren. Je kennismakingsgesprek is altijd gratis en duurt ca. 20 minuten.

Gerda van Bruggen en Meindert A. Telkamp

Call Now Button